Kırım Tatarları, Rusya'da Teşkilatlanıyor
Halk referandumu sonucu Rusya’ya bağlanan Kırım’da yaşayan Tatarlar, Rusya Federasyonu genelinde " Kırım" adı altında örgütlenmek için kolları sıvadı.
Yeni harekatın başına Rusya yanlısı olduğu için Kırım Tatarları Meclisi’nden çıkarılan Remzi İlyasov’un geçeceği ifade edildi. Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı görevini de yürüten İlyasov yeni teşkilatın tüm Kırım Tatarlarının çıkarlarını temsil edeceğine işaret etti.
Simferepol'da basın toplantısı düzenleyen İlyasov, bir kaç ay içinde teşkilatı kuracaklarını söyledi. Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı, “Teşkilatın amacı Kırım Cumhuriyeti ve Rusya federal mercileriyle işbirliği yapmak. Yeni hareket Kırım Tatarlarının sorunlarının etkili, verimli şeklide çözümüne katkı sağlayacak." dedi.
Kırım hareketinin Meclis’e alternatif olmayacağına dikkat çeken İlyasov, önümüzdeki Aralık ayının ortalarında kurucu kurultay toplantısında bir araya geleceklerini söyledi. Kurultayda 2020 yılına kadar Kırım Tatarlarlarının; kültür, eğitim ve dilinin geliştirilmesiyle ilgili yol haritası belirlenecek.
İlyasov, “Rusya’nın; Kırım, Sivastopol, Krasnodar, Tataristan, Başkortostan, Rostov, Moskova, Samara, St.Petersburg ve Moskova çevre bölgesinde teşkilatlanmayı düşünüyoruz.” dedi.
Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Tatarlarının manevi lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu’nu Moskova’ya davet etmişti. Fakat gelişmelerin ardından Kırımoğlu muhalif Rus ve Batı basınında Rusya’nın Kırım ve Ukrayna politikalarını sert eleştirmişti. Daha sonra Kırımoğlu ve bazı meclis üyelerinin Rusya'ya girişi yasaklamıştı. Putin’in basın danışmanı Dmitri Peskov, Kırımoğlu’nun halkın çoğunluğuna karşı çıktığını söylemişti.
Rus-Türk İşadamları Birliği’nin toplantısına katılan Peskov, “Kırım Tatarları Kırım’da önemli bir topluluk. Kırım’da Tatarca hiçbir zaman resmi dil olarak kabul edilmedi. Bugün ise Kırım’da 3 resmi dil kabul ediliyor. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca. Kırım Tatarlarının önemli bir kısmı bağımsızlık referandumuna katıldı. Bazıları oylarını kullanmadı. Bağımsızlıktan, Rusya’dan korkuyoruz dediler. Seçimlere gitmediler. Bu da demokratik bir seçim. Ama halkın büyük çoğunluğu da referanduma iştirak etti. İştirak edenlerin büyük çoğunluğu da Rusya’ya ‘evet’ dedi. Maalesef Cemilev ve onunla birlikte bir kaç kişi bu referandumun sonuçlarına karşı çıkmaya başladılar. Yani Kırım’daki kendi milletinin çoğunluğuna karşı çıkmaya başladı. Karşı çıkmaya başlayınca aslında çoğu zaman da dışarıdan böyle mülakat, demeçler verdiler. Kırım içerisindeki Kırım halkıyla birlikte bu geçiş dönemini istemediler.” eleştirisi getirmişti. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.