Kiraz'da Baraj Mağdurları İsyan Etti

Kiraz'da Baraj Mağdurları İsyan Etti

İzmir'in Kiraz ilçesine bağlı Karaman köyünde yapımı devam eden Beydağ Barajı'ndan dolayı evlerin su altında kalacak olması, mağduriyetleri beraberinde getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, hak sahibi köylülerin evlerini daha...

İzmir'in Kiraz ilçesine bağlı Karaman köyünde yapımı devam eden Beydağ Barajı'ndan dolayı evlerin su altında kalacak olması, mağduriyetleri beraberinde getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, hak sahibi köylülerin evlerini daha yüksek yerlere taşıma maksadıyla İskan Kanunu uyarınca "Kendi Evini Yapana Yardım (KEYY)" yöntemiyle yeni evler yapılması için tanıdığı hakları, süre kısıtlaması sebebiyle iptal edilme tehlikesi altında.

2014 yılı sonu itibariyle köydeki konutların tamamlanamaması halinde, hak sahiplerine tanınan kredi haklarının iptal edilme tehlikesi her geçen gün artıyor. Gelecekte baraj gölünün yükselmesi sebebiyle mevcut evleri su altında kalacak olan köylüler, yeni evleri tamamlayamadığından kara kara düşünmeye başladı. Kurak ve yağışsız geçen yıla rağmen baraj gölünde su tutulmaya devam edilmesi ve seviyenin yükselmesi, köylüleri düşündürmeye başladı.

Hak sahiplerinden Mustafa Gelmez, “Belki de 100 sefer İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, diğer hak sahibi köylü arkadaşlarım Veli Konyar, Mustafa Bozdağ ve Önder Tek ile birlikte gittik ancak ne bizi dinlediler ne de derdimize derman oldular. Biz devletimize güvendik, 'Allah razı olsun, bizi ev sahibi yapacaklar.' dedik, bizi dert sahibi yaptılar, sağlığımız elden gitti. Birçok köylümüz halen evine kavuşamadı. Bir de devletimize derdimizi anlatıyoruz diye üstüne, evleri yapmadan bırakıp kaçan müteahhit tarafından dayak yedim, hakarete maruz kaldım. Şehircilik Müdürlüğü’ne derdimizi anlatamadık. Allahaşkına valimiz, bakanımız, Başbakanımız bize sahip çıksın, bizi kimsesiz koymasın." dedi.

Köylüler, söz konusu KEYY konutlarının projesine uygun inşa edilmediğini, fazlasıyla hak kayıpları yaşandığını ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kendilerine sahip çıkılmadığını dile getirirken başta İzmir Valisi ve Çevre ve Şehircilik Bakanı olmak üzere bütün yetkililerin gerekli hassasiyeti göstermesini ve mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini talep etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.