Kiraz üreticisinde  yüksek fiyat umudu

Kiraz üreticisinde yüksek fiyat umudu

Kalitesiyle dünyaya nam salmış Hadim kirazının hasadı önümüzdeki günlerde başlayacak.

Rekoltenin iyi olacağını söyleyen Hadim Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Orhan, “Kirazın kilosunun 75-110 TL arasında bir fiyattan alınmasını istiyoruz” dedi

4-2.jpgTürkiye’de en geç kiraz hasadının yapıldığı yer olan Hadim, kirazıyla dünyaya nam salmaya devam ediyor. Rusya, Avrupa Birliği ülkeleri, Çin ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye gönderilen Hadim kirazı, lezzetiyle damak çatlatıyor. Kiraz hasadının ise önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor. Kalitesi ve aromasıyla yurt dışında "Türk Kirazı" olarak bilinen Hadim kirazı için ise üreticiler iyi bir alım fiyatı bekliyor.

vishnia-chereshnia-urozhai-iagody-mnogo-pletenka-korzinka-kr.jpg

HADİM'DE 40 BİN TON REKOLTE BEKLENTİSİ

Hadim Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Orhan, Hadim'de bu sene hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında olmasından ötürü ağaçların 10 gün geç çicek açtığını söyledi. İlçede kiraz hasadının 10 gün gecikmeyle başlayacağını ifade eden Orhan, ihracat temsilcilerinin de yer tuttuğunu belirtti. Hadim kirazının son turfanlık kiraz olduğunu hatırlatan Başkan Orhan, “Hasat, ağustos ayının ortasına kadar sürecek. Hatta bazı yerlerde ağustos sonuna yetişecek. Bereketli bir sezon olacak. Çünkü dolu riski olmadı. Hadim'in kirazı kaliteli ve güzeldir. Alıcısı da çoktur. Bu sene, 40 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz” şeklinde konuştu.

4-3-mustafa-orhan.jpg

BAŞKA KİRAZLARI HADİM KİRAZI GİBİ GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORLAR

Kiraz üreticilerinin karamsarlığa kapılmaması gerektiğini dile getiren Başkan Orhan, son günlerde “Hadim kirazı ucuza alınmak isteniyor” söylemlerine de açıklık getirdi. Hadim'de ucuza alınan kirazların Hadim kirazı olmadığını kaydeden Hadim Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Orhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Başka yerlerden Hadim'e motorize kirazlar geliyor. İç piyasaya kiraz alıyorlar. Hadim yaylalarının kirazları değil onlar. Bir fırsatçılık var ortada. 25-30 liradan kiraz alıyorlar ve bu kiraza da Hadim kirazı diyorlar. Bu kirazları, Hadim kirazı olarak göstermek istiyorlar. Lütfen üreticilerimiz endişeye kapılmasın. Dediğim gibi rekolte iyi. Bizim beklentimiz de yüksek. Yurt dışına mal gönderen firmalarda bir tekelleşme var ama onların da üreticiyi kendi gelecekleri için de mağdur etmemesi gerekir.”

HADİM NİTELİKLİ TESİSİ HAK EDİYOR

Geçen yıl Hadim kirazının kilosunun 50 ile 75 TL arasında alındığı vurgulayan Orhan, “Fiyatlardan memnunduk geçen yıl” dedi. Şu an bir kilo Hadim kirazının ortalama maliyetinin 40 ile 45 TL arasında değiştiğini de söyleyen Orhan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu yıl ise beklentimiz kirazın 75 ile 110 TL arasında bir fiyattan alınması. Yayla kirazının maliyeti gerçekten çok yüksek. İlaçlama, gübre ve ürün toplama maliyetlerimiz arttı. Isı farkı yüksek. Bizim istenilen sıcaklığı yakalamak için enerji kullanmamız gerekiyor. Enerji maliyetlerimiz de arttı. Bu yüzden beklentimiz 75 ile 110 TL arasında bir fiyattan alım yapılması. Hadim'in kirazı sert ve kalitelidir. Ayrıca yıllardır yetkililerden destek bekliyoruz. Kiraz çok nazik bir meyve. İlçemize soğuk hava deposu, laboratuvar ve paketleme tesisi istiyoruz. Üreticinin kendi imkanları ile bunları karşılayabilmesi mümkün değil. En kısa zamanda Hadim’e nitelikli bir tesis yapılmalı. Türkiye’nin farklı yerlerinde bu tesisler var. Hadim’de kiraz üretimi gerçekten çok iyi. Biz, bu tesisleri hak ediyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum