Kiraz hasadı başladı

Kiraz hasadı başladı

Türkiye’de en geç kiraz hasadının yapıldığı Hadim ilçesinde yetiştirilen, aroması ve kalitesi nedeniyle üretimin yüzde 90’ı ihraç edilen “Ziraat 900” kirazında hasat başladı. İhracatın büyük bir kısmı ise Rusya'ya yapılıyor

Hadim'de özellikle ihracata yönelik yetiştirilen, raf ömrü uzun, yüksek getirisi olan “Ziraat 900″ kirazı hasadı ortalama 2 ay boyunca devam edecek. Hasatla ilgili konuşan Hadim İlçe Tarım ve Gıda Müdürü Erol İşcan, kiraz hasadının başladığını ve rekoltenin geçen yıla göre biraz daha yüksek olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Bu sene hava sıcaklıklarının düşük seyretmesi nedeniyle hasada geç başlandığını anlatan İşcan, “Hadim ilçemizde kiraz hasadı 13 Haziran itibariyle başlamış bulunmakta ve 2 ay süresince devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu sene hava sıcaklıklarının düşük seyretmesi nedeniyle hasat biraz daha ileriye atmış durumda. Bu nedenle 15 Ağustos’a kadar süreceğini tahmin ediyoruz” dedi. İşcan, iklimsel nedenlerden dolayı rekoltenin beklenenden az olacağını belirterek, “Geçen yıl olduğu gibi iklimsel nedenlerden dolayı rekoltemizde bir miktar düşüş olacak. Geçen sene 8-9 bin ton kiraz mevcuttu. Bu senede 9-10 bin ton civarında kiraz olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

İHRACATIN ÇOĞU RUSYA'YA

Geçen yıl 15 liradan kiraz satıldığını aktaran İşcan, “Fiyatlar geçen sene 3-4 liradan başlayıp 15-16 liraya kadar tırmanmıştı. Bu sene 15-16 lirayı görür mü bilemiyoruz ama geçen yıldan daha yüksek başladı. Bu sene de kiraz fiyatları 4-5 liradan başladı. Yine 8-10 liraları görmesi muhtemel. Ama daha yükseğe çıkarmı bilemiyoruz” şeklinde konuştu. İşcan, kiraz ihracatının büyük bir kısmının Rusya’ya gerçekleştiğini belirterek Rusya’daki krizin kiraz fiyatlarını da etkileyebileceğini belirtti. “Rusya’daki develüasyon ve orta gelir sınıfının alım gücünün düşmesi nedeniyle fiyatlarda bir miktar düşüş olabilir. Kiraz ihracatının büyük bir kısmını Rusya’ya gerçekleştirmemiz ve bu ülkedeki ekonomik kriz ülkemizdeki kiraz fiyatlarını bir miktar etkileyecektir. Bunun yanı sıra İspanya ve Yunanistan gibi aynı zamanlarda kiraz üreten ülkeler ve aynı pazara kiraz ihraç eden ülkeler olduğu için bu sene bir miktar düşüşler olabilir. Ancak ülkemizdeki ihracatçılar da yeni pazarlara açılmakta. Uzak Doğu ve Asya pazarında Çin ve Japonya’ya daha yüksek fiyatlarla kiraz ihraç edebilmemizde mümkün görünüyor” dedi.

SON TUFANDA KİRAZ

Hadim’de kiraz fiyatlarının yüksek olmasının en önemli sebebinin ülkenin son turfanda kirazının burada olduğunu ifade eden İşcan, şunları söyledi: “15 Ağustos diye tahmin ediyoruz ama geçci çeşitlerle biraz daha sarktığını düşünürsek 20 Ağustosta kiraz hasadı yapılacak. Türkiye’de bu tarihten sonra kiraz hasadı başka yerde yok. Bu kadar uzun bir periyoda sarkmış ve bu kadar gece kalmış bir kiraz bulunmamaktadır. Bu nedenle de yüksek fiyattan ister Rusya olsun isterse de Almanya başta olmak üzere AB ülkelerine yüksek fiyattan ihraç edilmekte. İlçemizdeki kirazın en önemli özelliği direkt dalından ihracatçı firmalar tarafından alınmakta ve yüzde 90’ı yurtdışına ihraç edilmekte. İç pazara düşen 26 kalibre altındaki kirazlar iç pazara gidiyor. Ve bu da ilçedeki toplam kiraz miktarının yüzde 10’u gibi bir kısmı. Bunun dışındaki bütün kirazlar bahçeden yurt dışına işlenerek ihraç ediliyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.