Kiracı mağdur olacak

Kiracı mağdur olacak

Yeni düzenleme ile birlikte 10 yılı dolduran kiracılar gerekçe gösterilmeden mal sahibi tarafından çıkartılabilecek.

Ev ya da iş yerinde 10 yılı dolduran kiracılar gerekçe olmadan çıkarılabilmesine imkan sağlayan düzenlemeyle birlikte tahliyeler Türkiye genelinde başladı. Konya’da ise birçok iş yerine art niyetli kişiler yüksek kira ve hava parası ile mal sahibini ikna etmeye çalıştığı öğrenildi. Mal sahibi ise düzenli kiracısı kaybetmek istemese de dışarıdan gelen art niyetli kişiler, hava parası da vermek istediklerini belirterek, mal sahibini ikna etmeye çalıştığı bildirildi.

3 AY İÇERİSİNDE BOŞALTACAK

Konuyu gazetemize değerlendiren Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Hükümetin almış aldığı karar doğrultusunda bir kanun çıktı. Yaklaşık olarak bu kanun 1 buçuk yıl önce tasarlanıp yürürlüğe girdi. Burada amaç 10 yıldan önce kiracı olarak, iş yeri veya konutta kiracı olarak oturanların yeni sözleşme gerektiği için çıkartıldı 10 yıl ve daha fazla üzerinde oturanlar mal sahibinin hiçbir gerekçe göstermeksizin noterden çekeceği bir ihtar doğrultusunda işlemi yapabilecek.  3 ay içerisinde konutu ya da iş yerini boşaltmasını isteyecek. Burada kiracılarda bir mağduriyet oluşacak. Konutlarda çok büyük bir sıkıntı yaşanmaz ama iş yerlerinde ciddi sorunlar ortaya çıkar. Çünkü firma 10 yıl aşkın bir süredir oraya emek vermiş ve müşterisini alıştırmış sonra oradan ayrılması maddi ve manevi açıdan olumsuz sonuç doğuracaktır” diye konuştu.

KONYA’DA OLUMSUZ ETKİLENDİ

Art niyetli kişilerin de olduğuna dikkat çeken Altınay, “Bu kişiler mal sahibine giderek iş yerinin kirasını iki katına verelim diyerek, hava parası da teklif ediyorlar. Bunlarda tabi ki bu işi tetikliyor.  10 yılı aşan kiracıların bir an önce mal sahibiyle kira sözleşmelerini yapmalarını tavsiye ediyoruz. En kısa sürede mal sahipleriyle kontratlarını yapmalıdır” dedi.

Mal sahibinin kiracısını çıkartamadığı için de bu yasanın yürürlüğe girdiğini ifade eden Altınay, “Mal sahibi kiracısının evden çıkması için dava açtığında davanın sonucu uzun bir süre alıyor. Aynı şekilde kendisine ihtiyaç beyan etmek zorunda ve beyan ettiği zaman hakkı sebebi olup tahliye gerçekleşirse kendisi oturduğu bir sürede sıkıntı yok ama iki yıl tahliyeden sonra başkasına kiraya vermesi gerekiyor ama bunu da yapamıyor. Gelir vergilerini netleştirebilmek için tam vergi sistemine gitti. Vatandaşların uyanık olması lazım 10 yılı aşkın kiracı sayısı Türkiye genelinde  milyonun üzerinde. Bu az bir rakam değil. Aynı şekilde Konya’da da bu rakam  2 binin üzerinde böyle olduğu için mağduriyetlerin yaşanmadan kiracı-mal sahibi ilişkisinin geliştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

SURİYELİLER KONUSU

Konya genelinde kiralık ev bulmak onusunda sıkıntıların yaşanmadığını işaret eden Altınay, her sokak başındaki binaların birkaçında kiralık ilanlarının bulunabileceğini söyledi. Öğrencilerin yaz tatilinde kiralarını ödeyerek okullar açıldığında yeni kiralık ev aramadıklarını söyledi. Suriyelilerin ise ister istemez kiraları yükselttiğini ifade eden Altınay, “Bir evde 3-5 arası aile bir arada yaşıyor. Evi tutmak isteyen bir aile birkaç ay kendisi kalıyor daha sonra yakınlarıyla birlikte kalmaya başlıyor. Bunun sonucunda site sakinleri rahatsız oluyor. Emlak ofislerimiz Suriyelilere ev verirken kaç kişi kalacağını mutlaka sözleşmede belirtmesi gerekiyor. Suriyeliler de bu şekilde kalmaktan memnun değil. Allah kimsenin başına vermesin ama ilerde yaşanabilecek sıkıntıların önlenmesi için bu sözleşmenin olması gerekiyor.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum