Kimse Yok Mu’ya Yasak Yetimleri Vuruyor

Kimse Yok Mu’ya Yasak Yetimleri Vuruyor

Bakanlar Kurulu kararıyla izinsiz yardım toplama yetkisi elinden alınan, SMS’le yardım toplamasına da izin verilmeyen Kimse Yok Mu Derneği, 7 kıtada 60 bine yakın yetime yardım eli uzatıyor. Filistin, Sudan, Somali, Bangladeş gibi ülkelerde...

Bakanlar Kurulu kararıyla izinsiz yardım toplama yetkisi elinden alınan, SMS’le yardım toplamasına da izin verilmeyen Kimse Yok Mu Derneği, 7 kıtada 60 bine yakın yetime yardım eli uzatıyor. Filistin, Sudan, Somali, Bangladeş gibi ülkelerde onlarca yetimhanesi bulunan derneğin yöneticileri, yasaklamalarla yetimlerin mağdur olacağını belirtiyor.

Kimse Yok Mu Derneği, 56 ülkede 59 bin 564 yetime yardım eli uzatıyor. Türkiye'de ise bu sayı 15 bini aşıyor. Sudan, Somali, Bangladeş, Burundi, Kırgızistan gibi ülkelerde onlarca yetimhane inşa etme, tadilatı ve tefrişatı işlemini gerçekleştiren dernek, Pakistan, Somali, Filipinler, Sudan, Arnavutluk, Kosova, Orta Afrika, Kırgızistan, Kıbrıs ve Nijer'de bin 328 yetim çocuğa eğitim bursu sağlıyor. 7 ülkede dikiş nakış kursu, iklimlendirme, el becerileri ve ülkelerin ihtiyaçlarına göre değişik branşlarda kurs açıp, bin 111 yetim annesi ve yetimi bu kurslarda eğitiyor.

Kimse Yok Mu, yetimlerin sadece karınlarını doyurmakla kalmıyor, giyip kuşamlarını temin edip, onların sosyal, kültürel, ilmi alanlarda yetişmesini sağlayıp kendi ayakları üzerinde durmalarına yardımcı olmaya çalışıyor. Okul öncesi kırtasiye yardımı, bayramlık kıyafetler, Ramazan dönemi ve Kurban Bayramı'nda gıda yardımı, sene boyunca sosyal aktiviteler, öğrenme ve değişik yerleri keşfetme fırsatı buluyor yetimler.

Ayşe Adıgüzel de Kimse Yok Mu'nun kucak açtığı yetim annelerinden sadece biri. Ümraniye'de yaşayan Ayşe Adıgüzel, geçtiğimiz yıl kalp krizinden eşini kaybetmiş. Üç çocuk annesi Adıgüzel’in büyük kızı Esra liseye, 12 yaşındaki oğlu da ortaokula gidiyor. En küçükleri Azra ise henüz 3 yaşında.

‘KİMSE YOK MU’DAN ALLAH RAZI OLSUN’

Ayşe Adıgüzel, bir arkadaşının aracılığı ile Kimse Yok Mu ile tanışmış. Ümidini kaybetmek üzere olan Adıgüzel, o günden sonra daha mutlu ve ümitli olduğuna vurgu yapıyor. Maddi manevi her türlü yardım elinin kendisine uzatıldığını kaydeden Ayşe Adıgüzel, en çok da çocuklarının okula gitmesine seviniyor. Derneğin faaliyetlerini durdurmaya yönelik girişimleri ise üzüntü ve şaşkınlıkla karşılıyor. "Onlardan Allah razı olsun." diyen Adıgüzel, "Çocuklarımın okumasına da yardım ediyorlar, maddi ihtiyaçlarımız konusunda da ellerinden geleni yapıyorlar." şeklinde duygularını dile getiriyor.

Yetimlere yönelik yardım faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Zeynep Metin, derneğin yetimlere ulaştırdığı yardımları istatistiki olarak saydıktan sonra, bu faaliyetlerin kesintisiz devam edeceğini söylüyor. Metin, çalışmalar ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Kimse Yok Mu Derneği; Filistin, Bangladeş gibi 56’yı aşan ülkede 59 bin 564 yetime yardım ulaştırmıştır. Tadilatı devam eden ve tamamlanan değişik ülkelerde tadilatı 25 tane yetimhanemiz var. Annelerimize ve genç yetimlerimize, potansiyeli olan, beceresi olan ülkelerine sosyal ve ekonomik açıdan katkı olsun diye meslek edindirme kurslarımız var. Bin 111 tane anne ve genç yetim bundan faydalanıyor. Türkiye genelinde yaklaşık 15 bin yetime yardım ediyoruz. Başvuru yapanları sosyal incelemeden geçiriyoruz. Bu kapsamda mağdur olanlara yardım ediyoruz. Kimi aileye nakdi yardımda bulunuyor, kirasını elektriğini ödüyoruz. Kimi aileye ev eşyası yardımında bulunuyoruz. Kimi çocuğa burs ve kırtasiye yardımında bulunuyoruz. Bayramda kıyafetleri olsun, dönemsel olarak eğlenceler olsun gibi yardımlarda bulunuyor ve hiçbir zaman da ellerimizi üzerlerinden çekmiyoruz.”

‘FİLİSTİNLİ VE SOMALI YETİMLER DE MAĞDUR OLACAK’

Kimse Yok Mu Derneği’nin izinsiz yardım toplama hakkının elinden alınması halinde yetimlerin de mağdur olacağının altını çizen Metin, muhtemel olumsuzlukları şöyle sıraladı: “Sudan’da yapımına devam edilen yetimhane tamamlanamayacak, yetim çocuklara sahip çıkılamayacak. Burundi’de inşa edilen yetimhaneler tamamlanamayacak. Kız yetimhanesinde 60, erkek yetimhanesinde 60 olarak toplamda 120 yetim, yardımlardan yararlanamayacak. Yetim çocukların eğitim yolu ile topluma kazandırılması ve kendi yaşamlarını sürdürebilmelerini amaçlayan bu proje ile ata yurdumuz kardeş ülke Kırgızistan’a büyük destek sağlanması planlamıştı. Dünyanın en önemli problemlerinden biri olan ve eksikliği durumunda birçok problemin ana kaynağı olan yetimlerin eğitimsizlik sorununa çare olmayı amaçlayan proje yarım kalacak ve 570 yetim çocuk eğitim alamamış olacak. Soma kömür ocaklarında şehit olan ailelerimizin yetim çocuklarına yapılacak olan 425 bin TL’lik eğitim yardımları sağlanamamış ve şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkılmamış olunacak.”

Filistin ve Gazze’de yardımlara değinen Metin, “Kendi binasında faaliyet gösteren Filistin temsilciliğimiz öncelikli olarak; 23 bin yetimin bulunduğu Filistin Batı Şeria’da faaliyet gösteren Yetim Sanat Okulu’nu yenileyerek iki yeni derslik açtı. 122 yetimin eğitim gördüğü okul bünyesinde açılan ‘iklimlendirme’ kursu sayesinde her dönem 16 yetim öğrenci meslek sahibi olacak. Aynı okul bünyesinde açılan Dil ve Kültür Merkezi’nde eğitime başlayan öğrenciler Türkçe de öğreniyor. Yasaklama kararıyla Filistin’de yetim yardımları yapılamayacak. Sanat okulu ve dil okulu için gerekli olan bütçe ayrılamayacağı için; çocukların en doğal ve insani hakkı olan meslek edinme ve hayatını idame ettirebilme ile uluslararası arenada sesini duyurabilecek, kendi yaşıtlarının sahip olduğu imkânları kullanarak yabancı dil öğrenme hakları ellerinden alınmış olacak.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.