Kimse Yok Mu'nun Yaptığı Okul, Afgan Öğrenciler İçin Ümit Oldu (Özel)

Kimse Yok Mu'nun Yaptığı Okul, Afgan Öğrenciler İçin Ümit Oldu (Özel)

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Kimse Yok Mu Derneği tarafından yapılan imam hatip lisesi, Afgan öğrenciler için ümit kaynağı oldu. Uzun yıllar süren savaşlar nedeniyle bir birlerinden ayrılan Afganlar, artık eğitim çatısı altında...

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Kimse Yok Mu Derneği tarafından yapılan imam hatip lisesi, Afgan öğrenciler için ümit kaynağı oldu.

Uzun yıllar süren savaşlar nedeniyle bir birlerinden ayrılan Afganlar, artık eğitim çatısı altında bir araya gelerek ülkelerinin geleceğine ışık tutturmaya çalışıyor. Kimse Yok Mu Derneği'nin yaptırdığı Kabil'deki imam hatip okulu, bu rüyaların gerçeğe dönüşmesi için bir adım olarak görülüyor. Bu okul Afgan halkının sevgi ve itibarini kazandı.

“Kabil Satar-e Naw Darul Ulumu” ismiyle adlandırılan imam hatip lisesinde ilk yıl Türkçe ve Arapça hazırlık gören öğrenciler, toplam 7 yıllık eğitimin ardından ön lisans olarak mezun oluyor. Okul, dini ilimlerin yanında, fenni ilimlerin de öğretilmesi açısından ülke eğitiminde bir ilki gerçekleştiriyor.

2012 yılında temeli atılarak faaliyete geçen okulun binasının inşaatı 2014 yılında tamamlandı. Yapılan tüm masraflar Kimse Yok Mu Derneği tarafından karşılandı. 585 öğrenci kapasiteli okulda 35 sınıf mevcut. Fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanenin bulunduğu okulda öğrenciler son teknolojilerle eğitimlere devam ediyor.

Ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif şehrinde gelen, kardeşlik ve beraberlik çatısı altında eğitimini sürdüren Abdul Mübin isimli öğrenci, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, "Mezar-ı Şerif'te biz eğitim görüyorduk ama standart değildi. Burada belirlenmiş standartlarda ders görüyoruz. Afganistan’da bu okuldaki gibi eğitim seviyesine çok ihtiyacı var. Bazı problemlerden dolayı Afgan çocukların eğitiminin kalitesi çok düşük. Mesela ben çok uzaktan buraya geldim. Öğretmenlerimin, arkadaşlarımın ve belletmenlerimin sevgisi beni çok mutlu ediyor ve annem ve babamın uzak olduklarını hiç hissetmiyorum. Bize çok sevgi gösteriyorlar. Biz Kimse Yok Mu Derneği'ne çok teşekkür ediyoruz. Çünkü Afganistan’ın buna çok ihtiyacı vardı. Öğretmenlerimiz, anne ve babalarını bırakıp bize eğitim veriyorlar. Allah rızası için gelmişler. Allah ecrini verecek inşallah.” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİ VELİSİ: "BENİM EVLADIMA YAPAMADIĞIN FEDAKÂRLIĞI, OKULDAKİ ÖĞRETMENLER YAPIYOR"

İki çocuğunun bu okulda okumasından mutluluk duyan Abdul Vasi Fakirzade isimli veli ise, “2 çocuğumun 8. sınıfta eğitim görüyor olmasından dolayı kendimi çok şanslı hissediyorum. Çocuklarım kaç tane sınavı aşarak okula girdi. Ve şuan çok mükemmel bir şekilde eğitimlerini devam ettiriyorlar. Ben okul kadrosundan, özelikle ülkelerini bırakıp gelen Türk hocalara çok teşekkür ediyorum. Bu okullarda okuyan öğrenciler sadece eğitim değil, eğitimin yanında güzel ahlak sahibi de oluyorlar. Ben kendim 16 senelik bir öğretmenim ve ülke evlatlarına eğitim vermeye çalışıyorum. Başkalarını bırakın. Ben kendi evlatlarıma bile veremediğim ve yapamadığım fedakârlıkları bu kardeşlerimiz bizim evlatlarımıza yapıyorlar. Yaklaşık 6 aydır çocuklarım burada eğitim görüyor ve yurtta kalıyorlar. Eve geldiklerinde çok değişiklikler görüyorum. Konuşmalarından tutun, oturma, kalkma. Eskiden çok dar düşünürken şimdilerde çok mantıklı ve geniş düşünüyorlar. Okulun açılışına katılmıştım. Kimse Yok Mu Derneği gönüllüleri de gelmişlerdi ve okulun yurt binasının temelini atarak dua etmişlerdi. İnşallah yurt binasının de bir an önce bitmesini temenni ediyor ve bu işe gönül verenleri cani gönülden kutluyorum. Fedakârlıkları Hak katında büyüktür.” dedi.

İki senedir gurbete yaşayan ve bu işe gönül vererek öğrencilere eğitim veren öğretmenlerden Muhammed Kerim Korkmaz, “Geçen yıl 3 bin öğrenci bu okullara girmek için müracaat etmişti. Alınan öğrenci sayısı 100. Öğrenci almak için devlet okullarını gezdiğimizde, çok değişik manzaralarla karşılaşmıştık. Mesela bazı okullara gitmiştik, okul yok. Bir bahçenin içerisinde çadırlarda ders gören öğrencileri gördüm. İlk defa öyle bir manzarayla karşılaşıyordum. Zaten halkta bir fakirlik var. Öğrenciler kıyafet yokluğundan öte, yiyecek bulmaktan bile zorlanan aileler var. Ve bu aileler çocuklarını bu okullara göndermek istiyorlar. Ülkede hem dini, hem fen ilimlerinin verildiği imam hatip okulu olarak ilk okul bu okul. Okulumuz yeni bir okul. Halk Afgan-Türk okullarına çok ümit bağladı. Ülkenin geleceğini bu okulların inşa edeceğine inanmışlar. Okuldaki öğretmen ve öğrenci ilişkileri açısından bir kardeş ve aile ilişkisini gördüler. Halkın bu teveccühünü kırmamak lazım. okulumuzun Kimse Yok Mu Derneği vesilesiyle, esnaf ağabeylerin, işadamlarının yardımlarıyla yapıldı. Ve şu anda da yine Kimse Yok Mu derneği tarafından yurdun temelleri atılıyor. Bütün halk bu yurdun bir an önce bitmesini arzu ediyor. Halkın bu okullardan beklentisi sadece eğitim alanında değil. Çünkü bu okullar halka sadece eğitim alanında değil, diğer alanlarda da yardımcı oluyorlar. Kimse Yok Mu derneği bu halkın ümit kaynağı halına gelmiş. En ufak sıkıntıda bile bütün halk ümitle bekliyor ki, Kimse Yok Mu gelip bize yardım edecektir. Türkiye’deki kardeşlerimiz bizi unutmayacaklar diye bir ümitle bekliyorlar. Bunu düşünen halk her yıl okullarımıza geliyorlar. Mesela Türk kardeşlerimiz yine Kimse Yok Mu vesilesiyle gelip et dağıtacaklar diye bekliyorlar.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.