Kimse Yok Mu'dan Işid Kurbanı Foley Adına Su Kuyusu
Kimse Yok mu ve ABD’de yaşayan Türkler tarafından kurulan yardım derneği Embrace Relief, terör örgütü IŞİD tarafından boğazı kesilerek öldürülen gazeteci James Foley anısına Afrika’da bir su kuyusu açtı. Yaklaşık 2 bin Ugandalının günlük temiz su ihtiyacını karşılayacak kuyunun sertifikası, ABD'nin New Hampshire eyaletinde düzenlenen törenle baba John Foley’e takdim edildi.
New Hampshire Türk Kültür Merkezi, Barış Adaları Enstitüsü, Council of Turkic American Associations ve World Affairs Council tarafından ortaklaşa düzenlenen 3. Dostluk Yemeği ve Ödül Töreni, eyaletin önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Validen adalet bakanına çok sayıda üst düzey yetkilinin katıldığı programda konuşmacılar, Hizmet Hareketi ve Kimse Yok Mu Derneği’ne övgü yağdırdı.
Kuyunun belgesini Embrace Relief Yürütme Kurulu Başkanı Osman Dülgeroğlu’ndan alan baba Foley, "Bu, oğlum adına şu ana kadar yapılmış en değerli şey. Oğlum adına bu yardımı yapan kuruluşlara nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum." dedi. Oğlunun hayatı boyunca insanların iyiliği için çalıştığını ifade eden Foley, "Bu hediyenin ne kadar değerli olduğunu size anlatamam. James’in anısı adına çok büyük bir onur." diye konuştu.
"OĞLUM TÜRKLERE VE İSTANBUL’A HAYRANDI"
Oğlunun Türk insanına ve İstanbul’a hayranlık duyduğunu belirten baba Foley, "James, insanların milletine, ırkına ve dini inançlarına bakmaksızın yardımcı olmaya çalışırdı. O nedenle Suriye’ye gitmiş, orada ezilen insanların sesi olmak için uğraşmıştı." dedi.
Konuşma sırasında duygularına hakim olamakta zorlanan John Foley, oğlunun Suriye’den sık sık kendilerini arayıp yaşadıklarını anlattığını söyledi. "O başkaları için yaşamayı seçmişti ve bu yolda da hayatını verdi." diyen acılı baba, genç gazetecinin ihtiyaç sahiplerine hem haberleriyle, hem de fiziken yardımda bulunduğunu anlattı.
"ALLAH İNANCI İNSANA YARDIMI ÖĞÜTLER"
James Foley’nin Suriye’de olanları anlatırken kendini tutamadığını aktaran acılı baba, "Yaralı çocukları hastaneye taşıdığını anlatırken ağlıyordu. Yaralanan, öldürülen çocukları gördüğünü anlatırken de ağlıyordu." dedi. Oğlunun, ancak başkalarına yardım ederek özgür olunabileceğine inandığını ifade eden baba Foley şunları söyledi:
"Allah inancı, hangi din veya mezhepten olursanız olun insana yardımı öğütler. Oğlum da böyle bir inanca sahipti. Terör örgütünün daha sonra serbest bıraktığı tutsakların söylediğine göre oğlum esareti boyunca hiçbir zaman cesaretini ve inancını yitirmemiş. Şimdi daha iyi anlıyorum ki, duanın gücü çok büyük."
Törende 'Liderlik' ödülü alan New Hampshire valisi Magie Hassan, Kimse Yok Mu Derneği ve ABD’deki kardeş kuruluşu Embrace Relief’e insanlığa hizmetlerinden dolayı bir takdirname sundu. Vali Hassan, Foley anısına açılan kuyudan dolayı emeği geçenlere eyaleti ve ülkesi adına teşekkür etti.
Bu yılın başında New Hampshire Türk Kültür Merkezi öncülüğünde Türkiye’ye yaptığı ziyareti anlatan Hassan, bunun New Hampshire ve Türkiye arasındaki ticaretin artmasına olumlu katkı sağladığını söyledi. Hassan, 2013 yılı rakamlarına göre eyaletlerini en fazla ticaret yaptığı ülkeler listesinde Türkiye’nin 12. sırada olduğunu belirtti.
'KİMSE YOK MU FAKİRLİKLE, EĞİTİMSİZLİKLE MÜCADELE EDİYOR'
Türkiye'de Kimse Yok Mu'yu da ziyaret ettiğini ifade eden Hassan, "Kimse Yok Mu fakirlikle, cehaletle ve eğitimsizlikle mücadele ediyor. Bu yardım kuruluşu bizler gibi insanlara ulaşarak harekete geçiriyor, bizlere yardım yaptırıyor ve bu da bizlerin hayatına güzellik katıyor." diye konuştu.
Programdaki katılımcıların dile getirdiği sorunların yanı sıra yaşanan güzellikleri de paylaştıklarını aktaran Hassan, "Sorunlar insan eliyle üretildiği gibi çaresi de yine insanda. İnsanlığın sabır, tutku, hoşgörü ve sevgiyle tüm sorunların üstesinden geleceğine inanıyorum." dedi.
Türkiye'yi Türk Kültür Merkezi’nin daveti üzerine ziyaret ettiğini belirten Hassan, eyaletlerinde yaşayan Türk insanlarının varlığının topluma zengilik kattığını söyledi. Hassan, "Sizlerin dostluğu bizleri bugün bir araya getirdi ve bu bizi daha da güçlü kılıyor." diye konuştu.
'AKTİVİTELERİNİZİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUM'
Ödül törenine bir mesaj yollayan Cumhuriyetçi Partili Senatör Kelly Ayotte, Türk Kültür Merkezi ile Barış Adaları’nın çalışmalarını yakından takip ettiğini dile getirdi. Cumhuriyetçi Parti’de yıldızı parlayan siyasetçiler arasında yer alan Ayotte, "Federal düzeyde olduğu gibi benim memleketim olan New Hampshire’da da yaptığınız aktiviteleri yakından takip ediyorum. Toplumumuza kattığınız değer ve birliktelik her türlü takdirin üzerinde." dedi.
"HERKESE KUCAK AÇMA BİZLER İÇİN DİNİ BİR VECİBE"
Programda kısa bir konuşma yapan New Hampshire Türk Kültür Merkezi Başkanı Eyüp Şener, amaçlarının herkese kucak açıp, dostluk, barış adına olumlu katkılarda bulunmak olduğunu söyledi. İslam dinini sürekli düşmanlıkla ve vahşetle bir araya getirmeye çalışan bir imaj verilmeye çalışıldığını belirten Şener, "Biz, burada ve dünyanın her yerinde insanlara kucak açmanın dini bir vecibe olduğunu düşünüyoruz. Bizim dinimiz Fethullah Gülen Hocaefendi’nin de mesajında ifade ettiği gibi sevgi ve hoşgörü dinidir." dedi.
YEREL BASIN SPONSOR OLDU
Manchester şehrinde düzenlenen törenin açılışı ‘Cambridge Müsiki Cemiyeti’nin canlı performansı ile yapıldı. Yerel basının yoğun ilgi gösterdiği ödül töreninde Türkiye’yi ve Hizmet hareketini tanıtan bir video gösterimi yapıldı. New Hampshire’da yayın yapan WBIN TV, bu yılki ödül törenine sponsor olanlar arasındaydı.
Gecede 'Topluma Hizmet' ödülü New Horizons adlı yardım kuruluşuna verilirken, medya alanında Kevin Landrigan ödüle layık görüldü. Eğitim alanındaki ödül ise Southern New Hampshire Üniversitesi başkanı Dr. Paul LeBlanc’a verildi.
Yaklaşık 200 kişinin katıldığı törene, Vali Hassan’ın yanı sıra eyaletin Adalet Bakanı Joseph Foster da katıldı ve program sona erene kadar salondan ayrılmadı. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.