Kimse Yok Mu’dan Haiti seferberliği

Kimse Yok Mu’dan Haiti seferberliği

Kimse Yok Mu Derneği Konya Şubesi ile SAMEDER şubesinin Haiti'ye gönderdiği yardım ve sağlık ekibinin gıda, yemek ve sağlık hizmeti vermeye devam ettiği bildirildi.

Kimse Yok Mu Derneği Konya Şube Müdürü Hasan Aşçı, yaptığı yazılı açıklamada, dernek olarak yardımsever Türk halkından gelen yardımlarla depremzede Haitililerin yaralarını sarmaya devam ettiklerini belirtti. 
Haiti'nin açlık, sağlık ve eğitim olmak üzere 3 büyük sorunu olduğunu ifade eden Aşçı, şunları kaydetti: 
''Haiti halkı, depremden önce de günde 1 öğün yemek bulabiliyor ve fakirliğin pençesinde inim inim inliyormuş. Depremle açlık, Haiti halkının en büyük problemi haline gelmiş. Ortalama insan ömrünün 40-45 olduğu ülkede günlük ne kadar bebek, çocuk ve yetişkinin açlıktan öldüğünü kimse bilmiyor. Depremin ilk günlerinde yardım için gelen ülkelerin çoğu Haiti'nin dünya medyasının gündeminden düşmesiyle burayı terk etti. BM yetkilileri, Amerika ve Türkiye ülkeye en fazla yardım getiren ve Haiti'yi terk etmeyen ülkeler arasında. Her şeye rağmen gelen yardımların çoğunluğu halkın sadece yüzde 5-10 gibi küçük bir oranına ulaşıyor. Başkentteki diğer insanlar ve çevre iller, depremin pençesinde inlemeye devam ediyor. Çevre illerden 107 bin insanın yaşadığı Leogan'da evlerin yüzde 95'i depremden ağır hasar görmüş. İnsanlar aç ve sağlıksız.'' 
HALKIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU SOKAKLARDA YAŞIYOR
Halen başkent halkının halkın üçte ikisinin sokaklarda yaşadığını, çadırlarda yattığını dile getiren Aşçı, özellikle bebek ve çocukların soğuktan hastalandığını bildirdi, 
Dünyada bebek ölüm oranlarının en fazla olduğu ülkelerden birinin de Haiti olduğunu, bu oranın ve salgın hastalıkların da depremden sonra katlanarak arttığını kaydetti. 
100 BİN İNSAN GÖÇÜK ALTINDA ÇIKARILMAYI BEKLİYOR
Aşçı, başkent ve çevre illerde depremden sonra neredeyse çöplerin hiç kaldırılmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: 
''Başkentteki her çöplükte bir kamyona yakın çöp birikmiş durumda. Ülkede temiz su bulmak adeta imkansız. İnsanlar nerede su bulursa orada banyo yapıyorlar. Lağım sularında banyo yapan, elini yüzünü yıkayan insanlar var. Toplu mezarlıklar geceleri çeşitli hayvanlar tarafından açılıyor ve cesetler yeniyor. Halen 100 bin insan göçük altında ve çıkarılmayı bekliyor. Haiti'de eğitim paralı olduğu için insanların sadece yüzde 10'u okuma yazma biliyor. Haiti halkı nasıl bu kadar cahil bırakıldı anlamak zor. Haiti için seferber olmak bir insanlık görevi.'' 
Dernek yetkililerinin her gün 1600 kişiye sıcak yemek verdiğini, gönüllü doktorlarıyla 500-1000 kişiyi sağlık taramasından geçirdiğini belirten Aşçı, yapılan yardımların yetersiz kaldığı Haiti için fedakar Anadolu insanının seferber olması gerektiğini kaydetti. 
Aşçı, Haiti Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve çeşitli bakanlarla görüşmeler yaptıklarını, Anadolu insanının selamlarını ve taziyelerini ilettiklerini, Haiti Cumhurbaşkanı Rene Preval'in, ''Acı günümüzde yanımızda en fazla bulunan ülkelerden biri de Türkiye oldu'' dediğini bildirdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.