Kilci: İhracat İadelerine Yıl Başı İtibarıyla Belli Süreler Getirmek İstiyoruz

Kilci: İhracat İadelerine Yıl Başı İtibarıyla Belli Süreler Getirmek İstiyoruz

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, ihracat iadeleriyle ilgili yaşanan sorunları çözmek için çalışma yaptıklarını söyledi.

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, ihracat iadeleriyle ilgili yaşanan sorunları çözmek için çalışma yaptıklarını söyledi. Elektronik faturanın getirdiği kolaylıklara dikkat çeken Kilci, "20-27 iş günü içinde yapılan işlemler artık 2 saniyede yapılabiliyor. İyi niyetli mükelleflerin iade işlemlerini bir an önce bitirme imkânına kavuştuk. Bu sistemi çok daha geliştirip, yılbaşı itibariyle de belli süreler getirmek istiyoruz." diye konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen 'Perşembe Toplantıları'na konuk olan Mehmet Kilci, elektronik fatura ve elektronik defter uygulamaları hakkında bilgi verdi. E-fatura alanında yapılan hizmetlerin büyük önem arz ettiğini kaydeden Kilci, yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde mükelleflere daha hızlı ulaşmanın mümkün olduğunu, zaman ve mekândan tasarruf sağlandığını aktardı. Yakın döneme kadar vergi dairelerinde ödeme yapmak için uzun kuyrukların oluştuğunu, teknolojik imkanlar sayesinde insanların evlerinden vergi borçlarını ödeyebildiğini aktaran Kilci, şu bilgileri paylaştı:

"Fatura iadelerindeki sorunlar hala devam etmekte. Daha önce iade işlemlerinin tamamlanması günler alıyordu. 20-27 iş günü içinde yapılan işlemler artık 2 saniyede yapılabiliyor. İyi niyetli mükelleflerin iade işlemlerini bir an önce bitirme imkânına kavuştuk. Bu sistemi çok daha geliştirip, Yılbaşı itibariyle de belli süreler getirmek istiyoruz. İhracat iadesinin şu kadar zamanda yapılması gerekir diye düzenlemeler hazırlıyoruz. Şu anda bunların çalışmalarını yapıyoruz. Sayın bakanımıza sunduktan sonra tekrar paylaşacağız."

5 yıl fatura saklama zorunluluğunun mükellefler için ciddi gider sorunu oluşturduğunu vurgulayan Kilci, "Herhangi bir inceleme yapılmak istendiğinde belgeler ilgili birimin önüne getirilmek zorundaydı. Çok hatırlıyorum kamyonetin arkasına tüm belgeleri, dosyaları doldurup işyerinden vergi dairesine taşındığı günleri. Elektronik fatura ve elektronik defter bu sorunların tamamını ortadan kaldıracak bir müessese. Bu, Amerika’yı yeniden keşfeden bir uygulama da değil." ifadelerini kullandı.

Kilci, 2011 yılı itibariyle bazı firmaların e-fatura uygulamasını değişik bir şekilde uyguladıklarını, yaklaşık 2 milyon 297 bin 497 adet faturanın elektronik ortamda kesildiği, faturaların ikinci nüshalarının elektronik ortamda saklandığını belirtti. Bugün itibariyle piyasada kullanılan 17 programın e-defter tutma sistemine dahil edildi bilgisini de veren Gelir İdaresi Başkanı, "Sistemlerini ona entegre ettiler ve bu işi yapabileceklerinin onayını bizden aldılar." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gelir İdaresi Bilişim Daire Başkanı Uğur Doğan elektronik fatura ile ilgili MÜSİAD üyerine sunum yaptı. Toplantı, üyelerin ve basın mensuplarının sorularının ardından son buldu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.