'Kıdem Tazminatında Kazanılmış Haklara Müdahaleyi Doğru Bulmuyoruz'

'Kıdem Tazminatında Kazanılmış Haklara Müdahaleyi Doğru Bulmuyoruz'

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, kıdem tazminatında kazanılmış haklara müdahele edilmesini doğru bulmadıklarını belirterek, " İleriye dönük bu hakların güvence altına alınması için tekrar değerlendirme yapılması ve yorumlanması gerekt.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, kıdem tazminatında kazanılmış haklara müdahele edilmesini doğru bulmadıklarını belirterek, " İleriye dönük bu hakların güvence altına alınması için tekrar değerlendirme yapılması ve yorumlanması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
Boydak, kıdem tazminatlarının toplanacağı fonun değerlendirilmesinde iş dünyasınında içinde olduğu bir yapı kurulmasını istedi.


KAYSO tarafından geçen yıl başlatılan genişletilmiş meslek komiteleri istişare toplantılarına yeniden başlandı. KAYSO hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan KAYSO BaşkanI Mustafa Boydak, “Biz sanayici olarak işlerimizi daha sıkı ve yakın takipte götürerek, ülkemizin büyümesine, gelişmesine katkı sağlamamızı sürdüreceğiz. Bundan sonraki süreçte ülkemizde yoğun bir siyasi gelişme var. Onları da takip etmeliyiz. Ülkemizde demokratikleşme adımlarının daha yukarı taşınmasıyla ilgili çeşitli dönemler var ve takip etmeliyiz. Bunların olumlu puanlar kazandıracağına inanıyoruz. Ama bizim en temel görevimiz üretim yapmak. İhracat yapmak. İstihdam oluşturmaktır. Ülkemize vergi ödemek suretiyle önemli bir milli görevi yerine getirmektir. Bunları yapmaya devam etmeliyiz.” diye konuştu.

“Kayserimizde üretim faaliyetlerin sekteye uğramadan devam etiğini görüyor ve mutlu oluyoruz” diyen Boydak, sanayici için alt yapı olarak verilen hizmetler noktasında da eksikliklerin olmadığını ifade etti. Boydak, her zaman söyledikleri bir konu olduğunu hatırlatarak, “Üretimimiz yoğun oluyor ama pazarlama faaliyetleri öne çıktı. Üretim yapmak kolay ama ürünü pazara arz etmek oldukça önemli hale geldi. Buralarda bizim arkadaşlar yoğun gayret içinde olmalıdır. Rekabet koşulları da üst düzeyde arttı. Eski yıllardaki karlılık oranlarını koruma adına işlerimizi gelini yapmamızın bir anlamı yok. Yoğun ciro yapacağız. Çok ciro yapacağız. Karlılık az olacak ama ciromuz artarak karlılığımızı belli seviyede tutacağız.” şeklinde konuştu.

KAYSERİ'DE ÜCRET ÇITASINI YÜKSELTMELİYİZ

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, istihdamda zorluğu olduğunu da dile getirerek, şu uyarılarda bulundu; “Eleman bulmakta şikayetler var. Ama artık Kayseri’de asgari ücrette eleman çalıştırmak zor. Bunu unutalım. Kayseri elemanı kalifiye hale geldi. Nasıl bir mala talep varsa fiyatı artar, istihdama talep yoğun oldukça biraz ücret çıtalarını yukarı çıkarmalıyız.”

KIDEM TAZMİNATLARI HAKLARINA BİRŞEY YAPILMASI DOĞRU DEĞİL

Başkan Mustafa Boydak, kıdem tazminatı ile ilgili uygulamada hükümetin iş dünyasının taraflarını bir araya getirdiğini belirterek, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önderliğinde bu çalışmalar yapılıyor. Bizimde kıdem tazminatlarında söyleyeceklerimiz var. Kazanılmış haklara bir şey yapılması doğru değil. İleriye dönük bu hakların güvence altına alınması için tekrar değerlendirmesi ve yorumlanması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

“Bugün bakıldığında Türkiye’de hak edilen kıdem tazminatların neredeyse yüzde 90 yakını tahsil edilemiyor. Bu bir istatistiktir” diyen Başkan Boydak, şöyle konuştu; “Bunu gördüğümüz zaman hem çalışanlarımızın hem de işverenlerimizin bir birliktelik içinde beraberce adil bir çözüm bulmaları gerekir. Geçmişte şu vardı. 'Kıdem tazminatı tartışılmaz' denirdi. Bugün geldiğiniz noktada kıdem tazminatını tartışabiliriz. 'Demokratız' diyoruz, o zaman tartışacağız. Ama çalışanlarımız içinde bir hak kaybı olmasın. Talebimizde yok. Ama burada orta yol bulunmalıdır. Fonlar kuruldu ve nasıl organize edildi ise burada da iş dünyasının da içinde olduğu, biriken fonların değerlendirilmesinde söz sahibi olacağı bir yapı kurulmalıdır. Olmalıdır. Burada çalışanların hakları ileriye doğru korunmuş olur.

Bakanlar kurulu gündemine gelecek. Tartışmalar olacak. Sağduyulu hareket edilmelidir. Ama burada işveren ve çalışan kesimde kardeşlik hukuku içerisinde olaya bakmalıdır. Burada rahatlama olursa aslında bu bizi hem çalışanı hem de işvereni rahatlatır.”

FİRMALARIN SERMAYESİNDEN DAHA BÜYÜK KIDEM TAZMİNAT RAKAMLARI OLUŞTU

Mustafa Boydak, uzun yıllar faaliyet gösteren firmaların yıldızının sönebildiğini ya da sektörün yıldızı söndüğünde zor durumda kaldığını hatırlatarak, “Böyle bir durumda firma zor durumda kalabiliyor. O firma çalışanların kıdem tazminatını ödeyemiyor. Çünkü sermayesinin üç beş katı kıdem tazminatı ortaya çıkıyor. Ya da çeşitli yerlerde iş akdi bir yılı geçmeden fesh ediliyor. O nedenle kıdem tazminatı alınamıyor. Bunun için tarihi bir adımı atılarak çözüm bulunmalıdır.” dedi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.