Kıbrıs Türk Kültür Derneği'nden Müzakere Açıklaması

Kıbrıs Türk Kültür Derneği'nden Müzakere Açıklaması

Kıbrıs Türk Kültür Derneği, Kıbrıs müzakereleri hakkında bütün yetkililerin ve ilgililerin sorumluluklarını duyarlılıkla, sağlıklı bir şekilde yerine getirmelerini beklediklerini bildirdi.

Kıbrıs Türk Kültür Derneği, Kıbrıs müzakereleri hakkında bütün yetkililerin ve ilgililerin sorumluluklarını duyarlılıkla, sağlıklı bir şekilde yerine getirmelerini beklediklerini bildirdi.

    Kıbrıs müzakerelerinin başlaması üzerine yazılı açıklama yapan Kıbrıs Türk Kültür Derneği yönetim kurulu, Kıbrıs Türk halkının, Kıbrıs gerçekleri temelinde, Kıbrıs üzerindeki dengeleri gözeten, insan haklarına, egemenlik ve kendi geleceğini tayin etme (self-determinasyon) hakkına, kurduğu çağdaş, demokratik devleti KKTC’ne saygı gösterilmesini ve uluslararası antlaşmalardan doğan bütün haklarının kabul edilmesini talep ettiğini vurguladı.

    KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile yeni GKRY Başkanı Nikos Anastasiades arasında 11 Şubat 2014 tarihinde kabul edilen Ortak Açıklama Belgesi çerçevesinde başlayan müzakereleri hatırlatılarak, müzakerelerin Kıbrıs gerçekleri temelinde sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve sonuçlandırılması, her şeyden önce Kıbrıs’taki iki halkın haklarına ve kazanımlarına saygı gösterilmesine, gerçek mutabakata dayandırılmasına ve bütün tarafların Kıbrıs’taki dengelere özen göstermelerine bağlı olduğuna dikkat çekildi.

    TEMEL VAZGEÇİLMEZLER ŞUNLAR

    Kıbrıs Türk Kültür Derneği, “Bunun için de aşağıdaki hususların, başlayan müzakere sürecinde sağlanması ve korunması temel vazgeçilmezler olmalıdır” diyerek, burları şöyle sıraladı:
"Kıbrıs Türk Halkı/KKTC ve Kıbrıs Rum Halkı/GKRY arasında egemen eşitlik mutlaka korunmalı ve mevcut düzenleme buna göre değiştirilmelidir.
Bölünmez tek egemenlik söylemine ve anlayışına kararlılıkla karşı durulmalıdır.
İki devletlilik/iki kesimlilik mutlak şekilde korunmalı, Türk halkı kendi devletinde/kesiminde bariz bir çoğunluğa sahip olmalıdır.
“Artık yetkilerin” kaynağı KKTC ve GKRY ve temsil ettikleri halklar olmalı ve bunların eşit egemen yetkileri olmalıdır.
İki kurucu (founding) devletlerin hükümetleri ile yeni ortaklık devleti hükümet yasaları arasında hiyerarşi farkı bulunmamalıdır.
İki kurucu devletten ve iki halktan herhangi birinin Kıbrıs’ı, yeni ortaklık devletini veya diğer halkı/Kurucu Devleti temsil etme hakkı bulunmamalıdır.
Yeni Ortaklık devleti, Kıbrıs’taki mevcut iki devletin kurucusu olacağı ve her ikisinin de devamlılığını sağlayacağı anlayışıyla oluşturulmalı, münhasıran “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin devamı olmamalıdır.
Garanti ve İttifak Anlaşmaları yeni koşullara göre geliştirilmeli ve yeni düzenleme bu kapsamda garanti edilmelidir.
Varılacak anlaşma AB müktesebatının birincil hukuku haline mutlaka getirilmelidir.
Kıbrıs bağlamında, Türkiye ile Yunanistan arasındaki denge mutlaka korunmalı ve bunu güvence altına alacak düzenlemelere yapılacak anlaşmada yer verilmelidir.
Mevcut KKTC vatandaşlarının tamamı, bir ayırım gözetilmeden ve kısıtlama getirilmeden yeni oluşturulacak yeni ortaklık devletinin vatandaşı kabul edilmelidir.
Doğal kaynakların adil paylaşımının nasıl yapılacağı hususu müzakere edilerek kapsamlı anlaşmaya dâhil edilmelidir.
Kapsamlı Anlaşmanın ayrılmaz parçası olarak Türkçe, yeni ortaklık devletinin ve AB’nin resmi dillerinden biri olmalıdır.
Kurulması muhtemel yeni ortaklık devletinin yıkılması, işlememesi halinde Kıbrıs Türk Halkı’nın ayrılma hakkının varlığı ve KKTC’nde yaşama hakkının kabulü mutlaka sağlanmalıdır.”

    YETKİLİLERE ÇAĞRI

    Müzakere sürecinde söz konusu bütün konulara KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin hassasiyet göstermesi gereği olduğu belirtilen açıklama, "Kıbrıs müzakerelerinde Kıbrıs Türk Halkının yetkili organlarını ikinci plana iten ve onların görüş ve iradelerini dikkate almayan, davranışlardan ve girişimlerden kaçınılmalı ve tam bir birlik ve dayanışma içinde olmaları, milli davamız ve milli çıkarlarımız açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan, bütün yetkililerin ve ilgililerin sorumluluklarını duyarlılıkla, sağlıklı bir şekilde yerine getirmelerini bekliyoruz ve böyle bir davranış için Türk kamuoyu önünde çağrı yapıyoruz." ifadeleriyle sona erdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.