Kesintiler aldı başını gidiyor

Kesintiler aldı başını gidiyor

Bankalar, 'Deli Dumrul vergileri' şeklinde nitelendirilecek ölçüde, 60'ın üzerinde kalemde tüketiciden kesinti yapmayı sürdürüyor. Tüketiciler Birliği, bankaların bu şekilde haksız kazanç elde ettiğini söyledi

Bankaların bir takım uygulamaları tüketicileri isyan ettirdi. Hesap cüzdanı yazdırma, borç kapatma, ATM kullanımı, hesap dökümü, e-posta, hesap açma ve kapatma gibi akla hayale gelmeyecek kalemlerde tüketiciler para ödüyor. Kredi taksidini erken ödeyenden, kredi faiz indirimi yaptırandan, ödeme planı değişikliğine gidenlerden ücret alınıyor. Kart yenileme, sözün ihlali, sanal kart, hesap özeti, arşiv araştırması, dekont, kiralık kasa ziyareti, hesap yıllık bakımı, şifre gönderimi, 'borcu yoktur' yazısı, rehin kaldırma, işlemsizlik, kredi kapatma gibi birçok kesinti yapılıyor. Dosya masrafları ise vatandaşı canından bezdirdi. Bankalar, haksız yere aldıkları gerekçesiyle dosya masraflarını yeniden iade edecek. Tüketiciler ise bunların önemli bölümünden haberdar bile değil. 'Bankaların kesintilerinden şikayetim var' diyen tüketiciler soluğu şikayet sitelerinde ve Tüketiciler Birliği'nde alıyor. Tüketiciler Birliği, kesintiler noktasında vatandaşı uyardı.

BELGE İÇİN 400-500 LİRA İSTİYORLAR

Hesap ücreti, aidatlar ve dosya masrafları konusunda halkın son dönemde bilinçlendiğini belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, bankalara halkı kandırmayı bırakın çağrısında bulundu. Bankaların bir çok kalemde kesinti yaptığını söyleyen ve yapılan kesintileri ahlaki bulmadığını belirten Dinç, bu kesintilerin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Dinç, "Vatandaşın elinde çok sayıda kredi kartı var. Binlerce kişi borcunu ödeyemiyor. Yasalar bankaların tarafını tutuyor. Türkiye'de bankaların aleyhine bir yasa çıkmıyor. Hiçbir hükümet bankaları karşısına almak istemez. Bankalar uluslararası şirketlerin elinde. Hükümet de makyaj yapıyor. Yaptığı düzenlemeler geriye götürüyor. Dosya masrafları noktasında bankalar zorluk çıkarıyor. Kimse arşiv yapmıyor. Kredi kullananların sayısı çok. Bankalar işi yokuşa sürüyor. Bankadan sözleşme bilgilerini istediğin zaman 400-500 lira istiyorlar. Vatandaşın hak araması da engelleniyor. Belge vermek istemiyorlar.

BANKALAR BİLDİĞİNİ OKUYOR

"Hükümet tüketicinin tarafında durmalı" diyen Dinç, "Hükümet bu konuya acilen eğilmeli. Herkesin bilgi alma hakkı var. Vatandaş kamu kurumlarında olduğu gibi bankalardan da her türlü belgeyi almalı. Hesap, bakiye bildirme, gecikme ücreti ve benzeri isimler altında ücret alıyorlar. Bankalar mevzuata da uymuyor. Kapalı bir mekanda sigara içmek yasaktır. İçen 75 lira ceza öder. Kuralı delmenin bir cezası var. Ancak banka kesintilerinde böyle bir ceza yok. Kanunlara böyle maddeler konulmamış. İşlevsiz. Yaptırım yok. Devlet, 'hakkını mahkemede ara' diyor. Kimse 5-10 lira için bankaya gitmez. 5-10 lira için kimse 400-500 lira harcamaz. Neredeyse bankada serinleme ücreti de alacaklar. Çünkü klimalar çok iyi çalışıyor. Selam versen para istiyorlar. 10 yıldır mücadele veriyoruz. Hükümet her çözeceğim dedikçe işler kötüye gidiyor. Tüketiciler Yasası bile 2 bakan eskitti. Bankalara dur diyen yok. Hükümet bile müdahele edemiyor. Tüketicinin aleyhine yasalar çıkıyor" dedi. Bankaların bildiğini okuduğunu söyleyen Dinç, "Yasayı ihlal eden banka cezalandırılsın. Vatandaş da bankaların tuzağına düşmesin" diye konuştu.

DEVLET BANKALARA DUR DEMELİ

Şikayetini dile getiren Erdem Eraslan isimli vatandaş da, "Kredi kartımdan alınan 'Kart Aidatını' iptal edip paramı iade ettikten bir kaç ay sonra banka tarafından 'Üyelik Ücreti' adı altında 75 lira para kesildi. İade etmeyeceklerini ve imzamın olduğunu söylediler. Ben çalıştığım bankanın yaptığı bu haksızlıklardan bıktım artık. Müşterisi olduğum bankanın verilen mahkeme kararlarını hiçe sayıp böyle bir kesinti yapmasını anlayamıyorum. Bu üyelik ücretinin hesabıma iade edilmesini talep ediyorum. Benim gibi binlerce kişi mağdur ediliyor. Artık devlet bankalara dur demeli. Kesintiler aldı başını gidiyor. Bankalar yasayı da hiçe sayıyor” dedi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.