Kerkük’teki patlamanın sancısı devam ediyor

Kerkük’teki patlamanın sancısı devam ediyor

Merkezi Konya'da bulunan Kerküklüler Derneğinin Başkanı Şehabeddin Kırdar, Kerkük'te üç gün önce düzenlenen bombalı saldırıda yaralılardan 100'ünün durumunun çok ağır olduğu ve aynı aileden 14 kişinin öldüğü bilgisini aldıklarını söyledi.

 
Kırdar yaptığı açıklamada, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tazehurmatu kasabasındaki saldırıyı, ABD'nin Irak'tan çekilmesini istemeyen kişilerin düzenlemiş olabileceğini belirtti. 
ABD'nin Irak'tan çekilmesini bölgedeki Kürtlerin istemediğini ifade eden Kırdar, ''Kürtler, ABD çekildiğinde yalnız kalacaklarını, destekçilerinin kalmayacağını düşünüyorlar. Patlamanın meydana geldiği bölgede yaşayanların yüzde 90'ı Şii olmak üzere tamamı Türkmen. Bu, bir çok şeyi anlatıyor aslında'' dedi. 
Kırdar, Kerkük'ten aldıkları bilgilere göre, ölü sayısının 80'i geçtiğini kaydederek, şunları söyledi: 
''250'ye yakın yaralı olduğu söyleniyor. Yetkililer yaralıların 100'ünün durumunun çok ağır oluğunu belirtiyor. Patlamada bir aileden 14 kişi hayatını kaybetmiş. Ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor. Gelen haberler oldukça kötü, ancak sorumluların yakalanması noktasında atılan adımların da olduğunu öğrendik. Merkezi hükümet karakoldaki, komiser ve amirler başta olmak üzere tüm görevlileri olayın sorgulanması için Bağdat'a çağırmış. Bu sorumluların yakalanması açısından olumlu bir gelişme.'' 
Kürtlerin bölgede her şeye hakim durumda olduğunu belirten Kırdar, ''Bir işini görmek için belediyeye veya polise giden her Türkmen'e 'Kerkük Kürt yönetimine bağlanmalı' ifadelerinin yazıldığı formlar imzalatılıyor'' dedi. 
 Kırdar, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin Irak'taki merkezi hükümet üzerinde söz sahibi olduğunu, bu hükümetle ikili görüşmeler yaparak Türkmenlere yönelik bu saldırıların durdurulması için önlemler alınmasının sağlanması gerektiğini söyledi. 
Irak'ın Kerkük kentinin güneyinde, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tazehurmatu kasabasında 20 Haziran Cumartesi günü bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda 73 kişinin öldüğü, 194 kişinin yaralandığı bildirilmişti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.