Kefilsize ev yok

Kefilsize ev yok

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, ev kiralamada, ev sahiplerinin kefil şartı koştuğunu kefillerinde özellikle memur olmasının tercih edildiğini söyledi

Emlak sektöründeki uygulamalar beklentileri karşılıyor. Sektördeki uygulamalar bazı vatandaşları memnun ederken bazılarını ise tedirgin ediyor. Emlak sektörü hakkında gazetemizin sorularını cevaplayan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, ev kiralamada kefillik sisteminin ön plana çıktığını söyledi. Altınay, “Ev sahipleri mülklerini kiralarken kiracılardan kefil istemektedirler. Özellikle kefil isterken memur olması şartı koşuluyor. Çünkü memurların maaş günleri ve yerleri belli olduğu için mülk sahibi işini garantiye alıyor. Ev sahibi şart koştu mu mutlaka kefil olmak zorunda. Bazı ev sahipleri de istemiyor. Ama kefil isteyen ev sahibi olduğu zaman kefilsiz ev veremiyoruz” dedi.

KİRALIK DAİRE SIKINTISI VAR

Kira noktasında büyük sıkıntıların olduğunu ifade eden Altınay, “Göç alma, öğrenciler, tayin ve atamalar olduğu için Konya’ya insan akını oluyor. Semt ayrımı olmadan Karatay, Meram ve Selçuklu’da kiralık daire bulmakta zorlanılıyor. Yükselen yeni binalar arz talebi karşılamıyor. Özellikle göç alma ve öğrenci sayısının artması kiralık daire bulmada zorluk yaşatıyor” diye konuştu. Emlak sektörünün 4 aydır durgunluk yaşadığını dile getiren Altınay,  satışlarda geçen yıla göre yüzde 30’a kadar gerileme olduğunu kaydetti.

SÜREÇ İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Konut piyasasının durgun olduğunu ve fiyatların yüksek olmadığını belirten Altınay, vatandaşı yatırıma davet ederek, “Vatandaşların konut ihtiyacı var ise bu zamanı iyi değerlendirmeleri gerekmektedir. Şu devirde alınacak konutlar oldukça uygun. Gelirler artmasına rağmen eski fiyatlardan satışlar yapılıyor. Hatta daha da fiyatlar düşebilir. Bunun sebebi de nakit sıkıntısı ve bankalardaki kredi faiz oranlarının yüksek olmasıdır” ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul alım satımının en fazla yatırım amaçlı kullanıldığını aktaran Altınay, “Arsa ve konut alımına talep var. İleriye dönük yatırımlar bunlar. Vatandaşlar ihtiyacı olmadığı halde parasını değerlendiriyor. Bu noktada önemli bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Konyalı vatandaşlarımız sahibinden satılık yerlere fazla itibar etmesinler. Odaya kayıtlı her emlakçıdan güvenle alım satım yapabilirler. İstenmeyen bir durum olursa biz oda olarak hem vatandaşımızın hem de üyemizin yanındayız” dedi.

KORSAN EMLAKÇI İSTİLASI OLDU

Odaya kayıtlı 740 civarında aktif emlakçının olduğunu fakat korsan emlakçı sayısının arttığını vurgulayan Altınay, şunları kaydetti: “Neredeyse oda üyesi kadar korsan emlakçı var. Biz yönetim kurulu olarak karar aldık bunların hepsinin üzerine gideceğiz. Vergisini öderse, milli ekonomiye katkısı olursa gelsin odamızın üyesi olsun baş tacı yapalım. Ama seyyar olarak kendi aralarında vergi algı ödemeden alım satım yapanlar kesinlikle ortadan kalkacaktır. Biz her platformda bunların üzerine gidiyoruz. Çünkü devletimizin gelir kaynağını kesiyorlar. Buradan başta Maliye Bakanlığı olmak üzere yetkili tüm kurumlardan korsan emlakçıları engellemelerini rica ediyoruz.”

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.