Kazalarda korkutan artış: 22 ölü 136 yaralı

Kazalarda korkutan artış: 22 ölü 136 yaralı

Ülke genelinde son bir haftada meydana gelen kazalarda 22 kişi öldü, 136 kişi yaralandı. Konya'da ise son bir ayda otobüs kazalarda 88 kişi yaralandı. Kazalar otobüslerdeki güvenlik önlemlerini yeniden gündeme getirdi

Şehirler arası hizmet veren otobüslerin karıştığı kazalarda son bir haftada 22 kişi hayatını kaybetti. Son günlerde peş peşe yaşanan otobüs facialarına her gün yenileri ekleniyor. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan veya servis hizmeti veren otobüslerin karıştığı, can ve mal kayıplarının yaşandığı trafik kazalarında son zamanlarda artış görülüyor. Kazalar genellikle aşırı hız, trafik kuralı ihlali, takip mesafesini koruyamama, uykusuzluk, uzun mesafede tek şoför ile yolculuğa çıkma ve dikkatsizlik gibi birçok faktörden meydana geliyor. 1 haftada Konya, Eskişehir, Sivas, Karabük, Kahramanmaraş ve Muş’ta yaşanan feci kazalarda 22 kişi öldü, 136 kişi yaralandı. Konya'da ise son 1 ay içerisinde 3 farklı yolcu otobüsü kazası meydana geldi. Bu kazalarda 88 kişi yaralandı. Konya'daki kazalar genellikle 04.30 ile 05.00 saatleri arasında yaşandı.

YAPTIRIMLAR AĞIRLAŞTIRILMALI

Eski Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kemal Can, kazaların genellikle şöförlerin yeterince dinlenmemesinden dolayı dikkatsizlik ve yorgun kalmaları sonucu meydana geldiğini söyledi. Yetkililer tarafından şöförlere sıkı bir denetim yapılmadığını belirten Başkan Can, özellikle yolcu taşıyan otobüsllerinin düzenli bir şekilde denetlenmese gerektiğini vurguladı. Can, alkolü olarak trafiğe çıkanlara daha ağır yaptığrımlar gerektiğini belirterek, “Ehliyeti alınan sürücüler ehliyetsiz olarak araç kullanmaya devam ediyor. Ayrıca alkollü araç kullanan şahıslara para cezasına ya da ertelenmesene müsaade edilmeksizin hapis cezası verilmelidir. O zaman görelim bakalım kim alkollü trafiğe çıkıyor” diye konuştu.

EN BÜYÜK ETKEN UYKUSUZLUK

Otobüs kazalardaki en büyük faktörün uykusuzluk olduğunu aktaran Can,  uzun yola tek şoför ile çıkmanın doğru olmadığını belirterek, “Kazaların genellikle sabahın erken saatlerinde olması uykusuzluktan kaynaklandığının en güçlü delilidir” diye konuştu. Araçların kışlık bakımlarının yapılmamasının ve şöförlerin tecrübesizliğinin de kaza sebeplerinden olduğunun vurgulayan Can, “Araçların kışlık bakımları ihmal ediliyor. Bu konuda da denetimler ıklaştırılmalı. Ayrıca bazı şöförler gerekli belgelerin sahtesini kullanıyor. Sayıları son yıllarda azaldı ama hala sahte belge kullanan var” ifadelerini kullandı.

YOLLAR ESKİSİ GİBİ DEĞİL

“Trafik kazaları bizim kanayan yaramız” diyen Can, “Türkiye'de her yıl yüzlerce insan trafik kazalarında can veriyor. Dünyanın çoğu yerinde bu konda denetimler sıklaştırılmış ve ağır yaptırımlar yapılıyor. Bizim ülkemizde durum böyle değil” şeklinde konuştu. Kazaların eskiden çoğunlukla yolların yetersiz olmasından kaynaklandığı ifade eden Başkan Can, “Eskiden yollar kötüydü. Kazalar yolların yetersizliğinden kaynaklanıyordu. Şimdi öyle değil, yollar genişletildi. Araçlan dikkatli kullanıldığı, trafik kurallarına uyulduğu sürece bu yollarda kaza yapılmaz" dedi.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.