Kazakistan'daki yüzer platforma uydudan kontrol

Kazakistan'daki yüzer platforma uydudan kontrol

Azeri bir firmanın Kazakistan'da liman yapımı için oluşturduğu yüzer platformun hidrolik ve mekanik aksamını yapan Konyalı bir firma, geliştirdiği yazılımla sistemi uydudan kumanda edilebilecek.

 
Konya 3. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Mustafa Ceylan Hidrolik Makine sahibi Mustafa Ceylan yaptığı açıklamada, 100 işçinin çalıştığı 53 bin metre karelik fabrikalarında üretilen hidrolik silindirler ve dorse dingilleri dünyanın dört bir yanına ihraç ettiklerini belirtti. 
Geçen yıl 30'a yakın ülkeye 7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Ceylan, bu yıl ihracatlarını 12 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. 
Ceylan, son olarak Azeri bir firma için 35 metre uzunluğunda 25 metre eninde bir yüzer platformun hidrolik ve mekanik aksamını yapmaya başladıklarını söyledi. 
Çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü anlatan Ceylan, şunları kaydetti: ''Yaklaşık 600 ton ağırlığında olacak ve 600 ton taşıma kapasiteli yüzer platformun hidrolik ve mekanik aksamını yapıyoruz. Platform, üzerinde taşıyacağı iş makineleri ile deniz ortası veya kıyısında inşa edilecek yapılarda kullanılabiliyor. Platform deniz yüzeyinde yüzme özelliğinin yanı sıra 35 metreye kadar olan derinliklerde de kendini deniz yüzeyine sabitleme özelliğine sahip. Sistemin dünya ülkelerinde yapılanlardan en büyük farkı ise platformunun alçaltma ve yükseltme işlemlerinin manuel veya tamamen otomatik olarak da yapılabilmesidir. Geleneksel yöntemlerde her bir ayak başında bir kişinin çalışması gerekirken bu sistemde tüm işlemi, bir operatör yapabilmektedir. Üstelik sistemde kullanılan her bir hidrolik silindirde kullanılan sensörler insan hatalarını minimuma indirmektedir. Üzerinde sondaj, vinç ve çakma makinesi ile petrol aramada da kullanılabilen yüzer platformu Kazakistan'daki şirket liman yapımında kullanacak.'' 
Ceylan, yüzer platformun yaklaşık 3 ayda mekanik ve hidrolik aksamını yaptıklarını, bu hafta içinde Azeri firmanın Kazakistan'daki şantiyesine sistemi göndereceklerini ve 15 gün içinde montajını yaparak kullanıma hazır hale getireceklerini bildirdi. 
Sistemi çok ucuza mal ettiklerini ifade eden Ceylan, ''Hollanda'da 2 milyon Avroya mal olan manuel sistemin yerine biz Konya'da uydudan kumandalı tam otomatik sistemi neredeyse 4'te 1'i fiyatına ürettik'' dedi. 
UYDUDAN KUMANDA
Sistemin tam otomatik olarak işleyeceğini anlatan Ceylan, ''Platforma monte edeceğimiz cihaz ve geliştirdiğimiz yazılımla sistemin işleyişini Konya'dan takip edebileceğiz. Böylelikle platformla ilgili yaşanabilecek her türlü sorunda buradan müdahale şansımız olacak. Hatta bazı arızaları buradan giderebileceğiz'' diye konuştu. 
Türkiye'de ilk kez böyle bir sistemin geliştirildiğini öne süren Ceylan, Türk sanayicisine imkan tanındığında her türlü üretimi yapabileceğini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.