Kazak Hanlığı’nın Kuruluşunun 550. Yıldönümü Kutlanacak

Kazak Hanlığı’nın Kuruluşunun 550. Yıldönümü Kutlanacak

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 1465’te Kerey ve Janibek tarafından kurulan ilk Kazak Hanlığı’nın 550. yıldönümünü 2015 yılında törenlerle kutlayacaklarını duyurdu. Kazak Hanlığı'nın çok sağlam köklere dayandığını...

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 1465’te Kerey ve Janibek tarafından kurulan ilk Kazak Hanlığı’nın 550. yıldönümünü 2015 yılında törenlerle kutlayacaklarını duyurdu. Kazak Hanlığı'nın çok sağlam köklere dayandığını vurgulayan Nazarbayev, önümüzdeki yıl Kazak Hanlığı’nın kuruluşunun 550. yılını büyük törenlerle ve coşkuyla kutlayacaklarını ifade etti. Kazak Hanlığı’nın 550 yıldır güçlü bir devlet geleneğine sahip olduğunun altını çizen Nazarbayev, Kazak varlığının çok daha eskiye dayandığını, ancak bugünkü sınırlar içerisinde Kazak Hanlığı’nın ilk olarak 1465 yılından itibaren devlet olarak ortaya çıktığını söyledi.

Kazakistan’ın devlet olarak ilk kez temellerinin 550 yıl önce Kerey ve Janıbek Han tarafından ülkenin güney doğusundaki “Jetisu” (Yedi Su) nehri kıyı boylarında atıldığını ifade eden Kazak lider Nazarbayev, o tarihten günümüze kadar atalarının kurdukları devleti devam ettirdiklerini belirtti. Kurulduğundan günümüze Kazakistan’ın komşu ülkeler ile olan ilişkisinin barış ve huzurlu bir şekilde asırlardır devam ettiğini de sözlerine ekleyen Nazarbayev, ülke bağımsızlığına her bir vatandaşın değer vermesi gerektiğini vurguladı.

Kazak Hanlığı geçmişte Büyük Cüz, Orta Cüz ve Küçük Cüz olmak üzere üçe ayrılarak yönetilmişti.

Öte yandan 2014 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Tarihte Kazakistan devletinin olmadığını” ifade etmesi Kazak kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılanmış ve günlerce eleştirilmişti.

KAZAK ARKEOLOGLAR HANLARIN MEZARLARINI BULMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Kazak bilim adamları, tarihte yer almış ve günümüze kadar gelen hanların mezarlarını bulmak için harekete geçti. Başkent Astana’da bulunan Gümilev Avrasya Devlet Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü’nde kurulan bir ekip Kazak hanlarının bilinmeyen yönlerinin ortaya çıkarmak için kolları sıvadı. Kazak devletinin ilk kuruluşunun yeteri kadar araştırılmadığını ifade eden Kazak araştırmacısı Sergazi Sakenov, daha önce Kazak hanları hakkında kimsenin herhangi bir araştırma yapmadığını söyledi. Kazı çalışmalarına 2015 yılında başlayacaklarını dile getiren Sakenov, araştırmalar çerçevesinde ülkenin Ulutau, Sarayşık, Türkistan ve orta Kazakistan bölgelerine uzman ekipler göndermeyi planlandıklarını da sözlerine ekledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.