Kazada doğru ilk yardım hayat kurtarır
Trafik kazalarında doğru zamanda bilinçli yapılacak bir ilkyardımın hayat kurtardığını belirten Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, Trafik ve İlkyardım Haftası'nın da kutlandığı bu günlerde bilgilendiriyor.
Trafik kazalarında hayatını yitiren kişilerin yüzde 80'i; bilinçsizce araçtan çıkartılma ve karga tulumba taşınarak hastaneye götürülme nedeniyle yaşamını kaybediyor. İlk yardımın amacı; kazanın olduğu yerde, kazazedelere yardım ederek durumlarının kötüye gitmesini engellemek ve hayatlarını kurtarmaya çalışmaktır.
Ancak önemli olan ilkyardımın bilinçli bir şekilde yapılmasıdır.
İlk yardımda öncelikli olarak 3 aşama vardır;
1- Kazazedeyi güvenceli yere almak, (kaza yerinde gerekli emniyet tedbirleri almak.)
2- Teşhis koymak ve ilk yardım yapmak
3- Ambulans çağırmak
Olası başka bir kazaya karşı gerekli önlemler alındıktan sonra hiç paniğe kapılmadan çok hızlı davranılması gerektiğini söyleyen Dr. Barış Mutluer yapılması gerekenleri sıralıyor: "Bu gibi durumlarda ilk yapılacak şey yaralının solunumunun ve kan dolaşımının kesintiye uğramasını engellemektir. Hastanın nefesini dinleyerek hissetmeye çalışın. Solunum yollarının devamlılığını sağlamak için ağız ve burunda yabancı bir cismin olup olmadığını kontrol edin. Eğer tıkayan bir nesne görürseniz, parmaklarınızı kollayarak bu cismi çıkartın. Trafik kazasında kanamalı bir kazazede ile karşılaşmanız mümkündür. Kesik ve darbe sonucu oluşan yaralanmalarda yapılacak temel eylem, kanama olan bölgeye bastırmaktır. Eğer kopan bir uzuv söz konusuysa, kopan parçanın bulunarak hastanın en fazla dört-altı saat içinde bu parça ile birlikte bir hastaneye ulaştırılması gerekir. Kopan uzvu, serum fizyolojik ile yıkadıktan sonra steril bir torbaya koyun. Bu torbayı içi buz dolu ikinci bir torbanın içine yerleştirin. Eğer omurilik yaralanmasından veya kırıklardan kuşkulanılıyorsa, hasta kesinlikle kıpırdatmamalı ve ilkyardım ekipleri gelene kadar beklenmelidir."
İlkyardım çantası
Muhtemel bir trafik kazasında yaralılara önlem almak, ilk yardım yapabilmek için araçlarda ilk yardım çantası bulundurulmalıdır. İlk yardım çantasında gerekli olan malzemelerinin miktarını etkileyen faktör, taşınan yolcu sayısıdır. Yolcu taşıyan araçlarda daha çok miktarda malzemesi olan ilk yardım çantası bulunmalıdır. İlk yardım çantası araçta kolay erişilebilir ve görünür bir yerde olmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.