Kaza ve kavga arttı

Kaza ve kavga arttı

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte trafik kazaları da arttı. Trafikte sürücüler arasında yaşanan kavgaların sayısında da artış söz konusu. Uzmanlar, özellikle oruç tutanları daha dikkatli ve sabırlı olmaları noktasında uyarıyor

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte trafik kazalarında da artış gözleniyor. Bazı sürücüler ve yayalar iftar saati yaklaştığında acele ediyor. Acele eden sürücüler kazaya davetiye çıkarıyor. Her gün onlarca kişi aşırı hız, dikkatsizlik ve kural ihlali sonucunda hayatını kaybediyor. Konya'da Ramazan'ın ilk 6 gününde meydana gelen kazalarda 3 kişi öldü onlarca kişi yaralandı. Şehir merkezinde ise çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası yaşandı. Trafikte sürücüler arasında her gün çok sayıda tartışma yaşanıyor. Tartışmalar zaman zaman kavgaya dönüşüyor. Uzmanlar, oruçta daha dikkatli olun uyarısında bulundu. Ramazan ayında trafikteki sürücülerin normalden daha fazla dikkatli olması gerektiğini belirten Trafik Kazalarını Önleme Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, "Normal şartlar altında sürücülerin trafikte saygılı ve anlayışlı olması gerektiğini sürekli ifade ediyoruz. Ramazan ayında da sürücülerimiz olması gerekenden daha fazla sabırlı, daha fazla anlayışlı ve daha fazla dikkatli olması gerekmektedir. Özellikle iş çıkış saatleri iftar saatine yakın ve orucun da en çok bastırdığı saatler arasında. Bizler, bu saatlerde sürücülerin çok daha dikkatli olmasını her Ramazan ayında söylüyoruz. Ancak her Ramazan ayında olduğu gibi sürücüler ya aşırı hızdan, ya kural ihlalinden, ya da dikkatsizlikten kaza yapıyor" dedi.

İFTAR İÇİN KURALLARI İHLAL ETMEYİN

Bazı sürücülerin iftara yetişmek için kuralları ihlal ettiğini, bunun da üzücü hadiselere sebebiyet verdiğini belirten Çelik, "Ramazan ayında kazalar özellikle iftar saatine yakın vakitlerde meydana geliyor. Oruç tutan sürücüler iftar saatine yetişmek için, aşırı hız da dahil çok sayıda kural ihlali yapabiliyor. İftara yetişmek için bu kural ihlallerini yaparak hem kendisinin hem de trafikteki diğer sürücülerin canlarının tehlikeye atıyorlar. Sürücüler iftara yetişmek için acele ederek, kendilerini ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmemelidir. Bu mübarek ayda sürücüler birbirlerine karşı daha hoşgörülü ve saygılı olmalıdır. Aksi halde beklenmedik can yakan kazaların olması, tatsız olayların yaşanılması kaçınılmazdır. Her Ramazan ayında sürücüleri uyarıyoruz fakat kulak arkası ediliyoruz. Uyarılarımız dikkate alınmadığı taktirde ne tür kazaların yaşandığını hepimiz görüyoruz" diye konuştu.

UYKUSUZLUK KAZAYI TETİKLİYOR

Uykusuzluğun sürcüleri zor durumda bıraktığını söyleyen Çelik, “Uykusunu yeterince almayan trafiğe çıkmasın. Oruç tutan çalışanların işi trafikte hayli zor. Günlük 4-5 saatlik uyku ile tüm gün çalışan birisinin iftara yakın vakitte sağlıklı araba kullanması beklenemez. Ramazan ayında uyku düzeni de kazaları çok etkiliyor. Sahur araya girince ister istemez Ramazan'ın ilk haftası uyku düzeni bozuluyor. Aşırı uykusuzluk çekiyorsanız arabayı başkasına kullandırmanızda fayda var" şeklinde konuştu.

TOPLU ULAŞIM DAHA GARANTİ

Ramazan ayında vatandaşların toplu ulaşıma yönelmeleri gerektiğine dikkat çeken Çelik, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Eğer ki Ramazan ayında toplu ulaşımı kullanırsanız trafiğe takılma gibi bir sorununuz da ortadan kalkar. Saat 17.00'da devlet çalışanları, ilerleyen saatlerde de özel sektör işten çıkıyorlar. Dolayısıyla trafikte bir yığılma oluyor. Tramvay kullanımı Ramazan ayında hat safhada olması gerekirken, bakıyoruz tramvaylar boş boş geçiyor. Tramvayın geç kalması veya trafiğe takılması gibi bir durumu da yok. Yeni model tramvaylarda da bir de klima var. Gayet konforlu bir seyahat dururken oruçlu bir şekilde araba kullanıp kendinize eziyet etmeyin, toplu ulaşımı kullanın."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.