Katalonya’da Gayri Resmi Halk Oylaması Yapılacak

Katalonya’da Gayri Resmi Halk Oylaması Yapılacak

İspanya’nın özerk bölgelerinden Katalonya, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği bağımsızlık yanlısı referanduma alternatif bir halk oylaması düzenleyecek.Bu sabah bir basın toplantısı düzenleyen Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı...

İspanya’nın özerk bölgelerinden Katalonya, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği bağımsızlık yanlısı referanduma alternatif bir halk oylaması düzenleyecek.

Bu sabah bir basın toplantısı düzenleyen Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas, 9 Kasım’da sandıkların açılacağını söyledi.

Referandumun AYM tarafından yasadışı ilan edilmesini göz önünde bulunduran Mas, yasal çerçevede Özerk Yönetimi’nin kendi mekanlarında ve 20 bin gönüllüyle “Katalonya halkına aynı soruyu soracaklarını” söyledi.

İspanya merkez yönetimine meydan okuma olarak algılanan gayri resmi halk oylamasında “Katalonya’nın devlet olmasını istiyor musunuz? Eğer öyleyse bunun bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?” şeklinde sorular sorulacak.

Ancak söz konusu halk oylamasının hiçbir hukuki geçerliliği olmayacak ve bu yüzden Katalan ayrılıkçıların sonucu tescil etmek için referandum ile erken seçimleri bir araya getirmek istediği belirtiliyor.

Her türlü ayrılıkçı halk oylamasına şiddetle karşı çıkan İspanya merkez hükümetinin ne tür tepki vereceği merak ediliyor.

Katalonya Parlamentosu, bağımsızlık yanlısı referanduma 19 Eylül’de yeşil ışık yakmış ancak AYM tarafından 29 Eylül’de iptal edilmişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.