Kask can kaybını önler

Kask can kaybını önler

Düz bir ova olan Konya, bisiklet ve motosiklet kullanımı için en uygun şehirler arasında ilk sıralarda yer alıyor

Düz bir ova olan Konya, bisiklet ve motosiklet kullanımı için en uygun şehirler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte motosiklet ve bisiklet kullanımı da artış gösteriyor. Kışın kilitli duran motosiklet ve bisikletlerin kilidini açan vatandaşlar işine motosiklet ve bisikletlerle gidiyor. Bisikleti sadece büyükler değil, çocuklar da kullanıyor. Özellikle mahalle aralarında çocuklar, bisikletleriyle gün boyu gezerken, uzmanlar aileleri daha dikkatli olunması yönünde uyarıyor.

Geçtiğimiz yıllarda bisiklet ve motosiklet kullanıcıları, meydana gelen kazalar nedeniyle sıkça gündeme gelmişti. Bu kazalarda çok sayıda vatandaş hayatını kaybederken, bazıları da kazayı yaralı olarak atlatabilmişti. Motosiklet ve bisiklet kullanıcıları olası bir kazada doğrudan hedef olacakları için, trafikte daha dikkatli bir şekilde seyretmeleri gerekiyor. Bisiklet ve motosiklet sürücülerini koruyacak en önemli donanım ise kask. Uzmanlar, kaskın önemsenmesini ve kask takmadan özellikle motosikletle yolculuk yapılmamasını öneriyor.

BİR SİNEK KAZAYA NEDEN OLABİLİR

Bu noktada motosiklet ve bisiklet kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları atlamamak gerekiyor. Bisiklette bulundurulması gereken temel donanımları kontrol etmek gerektiğini kaydeden Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Odası Başkanı Ahmet Çal, bisikletlerde ön far ve reflektörlerin mutlaka olması gerektiğini belirtti. Motosikletlerde kask kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğine de dikkat çeken Çal, “Bizim vatandaşımız kaskı kafasına takmak yerine motosikletin arkasına takıyor. Bu noktada vatandaşlarımızın duyarlı olması gerekiyor. Kask olmadığı zaman trafikte motosiklet kullanan birinin gözüne sinek kaçsa hakimiyetini kaybedip düşebilir. Buna sebep olmaktansa kask takması makbule geçer. Kimsenin üzülmesine ve can kaybına sebep olmamalıyız” dedi. Çal, odaya gelenlere ücretsiz reflektör verdiklerini ve zaman zaman kask dağıtımı yaptıklarını kaydetti.

KÜÇÜK BİR İHMAL CAN ALIR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Konya Şube BaşkanıProf. Dr. Osman Nuri Çelik ise, motosiklet ve bisiklet kazalarında dikkat edilmesi gereken noktanın dikkat olduğunu söyledi. Özellikle çevre yollarında bisiklet ve motosiklet kullananların dikkatli olması gerektiğine vurgu yapan Çelik, bisiklet yolunun mutlaka tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Çelik, “Motosiklet kullanıcıları hız sınırlarına dikkat etmelidir.  Bir ihmal canlarına mal olabilir. Motosikletler hafif araçlar olduğu için aşırı hız dengeyi biranda bozabilir. Hız yapmaya dikkat edilsin. Kaza yapmak yerine 5 dakika geç gidilsin” diye konuştu.

LEVHA EKSİKLİĞİ VAR

Bisiklet yolları ile araç yollarının kesiştiği yerlerde uyarı levhalarının olmadığını dile getiren Çelik, “Özellikle Ankara Yolu’nda kavşakların olduğu bölgelerde bisiklet yolunun olduğunu gösteren levhalar yok. Bisikletlilerin bir anda yola çıkması büyük tehlike oluşturuyor. Çünkü araç sürücüleri orada bisiklet yolu çıkışı olduğunu bilmiyor. Buralara levhaların koyulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Araç sürücülerinin de bisiklet ve motosiklet sürücülerine saygı göstermesi gerektiğini belirten Çelik, trafikte saygı ve hoşgörünün önemini vurguladı. Osman Nuri Çelik ayrıca, bisiklet ve motosiklet kullanıcılarına da uyarılarda bulunarak, “Bisiklet veya motosikletinizin bakımını düzenli olarak yapın. Özellikle fren tertibatının sağlam olup olmadığını sık sık kontrol edin” tavsiyelerinde bulundu.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.