Kart: Cumhurbaşkanı Seçilen Erdoğan Yasal Ve Anayasal İhlâlleri Sürdürüyor

Kart: Cumhurbaşkanı Seçilen Erdoğan Yasal Ve Anayasal İhlâlleri Sürdürüyor

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin yetkili organlarının yasal ve anayasal ihlâllerini sürdürdüğünü söyledi.Atilla Kart, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 12 Ağustos...

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin yetkili organlarının yasal ve anayasal ihlâllerini sürdürdüğünü söyledi.

Atilla Kart, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 12 Ağustos tarihinden bu yana; Cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunda kaotik bir ortamın ve rejim krizinin doğmaması için uyarıları ve önerilerini yapıcı bir şekilde dile getirdiklerine belirterek, bu amaçla yasal başvuruları yaptıklarını belirtti. Şu an itibariyle, Başbakan konumunda olan, saat; 17.00 civarında ise 'Seçilmiş Cumhurbaşkanı' konumuna gelecek olan Erdoğan; kişisel ve siyasi çıkarları uğruna sistemi kilitleyip, rejim krizi meydana getirdiğini ifade eden CHP’li Kart, şöyle devam etti:

“YSK’nın; kesin seçim sonuçlarının Resmi Gazete’de yayımlanması için ilgili birime göndermesi; keza, bu sonuçları ve mazbatayı TBMM Başkanlığına ulaştırmasıyla birlikte; 15 Ağustos 2014 tarihi (saat ;17.00 gibi) itibariyle R.T.Erdoğan’ın; AKP ile ilişiği kesilmiş ve Milletvekilliği sona ermiş olacaktır. Anayasanın 101/son maddesindeki hukuki ifadesiyle, AKP Genel Başkanlık ve Başbakanlık makamı bu durumda ‘boşalmış’ olacaktır. Bu sonucun doğması için, TBMM Başkanlığının ayrıca bir duyuru ya da tebligat işlemi yapması gerekmez. Anayasa Hukukunda bu gibi işlemler Resmi Gazete yoluyla yapılmaktadır. Keza, bu sonucun doğması için, hiçbir ilgilinin başvuruda veya talepte bulunması gerekmez. Tüm bu hususlar, başta TBMM Başkanlığı olmak üzere ilgili Anayasal Kurumların re’sen ve doğrudan yapması gereken işlemlerdir.”

ANAYASANIN 101. 102. VE 103. MADDELERİNİ HATIRLATTI

Anayasanın 101. 102. ve 103. maddelerinin bu sürece ilişkin anayasal boyutu düzenlediğini hatırlatan Kart, “101 ve 102. maddelerde düzenlenen ‘Seçilmiş Cumhurbaşkanı’ aşamasıyla, 103. maddede düzenlenmiş olan ‘Yemin’ aşaması, 2 ayrı aşama olup, birbirini tamamlamaktadır. Yeminle birlikte, Seçilmiş Cumhurbaşkanı artık anayasal yetkilerini kullanmaya başlayacaktır. Seçilmiş Cumhurbaşkanıyla birlikte, zorunlu olarak yapılması gereken diğer çalışmalar ve düzenlemeler için, belli bir zaman aralığına ihtiyaç vardır.” diye konuştu.

Milletvekili Atilla Kart, hal böyle iken; Erdoğan’ın, bir taraftan 27 Ağustos’taki kongre çalışmalarını bizzat sürdürdüğü, bir taraftan da 21 Ağustos tarihinde kendi başkanlığında toplanacak MKYK’da Başbakan adayının belirleneceğini ifade ettiği; AK Parti ile birlikte 2015 ve sonrasına dair planlamalar yaptığını dile getirdi.

“TÜRKİYE’NİN ANAYASAL KURUMLARI, ERDOĞAN İLE KAİM DEĞİLDİR”

Erdoğan’ın, 2015 ve sonrasına dair tasavvurlarını bir tarafa bıraktıklarını söyleyen CHP’li Kart, “Ancak, seçilen Cumhurbaşkanının artık AKP-MKYK’nın çalışmalarına iştirak etmesi, yetkili organların çalışmalarına katılması ve AKP’yi yönetmesi, olağanüstü kongreyi yönetmesi söz konusu olamaz. Milletvekilliği düştüğü için, Başbakanlık sıfatı zaten söz konusu olamaz. Unutulmamalıdır; Türkiye’nin Anayasal kurumları, Erdoğan ile kaim değildir. Türkiye’nin Anayasal Kurumlarının işlevi Erdoğan’ın kişisel ve siyasi kariyerine göre düzenlenmemiştir. Hukuk Devletlerinde herkes; anayasaya, hukuka ve demokrasinin gereklerine göre hareket ederler. Kurallar ve yasalar herkes için geçerlidir ve bağlayıcıdır. Bu anlayışla; ‘Biz, işimizi yapıyoruz, görevimizi yapmaya devam edeceğiz’ diyoruz . Erdoğan’a da 'Sen de işini yap, diğer anayasal kuruluşların ve kurumların işine karışma, Türkiye’yi kişisel ve siyasi çıkarların uğruna sabote etme.' diyoruz.” şeklinde düşüncesini aktardı.

CHP'li Kart gazetecilerin adli yıl açılış törenine Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun gelmesi halinde Erdoğan'ın bu programa katılmayacağını söylemesini de yorumladı. Başbakan'ın değerlendirmesinin çok talihsiz olduğunu söyleyen Kart, 'Başbakan teamülleri artık biz yaratacağız diyor.' diyerek teamüllere açıklık getirdi. Teamüllerin emir ve talimatla oluşmadığını söyleyen Kart, teamüllerle emir ve talimat oluşturacağını söyleyenler, demokrasi ile hukukla, toplumsal kültürle uzaktan yakından alakası olmadığı anlaşılır." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.