Kars'ta Kaz Tüyü Artık İhracat Ürünü Oldu

Kars'ta Kaz Tüyü Artık İhracat Ürünü Oldu

Kars'ta 2012'nin sonunda faaliyete geçen kaz tüyü firması bir yıl içinde 15 tonluk ihracat hedefini ilk 4 ayda yakalayarak önemli bir başarıya imza attı.

Kars'ta 2012'nin sonunda faaliyete geçen kaz tüyü firması bir yıl içinde 15 tonluk ihracat hedefini ilk 4 ayda yakalayarak önemli bir başarıya imza attı. Kaz tüyünün kilogramını 2 ile 10 lira arasında alan firma bölge için 'beyaz altın' niteliğindeki kaz tüyüne devlet desteği verilmesini istiyor.

Kars'ta kaz tüyü toplayıp ihraç eden ve bu alanda Türkiye'de tek olma özelliğine sahip KAF-KAZ Tüy Ticaret İthalat ve İhracat yönetim Kurulu üyesi Tufan Güner yıllar önce bu topraklardan Almanya'ya göç eden ailelerden. Güner, Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile federasyon üyesi Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KARSİAD) girişimleriyle memleketinde atıl durumda olan ve kendi ifadesiyle, ‘beyaz altın’ olan kaz tüyünü yurt dışına ihraç etmenin haklı gururunu yaşıyor.

İşadamı Tufan Güner, 2012’nin 12. ayında kaz tüyünü atıl durumdan çıkarıp ekonomiye kazandırmak için yola çıktıklarını bu çerçevede ekibiyle birlikte yaptıkları araştırmalar sonunda Kars kazının ve tüyünün kendine özgü bir kaliteye sahip olduğunu tespit ettirdiklerini söyledi. Güner, gelinen noktada bu çalışmaların daha hızlı ve kapsamlı yürütülmesi için kaz tüyünün IPARD programına ve devlet desteğine alınmasını istedi.

KAZ TÜYÜDE SATILIR MI ?

Kaz tüyünün ihracatı için çıkılan bu yolda karşılaştıkları ve yaşadıklarını ilginç olayları anlatan Güner, ilk karşılarına çıkanın halkın kendi aralarında, 'kaz tüyü de satılır mıymış?', Kaz tüyünü de mi satıyorsunuz' gibi ifadeler olduğunu açıkladı. Bu düşünceyi zamanla yıktıklarını belirten Güner, "Bölgemizi bu işe ilk önce alıştırdık, devlet daireleri ise bu süreçte bizim önümüzü açmak için gayret etti." dedi.

İlk ihracatı 7 Mart 2013'te Almanya'da 60 yıldır bu iş ile uğraşan TÜRK DAUTEX işletmesine 8 ton olarak gerçekleştirdiklerini ifade eden Güner, firmayla yaptıkları görüşmede bir yılda 15 ton ihracat sözü verdiklerini ve bu sözlerini 2013'ün Temmuz'unun sonunda gerçekleştirilen 8 tonluk ikinci ihracat ile bir yılı tamamlamadan 4 aylık zaman zarfında hedeflerine ulaştıklarını aktardı.

KAZCILIK SEKTÖR HALİNE GELMELİ, SÜT 40 KURUŞ TÜY 10 LİRA

Güner, bölgede kazcılığın sektör haline gelmesi için çalışma yürüttüklerine de değinerek, "Bu aslında bir inanç meselesidir. Biz yola çıktığımızda bu işe inandık, sonradan gördük ki yanımızda birkaç kişi bu işe inanmamışlar. Onlar bizlerden koptular. Bu iş inanmayla başarıya ulaşır. Neden Türkiye'nin dört bir yanında ki tavukçuluk sektörü gibi Kars'ta da kazcılık sektörü olmasın. Kaz denilince akla gelen Kars'ta, kaza teşvik verilmesi bu işin gerçekleşmesi açısından önemlidir."

Gerekli çalışmalar ve destekler sağlanırsa, kazcılığın bölgede büyük baş ve küçükbaş hayvancılığın önüne geçeceğini vurgulayan Güner, kaz tüyünün Avrupa'da borsasının olduğunu ve inişli çıkışlı bir grafik çizebildiğini kendilerinin ise bölgede baştan ne fiyat belirlediyseler o fiyattan alımlarını devam ettirdiklerini kaydederek, "Bölgemizde sütün kilosu 40 kuruş lakin, tüyün kalitesine göre bir fiyat ayrımı siz konusu olmasına rağmen, bir kilo tüy fiyatı 2 liradan başlıyor ve 10 liraya kara çıkıyor."dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.