Karşılıksız çekler bitiriyor

Karşılıksız çekler bitiriyor

KSO Tahir Büyükhelvacıgil, Bu yılın ilk 7 ayında Türkiyede karşılıksız çek sayısı 750 bini aştı. Bu artış ticareti olumsuz etkiliyor dedi

Anchor Konya Sanayi Odası (KSO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı, Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz’ün katılımıyla gerçekleşti. KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’in Dünya-Türkiye ve Konya ekonomisini değerlendirdiği mecliste, Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz KDV iadeleri hakkında bilgi verdi. Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, dünyanın hem insani hem de ticari anlamda sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, fakat Türkiye’de ekonomik ve toplumsal tüm sıkıntılara rağmen, üretmeyi seven, işletmelerini yaşatmak ve büyütmek için var gücüyle mücadele eden çok güçlü bir özel sektör olduğunu söyledi.

Bugün AB’de 42 milyon insanın işsiz kaldığı ve 120 milyon kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığını aktaran Büyükhelvacıgil, İslam dünyasının da çok ciddi sıkıntı içerisinde olduğuna işaret etti. Büyükhelvacıgil, Suriye, Arakan, Filistin gibi İslam coğrafyalarında insanların eziyet çekmeye devam ettiğini, en zengin İslam ülkesi Katar ile en fakir İslam ülkesi Etiyopya arasındaki kişi başı gelir farkının 300 kata yükseldiğini vurguladı.

KONYA, DIŞ TİCARET FAZLASI VERDİ

Konuşmasında Konya ekonomisi hakkında da bilgi veren Başkan Büyükhelvacıgil, Konya’nın ihracatının 30 Ekim itibariyle 1 milyar 76 milyon dolar olduğunu bildirdi. Büyükhelvacıgil, bu yılın ilk 9 ayında Konya ihracatının yüzde 65’inin sanayi mamullerinden oluştuğunu ifade ederek, “İhracatımızın yüzde 21’ini otomotiv yan sanayi gerçekleştirirken, yüzde 20’sini makine ve aksamları sektörü gerçekleştirmektedir. 174 ülkeye ihracat yapıyoruz. Konya, bu yılın Ocak-Eylül döneminde 76 Milyon dolar dış ticaret fazlası verdi” dedi. Konya’nın Ocak-Ağustos döneminde 160 adet yatırım teşvik belgesi ile İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldığı bilgisini veren Büyükhelvacıgil, bu belgelerin 87’sinin komple yatırım, 63’ünün tevsi yatırım, 8’inin modernizasyon, 2’sinin ise ürün çeşitlendirmek amacıyla alındığını aktardı. Hapis cezasının kaldırılmasıyla birlikte 2012 yılının ilk 7 ayında Türkiye’deki karşılıksız çek sayısının 750 bini aştığına ve bu sayının 2011’in tamamından daha fazla olduğuna işaret eden Büyükhelvacıgil, karşılıksız çek oranlarının artmasının ticareti olumsuz etkilediğini vurguladı.

159 MİLYON TL KDV İADESİ YAPILDI

Konya Sanayi Odası Meclis Toplantısına katılan Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz ise KDV İade işlemleri hakkında bilgi verdi. 25 bin TL üzerinde iade talebi olduğunda ikili bir sistem olduğunu, grup müdürlüğünce dosyaya bir kez daha bakıldığını anlatan Aksöz, Selçuk Vergi Dairesi tarafından toplanan her 100 liralık verginin 86 lirasının iade edildiğini, 2011 yılında toplam 159 milyon TL’lik KDV iadesi yapıldığını belirtti. İhracatı yapan firmalar, raporu yazan yeminli mali müşavir ve iadeyi gerçekleştiren Vergi Dairesi’nin KDV iadesinin üçlü sacayağını oluşturduğunu aktaran Aksöz, “Bazı yeminli müşavirler kapasitelerinin üzerinde iş almaları gibi çeşitli sebeplerden dolayı raporlarda eksikler oluyor ve bu yüzden KDV iadesinde gecikmeler yaşanıyor” şeklinde konuştu. KSO Meclis toplantısına Aksöz’ün yanı sıra Selçuk Vergi Dairesi Müdürü Hamit Demirölmez, Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürü Veysel Bostan, Diğer Vergiler ve Anlaşmalar Uygulama Müdür Vekili Fatma Savrum da katılarak meclis üyelerinin sorularını cevapladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.