Karpuz satışı arttı

Karpuz satışı arttı

Sıcak geçen yaz günlerinde vatandaş karpuz ve kavuna yöneldi. Özellikle Ramazan ayında karpuz satışları tavan yaptı. Vatandaşlar yüksek meyve fiyatları karşısında karpuz ile serinliyor

Yaz aylarında bolca tüketilen karpuz, sıcak günlerde vatandaşın içini serinletiyor. Karpuzun yüzde 95'inin su olmasından dolayı, Konya'da aşırı sıcakların yaşandığı bugünlerde vatandaşın serinlemesini sağlıyor. Ramazan ayında ve yaz aylarında uzmanlar serinlemenin yolunun bol karpuz tüketiminden geçtiğini söylüyor. Aşırı sıcak geçen bugünlerde serinlemenin yolu karpuz tüketmekten geçiyor. Pazarcılar ise karpuz satışlarından memnun. Karpuz ve kavun satışlarının son günlerde daha da arttığını söyleyen pazarcıların yüzü gülüyor. Kayısı ve kiraz başta olmak üzere bir çok meyvenin fiyatlarının uçmasından dolayı vatandaş, fiyatını muhafaza eden karpuz ve kavunu bolca tüketiyor. Vatandaş da karpuz ve kavun fiyatlarından memnun. Fiyatlar pazardaki fiyatlara oranla manavlarda biraz daha pahalı. Dolayısıyla vatandaşlar meyve-sebze alışverişini pazardan yapıyor. Melike Hatun Çarşısı'nda da bayram sonrası hareketlilik yaşanıyor. Melike Hatun Çarşısı pazarcısı Hasan Yavuz, satışlardan dolayı memnun olduğunu dile getirdi. Yavuz, “Meyve fiyatları biraz yüksek olsa da vatandaşlar ucuz olan diğer meyvelere yöneliyor. Karpuz ise bu meyvelerin başını çekiyor. Olumsuz hava koşulları üreticiyi olumsuz etkilese de, karpuz, kavun, üzüm ve elmanın fiyatlarında herhangi bir artış olmadı diyebiliriz. Vatandaş da fiyatlardan dolayı bu meyveleri daha çok tüketiyor” diye konuştu.

PAZARDA YERLİ MEYVE YOK

Bu yıl yaşanan olumsuz hava olayları neticesinde meyve sıkıntısının yaşandığını belirten Yavuz, "Bu yıl tarımda resmen bir afet oldu. Olumsuz hava şartları, don ve dolu üreticiye kötü etkiledi. Bu yüzden pazarda yerli meyve sıkıntısı yaşanıyor. Meyvelerimiz hep dışarıdan geliyor. Hal böyle olunca da fiyatlara bir artış görülüyor. Vatandaşlar ise ucuz olan diğer meyvelere yöneliyor. Dolu ve dondan dolayı bir çok ağaç zarar gördü. Umarım bu zarar önümüzdeki sezonu etkilemez ancak ağaçlar ciddi derecede zarar gördü. Bu da ürünlere yansıyacaktır. Meyvelerin çoğunda ciddi bir rekolte kaybı yaşanıyor. Kayısı bu sene çok az çıktı. Konya'da hiç çıkmadı. " ifadelerini kullandı. Pazar fiyatları ise şu şekilde, incir 8 lira, kiraz 7 lira, üzüm 2 buçuk 3 lira, biber 4 lira, patlıcan 2 lira, muz 5-6 lira, armut 4 lira, şeftali 4 lira, erik 5 lira, çilek 3 -4 lira, limon 8 lira, elma 2 buçuk-3 lira, fasulye 3 lira, mantar 6 lira, salatalık 1 buçuk liradan satılıyor. Yazın en çok tüketilen meyvelerinden kavun 1 buçuk lira, karpuz ise 1- 1 buçuk liradan satışa sunuluyor.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.