Karaduman: Genç işsizlik bir beka sorunudur!

Karaduman: Genç işsizlik bir beka sorunudur!

“Gençler iş beğenmiyor' diyorsunuz. Ama bir bakıyoruz üniversite mezunu gençler 3 harfli marketlerde kasiyer olarak çalışıyor” diyen Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, “Gençlerin iş meselesi bir beka sorunudur” dedi

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, gençlerin büyük bir karamsarlık içinde olduğunu dile getirdi. Karaduman, “20 yılın sonunda genç arkadaşlarımızın geleceğe dair ümitlerini yitirdiği, kaygılarla ve sorunlarla baş başa bırakıldıkları bir manzara görüyoruz” dedi. Gençlerin yanlış gidişattan şikayetçi ve yanlışlar karşısında feryat eder pozisyonda olduğunu aktaran Karaduman, “Gençlerin yüzde 82’si “gelir dağılımında adaletsizlik var” diyor. Bu sorunun çözümü için ne yapıyorsunuz? Gençlerin yüzde 72’si 'imkânım olsa başka ülkede yaşarım' diyor.

Gençlerin yüzde 88’i adalet sistemine ve mahkemelere güvenmiyor. Gençlerin yüzde 95’i bu ülkede bir şeyleri düzeltecek olan icra makamı, siyaset mekanizmasına güvenmediğini söylüyor. İçişleri Bakanlığı’nın raporunda uyuşturucu tedavisi görenlerin yüzde 47’si zorunlu okul çağındaki ortaokul ve lise öğrencisi çocuklar. Süslü cümleler kurmak dışında uyuşturucu ile mücadelede ne yapıyorsunuz? Bu vahim tablo ne yazık ki ülkemizin gerçeği. Ama bu gerçekler ortadayken 'gençlerimiz, sokaktaki vatandaşımız geleceğe umutla ve heyecanla bakıyor' diyebiliyorsunuz” dedi.

GENÇLERİN ÖMRÜ KPSS'YE HAZIRLANMAKLA GEÇİYOR

“Doğrudur, o umut ve heyecan; baktıkları gelecekte sizi görmedikleri içindir” diyen Karaduman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Bu ülkenin bütün gençleri üretmek, memleketine faydalı olmak istiyor fakat şöyle bir bakıyorsunuz; her dört gençten biri işsiz, çalışan gençler ise kazandıkları aylık maaşla asgari geçimini sağlayamıyor. 'Gençler iş beğenmiyor' diyorsunuz. Ama bir bakıyoruz üniversite mezunu gençler 3 harfli marketlerde kasiyer olarak çalışıyor. Gençlerin hayatının en verimli çağı KPSS ve bilumum sınavlara hazırlanmakla geçiyor ancak, sınavdan puan alıp dereceye girenler ise mülakat adaletsizliğine takılıyor. Liyakat yerine iktidar partisine sadakat şartı arandığı için emekleri zayi edilen, hakları gasp edilen yüzbinlerce genç kardeşim var. Onların hukukunu korumak ve bu karanlık girdaptan kurtarmak bizim vazifemizdir. Bunca yıllık iktidarınız neticesinde üniversitelerde ders olarak okutulacak, sosyologların önemli çalışma alanlarından biri oluşturacak yeni bir kavram türedi: 'Ev Genci' Peki, nedir bu ev genci? Bilginiz var mı?

Üretim, istihdam ve eğitim süreçlerinin hiçbirinde yer almayan gence, ev genci deniliyor. Ülkemizde yaklaşık 4 milyon gencimizin 'ev genci' olduğu tespit edilmiş. Bu kadar gencimizin hayattan izole edilmiş olması ülkemiz açısından beka sorunudur.”

ÜNİVERSİTE DİPLOMALARI İŞSİZLİK SERTİFİKASINA DÖNÜŞTÜ

Bugün 5 milyondan fazla gencin KYK borçlusu, bunların yaklaşık 300 bininin de KYK borcundan dolayı icralık olmuş durumda olduğunun altını çizen Karaduman, “ Gençlerin işsiz olması yetmiyor, çoğu aynı zamanda borçlu durumdadır. Eğitimini tamamlamış, sınavdan puanının almış ve görevine atanmayı bekleyen sadece öğretmen adayı sayısı 700 binden fazladır. Üniversite diplomaları adeta birer işsizlik sertifikasına dönüşmüş durumdadır. Masraflar artmış, her şey ateş pahası olmuşken gençler evlenemiyor, yuva kuramıyor. Yakından şahitlik ettiğimiz bu problemlerin çözümü için ne yapıyorsunuz? Ancak görülen şu ki; gençler bu sorunlarla boğuşurken siz kürsülerden hamaset yapmaya devam ediyorsunuz. Çalışmalarımız ve buradan yaptığımız ikazlar adil ve yaşanabilir bir Türkiye’yi inşa etmek içindir. Ülkemizin gençlerini tabiri caizse 'harcayan' bu düzeni mutlaka değiştireceğiz. Bu karanlık düzen artık miadını doldurmuştur. Biz saadet partisi olarak; gençlerin üretim, istihdam ve eğitim süreçlerine aktif dahil olduğu, adaleti tesis etmek ve kalkınmayı sağlamak için büyük bir özveriyle çalıştığı bir Türkiye inşa edeceğiz. Bütün genç kardeşlerimi temin ederim ki; tasalanmayın ve sakın ümitsizliğe kapılmayın, karanlığın yerine aydınlığı, batılın yerine hakkı birlikte tesis edeceğiz. Ne olursa olsun gelecekten asla ümit kesilmeyecektir” şeklinde konuştu.

MUSTAFA ÜNÜVAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum