Karaca: 10 Yıl Önce 919 Dağcımız Vardı, Şimdi Sayı 35 Bini Aştı

Karaca: 10 Yıl Önce 919 Dağcımız Vardı, Şimdi Sayı 35 Bini Aştı

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, 10 yıl önce lisanslı dağ sporcu sayısının 919 olduğunu belirterek Türkiye'de sayının şimdi 35 bini bulduğunu söyledi. Karaca, “1998 yılında 23 dağcılık kulübü varken şimdilerde...

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, 10 yıl önce lisanslı dağ sporcu sayısının 919 olduğunu belirterek Türkiye'de sayının şimdi 35 bini bulduğunu söyledi. Karaca, “1998 yılında 23 dağcılık kulübü varken şimdilerde 960 tane kulübümüz var." dedi.

Bursa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü’nün düzenlediği 18. Latif Osman Çıkıgil'i anma tırmanışı için Kosova, Makedonya, Karadağ ve Arnavutluk’un yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 150 dağcı Bursa’ya geldi. Dağcılar, Uludağ eteklerinde iki aşamalı ve dört gün sürmesi beklenen tırmanış için Kent Meydanı’ndan otobüslerle Uludağ’a hareket etti. Bayan dağcıların da fazla olduğu görüldü.

Bursa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü Kurucu Üyesi Şahin Başak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kulübümüzün düzenlediği 18. Latif Osman Çıkıgil anma tırmanışını bu sene yurt dışından gelen dağcılarla birlikte 150 civarındaki sporcuyla faaliyete başlıyoruz. İki aşamalı olacak. Uludağ oteller bölgesinden göller bölgesine yürüyüş olup, pazar günü yapılacak anma töreninden sonra birinci grup Deliler Köyü’ne inecek. İkinci grup ise dört gün sürecek tırmanıştan sonra oylat kaplıcalarında yürüyüşü tamamlayacak." dedi.

DAĞCI SAYISI SON 10 YILDA 35 KAT ARTTI

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ise, dağcılık sporunda son yıllarda güzel gelişmelerin olduğunu dile getirdi. Karaca, “Türkiye’deki dağcılık sporcu sayısını lisans sayısıyla mukayese ediyoruz. Şuanda 35 bin lisanslı dağcımız var. 10 yıl öncesine baktığımız zaman 919 kişiydi. Şimdi 35 bin kişi olması sevindirici." diyerek, şöyle konuştu:

"Bizim branşımız olimpik olmayan, yarışması olmayan bir branş. Daha önce dağcılık branşında faaliyet gösteriyordu, federasyonumuz. Şimdi biz ona iki branş daha ekledik; dağ kayağı ve spor tırmanma. Bu iki branş yarışması olan branşlar. Temennimiz bu yarışmalarda gelecek dönemlerde başarılar elde etmek. Dağcılık sporcusu olarak tüm sporlara saygımız var. Ama dağcılık sporu her vatandaşın yapması gereken bir spor dalı. Çünkü yarışması doğa ile, rakibiniz yok, rakip olmadığı için de kavga yok, gürültü yok, doping yok. Bunlardan tamamen uzak ama kişinin kendisini geliştirmesi adına, paylaşmayı öğrenmesi adına ülkemizin birlik ve bütünlüğü adına fevkalede iyi bir spor dalı."

23 KULÜPTEN 960 KULÜBE ULAŞTIK

Türkiye’de dağcılığın geçmişine bakıldığında 1998’de 23 dağcılık kulübü olduğunu hatırlatan Karaca, "Bugün 960 tane dağcılık kulübü var. O zaman 25 ilde dağcılık aktifti bugün 79 ilimizde dağcılık aktif olarak var. O dönemlerde bir tane branş vardı. Bugün üç branş var. O dönem talimat yoktu, yönetmelik yoktu. Usta çırak ilişkisi içerisinde yapılıyordu. Bugün artık yönetmeliklerle yürütülüyor. Bu da tabi çok sevindirici." diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.