Kara elmasın kara talihi

Kara elmasın kara talihi
Ilgın’da bulunan ve milyonlarca ton rezerve sahip kömür ocaklarından çıkan kömürler ne yazık ki şeker fabrikaları ve belirli kurumların dışında hiçbir yerde yakılmıyor
KURULUŞ VE TARİHÇE
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Yönetim Kurulunun kararı ile Beyşehir Linyitleri İşletmesi kurulmuştur. Madenlerin devletleştirilmesi ile ilgili kanunun yürürlüğe girmesiyle Ilgın ve Ermenek’teki sahalarda devralınmış ve yönetim kurulunun kararı ile ‘S.S. Konya Linyitleri İşletmesi Müessesesi’ kurulmuştur. Müessese Ilgın, Ermenek ve Beyşehir Bölgelerinde teşkilatlanarak 1989 tarihine kadar faaliyetlerini devam ettirmiştir.
TKİ Yönetim Kurulu kararı ile Müessesenin 31.12.1989 tarihi itibariyle kapatılarak tüzel kişiliğinin sona erdirilmesine doğrudan teşebbüse bağlı işletme olarak ‘Ilgın Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü’nün kurulmasına karar vermiştir. İşletme halen, TKİ Yönetim Kurulu’nun aldığı karar gereğince, Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesi’ne bağlı ‘İşletme Müdürlüğü’ olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
OCAĞA ULAŞIM
İşletme, Konya - İstanbul karayolunun (E 23) 85. kilometresinde yer alan Konya’nın 30 bin nüfuslu şirin bir ilçesi olan Ilgın’da faaliyetlerini sürdürmektedir. Ocak, Ilgın’ın kuzeyinde, Gölyaka köyü civarındadır. Ilgın - Ocak arası 22 kilometre olup Çavuşcugöl Nahiyesi güzergâhındadır. Her noktadan ocağa ulaşım tamamen asfalt kaplamadır. Çavuşcugöl nahiyesinden Konya-Afyon tren yolu geçmekte olup kömür yükleme ve boşaltma istasyonu mevcuttur.
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu İstanbul Sanayi Odası’nın yayınladığı 2007 yılı raporunda yer alan 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde 18. sırada idi. 2008 yılı raporuna göre Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında 16. sırada, Kamu kuruluşları sıralamasında ise 2. sırada yer almıştır. Aynı raporda; en çok istihdam sağlayan ilk 10 kuruluş sıralamasında kurum 9 bin 614 çalışanıyla kamu kuruluşları arasında 4. sırada yer almıştır.
Ilgın Linyit Kömürü, 1 milyon 172 bin 879’u hazır olmak üzere toplam 12 milyon 454 bin 879 ton kömür vardır. Kömürün özellikleri rutubet oranı yüzde 40- 45’tir. Yüksek olan nem oranı kalorifik değerine etki etmektedir.  Kil ve kükürt oranı düşüktür.
Ilgın Kömür İşletmeleri İşletme Müdürü Ercan Gebeş, “TKİ’nin değişik yerlerinde uzun yıllardır görev yapıyorum. İşletmemiz açık işletme metodu ile linyit üretimi yapan bir işletme. 57 memur, 88 işçi, 38 müteahhit elemanımız var. Yıllık 2010 yılı için 300 bin metreküp hafriyat yapma artı 300 bin kömür üretme ve satma hedefimiz var. Şu anda çalıştığımız Çavuşcugöl sahasında 12 milyon ton rezervimiz var. 9 milyon tonda Gölyaka sahamızda rezervimiz var. Bu sahada üçüncü yılımız. 2009 yılında üretim ve satış miktarımızı bir önceki yıla göre üç kat artırdık. Sattığımız kadar üretiyoruz. Satacak müşteri bulduğumuz takdirde bu üretim miktarı 500 tonlara rahatlıkla çıkarabiliriz.
2009 yılında Çumra Şeker Fabrikası’na 142 ton, Ilgın Şeker Fabrikası’na 52 bin ton, Ereğli Şeker Fabrikası’na 13 bin ton kömür verdik. Bu şeker fabrikalarına verdiğimiz kömürler artarak devam edecek. Satışlarımız işletmemizin giderlerini tamamen karşılıyor. Geçen yıllarda diğer sahadan bu sahaya geçiş döneminde müşteri kaybı yaşadığımız için zarar etmiştik. Ancak bu sahaya geçtiğimizden itibaren oluşan zararı bu yıl yaptığımız atılım ile zararı karşıladık.
Geçmiş yıllarda yaşanan ve ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği nedeni ile bizim üretimini yaptığımız kömürler ısınma amaçlı kullanılmıyor. Bizim müşterilerimiz genelde şeker fabrikaları. Çevre köylerden yüklü miktarda talep olmasına karşın satış yapamıyoruz. Aslında bizim ürettiğimiz kömür yerleşim yeri küçük olan ve hava kirliliği yapmayan köylerde yakılabilir. Ama buna izin çıkmadı.
Kömürün yanı sıra Gazi Üniversitesi ile kurumumuz arasında yapılan çalışmalar sonucunda hümik asit üretiyoruz. Toprağın organik maddelerini artıran, toprağın daha verimli olmasını sağlayan bir materyal olan hümik asit ile daha verimli sebze ve meyve alınması hedefleniyor. Kömürden üretilen ve organik gübre veya organik toprak düzenleyici olan ürün ile toprak daha verimli olacak. Bunun için ilgili Bakanlıklardan gereken izni aldık ve satışa sunduk. Bu konu ile ilgili yapılan çalışmalarda ürünün toprağın organik madde miktarını artırdığı, toprağın daha verimli olması için kullanıldığı kanıtlandı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.