Kara düzen patoz makineleri tarih oldu

Kara düzen patoz makineleri tarih oldu
Bir zamanlar Türk tarımında efsane olan patoz diğer adıyla savrum makinaları emekliye ayrılıyor.

Türk çiftçisinin buğday, arpa, fasülye ve nohut hasadı yaparken kullandığı patoz makinalarının yerini modern biçerdöverler aldı

Bir zamanlar Türk çiftçisinin vazgeçilmez tarım aletlerindin birisi olan patoz makinaları tarihe karışıyor. Türk tarımında efsane haline gelen köyde büyümüş herkesin hatırasında ayrı bir yeri olan patoz diğer adıyla savrum makinaları emekliye ayrılıyor. Çiftçilerin buğday, arpa, fasülye ve nohut hasadı yaparken kullandığı patoz makinaları harman zamanı sadece dağ köylerinde kullanılıyor.
Köylerde her hasat zamanı kullanılan patoz makinalarının görevini artık biçerdöverler yerine getiriyor. Son yıllarda  kullanımı yaygınlaşan biçerdöverler hem saman yapıyor ürünü depoluyor. Biçerdöverlerin arkasına takılan konteynırlara depolanan samanlar, yedek traktörlerle harman yerine bırakılıyor.
PATOZ TEHLİKELİ VE ZAHMETLİYDİ
Yeni biçerdöverler hem daneyi ayırıyor hem samanı yapıyor. Böylece çiftçinin iş yükü ve zaman kaybı azalıyor. Patoz makinaları artık sadece fasülye ve nohut hasadında kullanılıyor.
Önceki yıllarda kanatlı makinalarla biçilen buğday ve arpalar bir hafta sonra ahşaptan yapılmış arabalarla harman yerine taşınır ve patoz makinalarıyla hasat yapılırdı. Hasat yapılan buğdaylar ise römorklara aktarılırdı. Patoz makinasında hasat yapmak oldukça zahmetli ve tehlikeliydi. Zaman zaman patoz makinasının içerisine düşen çiftçiler arasında hayatını kaybedenler bile oldu. Traktörün kasnağı ve patoz makinasına takılan kayışla çalışan patoz makinalarıyla hasat yapmak tarihe karıştı.
HARMAN YERLERİ ARTIK DAHA SESSİZ
Eski klasik patoz makinalarının yerini artık modern biçerdöverler aldı. Köylerde kullanımı her geçen yıl yaygınlaşan biçerdöverler, aynı anda hem saman yapıyor hem de daneleri depoluyor. Böylece çiftçi zaman, iş ve maliyet kaybından kurtuluyor. Önceden 25 dönüm bir buğday tarlasının hasadı 4-5 kişiyle bir haftada yapılırken, şimdi aynı hasat  3-4 saatte bitiriliyor. Artık her köyde 4-5 kişide olan bu biçerdöverlerle tüm köyün harmanı kaldırılıyor. Modern biçerdöverler çiftçinin bol bol saman yapmasını da sağlıyor. Klimalı olan yeni biçerdöverler hem daha kullanışlı hem de patoz makinalarındaki gibi can güvenliği sıkıntısı yok. Bazı biçerdöver sahipleri sadece saman karşılığı ücretsiz olarak köylünün ekinini biçerken, bazıları da farklı tarifelerle ekin biçiyor.
40 DERECEDE HARMAN KALDIRMA BİTTİ
Çumra'nın Uzunkuyu Köyü'nde de kullanımı yaygınlaşan biçerdöver kullanımı çiftçilerin elini rahatlattı ve harmanı önceki senelere göre daha erken bitirmesini sağladı. Çiftçilerden Aşır Ali Büyükeken, “Önceki yıllarda harman kaldırmak çok zahmetliydi. Ekini kanatlı makinalarla biçerdik. Ardından harman yerine patoz makinasını kurardık. Salon dediğimiz arabalara buğday  saplarını yükler ve harman yerinde hasat yapardık. 35-40 derece sıcağın altında haftalarda harman kaldırırdık.  Biçerdöverlerin kullanımıyla şimdi çok rahatladık. Biçerdöverlerin bakımını yaptıktan sonra birkaç hafta içerisinde arpa ve buğdayımızı deriyor ve samanımızı yapıyoruz. Yaptığımız samanları da harman yerlerinde depolayarak, saklıyoruz. Kış aylarında bu samanları satıyoruz veya hayvanlarımıza yediriyoruz” dedi.
MUHARREM DURSUN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.