Kamu özel araç kiralıyor
Araç kiralama sektörüyle ilgili açıklanan rapordaki artış, sadece kurumsal şirketlere yansıdı. Küçük esnaf ise bu artışın kendilerine yansımadığını belirtti. Ölü sezonda, belediyelerin ve kamu kuruluşlarının araç kiralamaya yönelmesi küçük esnafı ayakta tutuyor.
Konya'da araç kiralama (rent a car) sektörü Özel sektör dışında belediyelerin ve diğer kamu kuruluşlarının da araç kiralamaya yönelmesi, ülke genelinde araç kiralama sektöründe 4 yılda yüzde 61,9 oranında artış sağladı. Araç kiralama sektöründeki bu büyümenin sadece kurumsal şirketlere yaradığını belirten Zafer Rent a Car sahibi Tayyar Şeker, “Araç kiralama sektöründeki bu artışın bize yansıdığını söyleyemem. 2013 yılını değerlendirecek olursak, yıl içerisinde beklediğimizin çok altında bir ciro yaptığımızı söyleyebilirim. Kış mevsimi bizim açımızdan ölü sezon olarak geçiyor. Bu aylarda daha çok kamu kuruluşlarına araç kiralıyoruz. Belediyeler de son zamanlarda araç kiralamaya yöneldi. Sektörde genel olarak bir artışın olduğunu biliyoruz ancak bu artış küçük esnafa yaramadı. Tam aksine müşterilerimiz kurumsal şirketlere yöneldi. Vatandaşın kurumsal şirketlere yönelmesinin tek nedeni vardır. Bu neden aramızdaki fiyat farkıdır. Kurumsal şirketler, küçük esnafa göre daha düşük fiyatta araç kiralamaktadır. Kurumsal şirketlerde yüzlerce araba var. Bizde ise kısıtlı sayıda, az miktarda aracımız vardır. Pazartesi günleri işlerin en yoğun olması gerektiği gündür. Bu günlerde bile siftah yapamadan kapattığımız zamanlar oluyor” dedi.
KİRALIK ARAÇ, AVANTAJ SAĞLIYOR
Viplife Rent a Car Genel Müdürü Hakan Uğur Yenal kış sezonunu kamu kuruluşlarının araç kiralamaya yönelmesi sayesinde ayakta durduklarını belirterek, “Son yıllarda bir artış olduğunu söyleyebilirim. 2013 yılında ciroda yüzde 20'lik bir artış söz konusu. Kurum ve kuruluşlar satın almaktansa kiralamanın maliyet açısından daha karlı olduğunu düşünmeye başlaması sektörde bir artışa neden oldu. Kış aylarında kamu kuruluşlarının ve belediyelerin araç kiralamaya yönelmesi sayesinde ayakta duruyoruz. Yaz aylarında ise yerli-yabancı turistlerin gelmesiyle satışlarımız artıyor. Özellikle belirtmeliyim ki, son yıllarda bize gelen turist sayısında artma olmuştur. İşimizin bir ayağı da turizm ile ilgili olduğu için bizi de etkiliyor doğal olarak. Vatandaş Konya'ya şahsi aracıyla gelmektense, maliyet olarak karlı olduğu için otobüs ve ya uçakla gelip bizden araç kiralıyor” dedi. 2013 yılının son aylarından 2014 Ocak ayına kadar bir düşüş yaşandığını da belirten Yenal, “Dövizin artması hem esnafı hem de halkı olumsuz yönde etkiliyor. Doların karşılığının 3 TL'ye gelir mi, diye konuşulduğu bugünlerde herkes tedirgin. Kimse yatırım yapmak istemiyor. Araç fiyatları arttıkça, kiralama fiyatları da artıyor doğal olarak. Açıkçası 2014 yılından umutlu değiliz. Herkes yerel seçimleri bekliyor, vatandaş parasını elinde tutuyor” dedi.
SEKTÖR UZMANLAŞIYOR
Konuyla ilgili konuşan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Ersoy da, “Sektörün kanatları daha yeni yeni havalanmaya başladı diyebilirim. Önceden bu işe sadece araba kiralama olarak bakılıyordu. Ancak bu iş, içerisinde çok büyük finans ve risk yönetimi ile servis hizmetlerini de içeriyor. Bizim sektörümüz, son yıllarda ürününün sadece araba olmadığını, asıl ürünün hizmet olduğunu yeni anladı. Son 4-5 yılda sektör kendini buldu, altyapısını kurdu ve artık ilerlemeye başladı. Sektör profesyonelleşiyor, 2008 krizi sayılmazsa her yıl yüzde 20-25 arasında büyüme gösterdi. İstatistiklere göre Türkiye'de bin kişi başına 100 civarı araç düşmektedir. Bu oran Batı Avrupa'da ise binde 500'ün üzerinde. Sırbistan'da binde 380, Bulgaristan'da ise binde 350. Bu ülkelerde bu oran bu seviyelerdeyken Türkiye'de binde 100'lerde kalması sektörün büyümeye ne kadar açık olduğunu gösteriyor. 2013 sonu itibariyle Türkiye'de yaklaşık 2 milyon binek araçtan 200 bininin kiralık olduğunu söyleyebilirim. Bu kullanılan araçların yüzde 10'u kiralık olduğu anlamına geliyor. Dünyada ise kullanılan araçların ortalama yüzde 30-35'i kiralık. Önümüzdeki 4-7 yıl içinde Türkiye'de kiralık araçların sayısının yüzde 100 artarak, 400 binlere çıkacağını tahmin ediyoruz. Rent a car sektörü 2013 yılında yüzde 20 büyüdü. Sektördeki kiralık araç sayısı 200 bine çıktı. 2014 yılında ise 230 bin araca ulaşmayı hedefliyoruz, bekleyip göreceğiz” diye konuştu.
BERKHAN PARLAK merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.