Kamu binaları atıl kalmasın!

Kamu binaları atıl kalmasın!

Şehrin farklı noktalarında bulunan onlarca kamu binası atıl vaziyette duruyor. Görüntü kirliliğine de neden olan binalar değerlendirilmeyi bekliyor. Prof. Dr. Önder Kutlu, "Binalarla ilgili hiçbir çalışma yok. Binaların yağmalanacağını düşünüyorum" dedi

Konya'da farklı mahalle ve ilçelerde atıl vaziyette olan onlarca kamu binası bulunuyor. Atıl vaziyetteki binalar ve arsalar değerlendirilmeyi bekliyor. Bir yanda onlarca bina kaderine terk edilmiş bir şekilde boş bekliyor bir yanda da kamu kurumları, hizmet verdikleri binalar için binlerce lira kira ödüyor. Konya'nın bazı mahalleleri eski bina mezarlığı gibi duruyor. Söz konusu kamu binaları hem görüntü kirliliğine hem de boş işgallere sebeb oluyor. Başaran Caddesi'ndeki eski Türk Telekom, Mevlana Caddesi'ndeki Tekel, Sağlık Bakanlığı'na devredilen eski Endüstri Holding'in binası ve İl Özel İdaresi'nin şehrin farklı noktalarda bulunan binaları atıl vaziyette. Şehir merkezinde bulunan ve yeni yasa ile birlike Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Eski Konya İl Özel İdaresi'ne ait arsa ve binalara birçok talip çıktı. Ankara Caddesi üzerinde Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğü'nün yanında bulunan 25 bin metrekarelik alana sahip Eski İl Özel İdaresi Sosyal Tesisleri'ne holdingler ve otelciler talip oldu. İl Özel İdaresi'nin meclis binası da Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'na devredilmişti. Binalar çoğu depreme de dayanıklı değil.

BİNALAR STRATEJİK NOKTADA

Atıl durumdaki binalarla ilgili açıklamalarda bulunan Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, kaderine terk edilen binaların çoğunun tarihi eser niteliğinde olduğunu, binalarla ilgili ciddi bir çalışmanın yapılması gerektiğini söyledi. Atıl vaziyette olan binaların sayısının bir hayli fazla olduğunu, şehrin bu binalardan fayda sağlayamadığını söyleyen Kutlu, "Kamuya ait binalar ve arsalar stratejik noktalarda bulunuyor. Bu nedenle buralarda rant fazla. Büyükşehir Belediyesi Medeniyet Okulu isminde bir proje başlattı. Projenin başı da sonu da hedefi de belli değil. Öte yandan kültür ve sanata bir takım yatırımlar yapılıyor. Ancak tarihi geçmişi olan, stratejik noktalarda bulunan binalarla ilgili bir çalışma yapılmıyor" diye konuştu.

YIKINTI GÖZÜYLE BAKILIYOR

Atıl vaziyetteki binalara yıkıntı gözüyle bakılmasını eleştiren Kutlu, "Taşınmazlarla ilgili bir yağmalanmanın yapılacağından endişe ediyorum. Buralara bir operasyon yapılacağını düşünüyorum. Yanlışların önlenmesi noktasında bu konu gündeme gelmeli. Yağmalanma önlenmeli. Taşınmazlarda rant var. Bu alanlar iştah kabartıyor. Tespitler yapılmalı. Şehir bu taşınmazdan yararlanmalı. Tek elden bir çalışma yürütülmeli. Eski İl Özel İdaresi'ne bir dönem danışmanlık yapmıştım. Taşınmazlarla ilgili bir rapor hazırladım. Çözüm önerileri sundum. Ancak rapor dikkate alınmadı. Eski İl Genel Meclisi binasının zabıtaya tahsis edilmesi de yanlış. Eski Sanayi Mektebi olarak da bilinen tarihi bina, zabıtaya tahsis edilecek bir bina değil. Tarihi bina kültür ve sanata ev sahipliği yapmalı" şeklinde konuştu.

BORÇ İÇİN ELDEN ÇIKARABİLİRLER

Eski İl Özel İdaresi Sosyal Tesisleri için bazı holding ve otelcilerin belediyeyi sıkıştırdığını da ifade eden Kutlu, "Talipliler, tesisi ucuza kapatıp orada otel veya alışveriş merkezi yapmak istiyor. Buna karşı herkes dikkatli olmalı. Halk bilgilendirilmeli. Tarihi binaları da korumalıyız. Kamu yağmalanmasın. Büyükşehir Belediyesi'nin bankalara resmi olarak vadesi geçmiş veya vadesi geçmemiş 1 milyar lira borcu var. Belediye bu borcu kapatmak için bunları elden çıkarmak isteyebilir. Selçuklu Üniversitesi'nin rektörlük binası olarak kullandığı binanın da tartışmalı olduğunu aktaran Kutlu, "Kurumlar arasında çekişme var. Selçuk'un merkezde binası kalmadı. Tamamı kampüste. Rektörlüğün binası sosyal ve kültürel aktiviteler için kullanılmalı. Tüm kamu binalarının ve arsalarının bir envanteri çıkarılmalı" ifadelerini kullandı.

MECLİS BİNASINI DÖNÜŞTÜRECEĞİZ

"Atıl vaziyetteki kamu binalarıyla ilgili bir çalışma var mı? İl Özel İdaresi'nden Büyükşehir'e devredilen binaları ne şekilde kullanacaksınız?" sorularına yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, zabıtaya tahsis edilen Eski İl Genel Meclisi binasının İslam Sanatları Merkezi'ne dönüştürüleceğini açıkladı. Akyürek, konuyla ilgili şunları söyledi: "İl Özel İdaresi'nin sadece bir binasını biz kullanıyoruz. Onu da dönüştüreceğiz. İslam Sanatları Merkezi yapacağız. İl Özel İdaresi'nin eski sosyal tesislerini de yıkacağız. Orayı imara açacağız. İstasyon Evleri (Alman Evleri)'nin restorasyonu tamamlanıyor. Sivil toplum kuruluşları oraya talip ama orayı da bir butik otel olarak işletmeyi düşünüyoruz."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.