Kamerun fırsatlar ülkesi

Kamerun fırsatlar ülkesi

Konyalı girişimciler yatırım için Kamerun'a davet edildi. Bir Türk girişimci tarafından Kamerun’da inşası gerçekleştirilen Turcam Hall ve Ticaret Merkezi açılıyor. Açılışa Konyalı firmalar dahil 50’nin üzerinde firmanın katılımı bekleniyor

Gelişen Afrika pazarının en önemli ve güvenli ülkelerinden Kamerun’da kurulan Turcam Hall ve Ticaret Merkezi, 24 Eylül’de İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen 1. Kamerun Türk Ürünleri Fuarı ile ziyeretçilere açılacak. Merkezin Türkiye-Kamerun arasındaki ticaretin ve dostluk ilişkilerin gelişmesinde katkı sağlayacağı bekleniyor. Konya ticareti için de önemli bir yere sahip olan Afrika pazarı bu merkez sayesinde yeni yatırımların önünün açılmasına olanak sağlıyor. Bu bağlamda Konya iş dünyasına bu merkezi tanıtmak amacıyla Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda  program düzenlendi. Programa, Kamerun Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan ve Kamerun Ticaret Bakanlığı Baş Müsteşarı Bouba Aoussine, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli katıldı. Programa konuşmacı olarak katılan Kamerun Ticaret Bakanlığı Baş Müsteşarı Bouba Aoussine, “Öncelikle TurcamHall Yönetim Kurulu Başkanı’na bu basın toplatısını düzenlediği için teşekkürlerimi sunmak isterim. Bu iki ülke ilişkileri arasında bir ilk ve ülkem bundan onur duymakta. Bu organizasyonda emeği geçen ve katılan herkese en içten teşekkürlerimi sunarım. Türk yatırımcıları ve Kamerun temsilcilerini bir araya getirirken Turcam iki ülkenin karşılıklı güvenine inanmış ve doğru olanı yapmıştır. Kamerun, potansiyelini geliştimeye katkıda bulunmanız için size çağrıda bulunmak üzere buradayım. Ülkem, çeşitli yönlerden gerçek bir fırsatlar ülkesidir” dedi.
RİSK ALMAYA DEĞER
Kamerun’un istikrarlı bir ülke olduğunu kaydeden Aoussine, “Büyüme hızı sürekli yükselmekte. 2013’te 4.6 iken 2013’te 5.5’e yükseldi. Enerji, limanlar, yollar, tarım endüstrisi, madencilik gibi temel altyapı projeleri sürmekte. Enerji, tarım, ormancılık ve madencilik gibi alanlarda çok büyük potansiyel mevcut. Turizm endüstrimiz gelişmeye çok müsait. Kamerun’da yatırım fırsatları gerçekten de sonsuz. Uluslararası standartlarda yatırım teşvikleri de uygulamaya konmuş durumda. İş ortamımız, şu anda kamu ve özel sektör arasında süren diyaloğun odağında bulunuyor. Kısaca, Kamerun risk almaya değecek bir ülkedir. Ortak girişimlerle, veya organize sanayi bölgelerinde Şimdi Kamerun’a yatırım yapma zamanıdır. Bu yatırımlarınızda çeşitli fırsatlardan yararlanabilirsiniz” ifadelerini kullandı.


AFRİKA’NIN EN GÜÇLÜSÜ
Kamerun Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan ise,  Kamerun’u Orta Afrika’nın giriş kapısı olarak değerlendirerek şunları söyledi: “Konumunda 23 Milyon nüfuslu, 477 bin 770 km2 alana sahip en istikrarlı en gelişmiş ve oturmuş demokratik sisteme sahip ülkesidir. CEMAC Orta Afrika Ekonomi ve Para Birliği üyesi 6 ülke içerisinde gerek demokratik sistem olarak gerek ise ekonomi ve istikrar olarak en güçlü ülke durumundadır. Kişi başı resmi milli geliri yaklaşık bin 500 dolar düzeyinde ifade edilen Kamerun milli geliri esas olarak kayıt dışı ile birlikte 2 bin 500 dolar düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca buna Kamerunluların Kamerun dışındaki varlıkları da dahil edildiğinde özellikle Fransa, İngiltere, ABD başta olmak üzere Kamerun dışında da birkaç Kamerun büyüklüğünde ekonomiden bahsetmek mümkün bulunmaktadır. Çok zengin maden yeraltı zenginliklerin yanı sıra büyük bir tarım kabiliyeti potansiyeli bulunan Kamerun kauçuk, kakao, kahve gibi endüstrinin ve tarım endüstrisinin temel ürünlerini geniş nitelikte haiz önemli bir ülkedir” diye konuştu. Doğan, “Münhasıran ülkemiz adına düzenlenen ilk en büyük ve en geniş katılımlı fuar olup Kamerun özel sektörü tarafından da önemli ölçüde değer atfedilmektedir. Aynı zamanda civar ülkeler açısından da önemli bir potansiyel olarak görülmektedir. CB Paul BIYA tarafından açıklanan Kamerun 2035 kalkınma planı 100'lerce projeyi ihtiva etmekte ve Dünya Bankası ile 30 milyar dolarlık bir çerçeve proje bazında kredi taslak anlaşması da bulunmaktadır. Kamerun aşama aşama önemsediği projeleri bu çerçevede ihale ederek yapımını sağlamaktadır” açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından soru cevaba geçilerek program sona erdi.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.