Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Kalkınmış Bir Türkiye İçin Neler Yapılmalıdır?

Kalkınmış Bir Türkiye İçin Neler Yapılmalıdır?

Kalkınmış bir Türkiye için devletle milletin el ele vermesi ve plânlı bir biçimde çalışması gerekir. Büyük yeraltı ve yerüstü ekonomik zenginliklere sahip olan ülkemizde, öncelikle modern köyler, beldeler, ilçeler ve şehirler kurulmalıdır. “Güzel köy, güzel belde, güzel ilçe, güzel şehir ve hızlı kalkınma” parolası ile bütün ülke bir baştan bir başa yeniden ele alınarak, kalkınma hamlesi başlatılmalıdır.

1) Köyler
Köyler için; bir imar plânı hazırlanmalıdır. Köylerde tek katlı ve bahçeli nizamda güzel meskenler yapılmalıdır. Köyler şehirleşerek; yolu, asfaltı, içme ve sulama suyu tesisleri, okulu, camisi, sağlık ocağı, haberleşme, aydınlatma, dinlenme tesisleri, kaldırımı, kanalizasyonu ve park alanları ile modern bir hâle getirilmelidir. Köylerdeki harabe olmuş yapılar tamamen ortadan kaldırılmalıdır.
Köylerde tarım ve hayvancılık geliştirilerek, modern çiftlikler ve ahırlar kurulmalıdır. Köylünün mahsulü değerlendirilmeli ve gelir seviyesi de artırılmalıdır. Köylerden şehirlere göçün önlenmesi ve şehirlere gelmiş olan köylülerin geri dönüşünü sağlayacak politikalar uygulamaya konmalıdır. Taşımalı eğitimden vazgeçilerek, kapalı olan bütün köy okulları yeniden eğitim ve öğretime açılmalıdır. Köylerde yeni iş alanları oluşturulmalı ve işsizlere iş sağlanmalıdır.

2) Beldeler
Beldeler de imar plânları olmasına rağmen uygulamada aksaklıklar vardır. Yapılan meskenler düzenli bir yapıya sahip değildir. Beldeler de tek katlı ve bahçeli nizamda meskenler yapılmalıdır.
Beldeler için; yol, asfalt, içme ve sulama suyu tesisleri, okul, cami, sağlık ocağı, haberleşme, aydınlatma, dinlenme tesisleri, kanalizasyon ve park alanları en iyi bir şekilde yapılmalıdır. Kötü ve imarsız yapılaşmalara fırsat verilmemelidir.
Beldeler merkez alınarak, o yöre halkı için işsizliği giderici yatırımlar yapılmalıdır

3) İlçeler
İlçelerde ki imar plânları yeterince uygulanmıyor. İlçeler de imarlı ve ihtiyaca cevap verecek modern meskenler süratle yapılmalıdır.
İlçeler için; yol, asfalt, içme ve sulama suyu tesisleri, okul, cami, hastane, haberleşme, aydınlatma, dinlenme tesisleri, kanalizasyon ve park alanları en iyi bir şekilde yapılmalıdır.
Meskenler imara uygun olarak yapılmalıdır. İmar dışı yapılan yapılar ortadan kaldırılarak, modern şehirciliğin bütün gerekleri yerine getirilmelidir.
İlçeler de yatırımlara büyük ağırlık verilmeli ve o yörenin kaynaklarına göre üretim tesisleri kurulmalıdır.

4) Şehirler
Şehirler de imar plânları süratle uygulanarak, gecekondular tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Meskenler, yüksek katlı yapılardan ziyade daha geniş alanlara yaygınlaştırılarak, az katlı ve çevre düzeni yapılmış olan meskenler şeklinde yapılmalıdır. Kaçak ve imar dışı yapılaşmalara fırsat verilmemelidir.
Şehirler için; yol, asfalt, içme ve sulama suyu tesisleri, okul, cami, idare binaları, hastane, dinlenme tesisleri, kanalizasyon ve park alanları en güzel bir şekilde yapılmalıdır. Yapılmış olanların eksikleri varsa tamamlanmalıdır.
Aydınlatma ve haberleşme için yeni yatırımlar yapılmalıdır.
Türkiye’de; şehirleri, ilçeleri, beldeleri ve köyleri birbirine bağlayan otoyollar, çift şeritli yollar ve tek şeritli yollar dünya standartlarına uygun bir biçimde süratle yapılmalıdır.
Devlet Demir Yollarına ağırlık verilerek, hızlı trenler (bütün altyapı donanımları yapılarak) devreye konmalı ve trenle yolculuk yapılması özendirilmelidir. Şehirlerde tramvay ve metro yatırımlarına ağırlık verilmelidir.
Kalkınmış bir Türkiye için; şehirlerin, ilçelerin, beldelerin ve köylerin plânlı bir biçimde kurulması gerekir. Yatırımların verimli ve göçü önleyecek politikalar biçiminde yürütülmesi şarttır. Yerleşim politikası ile üretim politikası dengeli olursa, kalkınma sağlanır. Böyle yapıldığı takdirde ekonomik durgunluk, enflasyon ve işsizlik gibi problemler ortadan kalkar. Sosyal ve ekonomik problemlerin çözülmesi ile ülke ekonomisi sağlıklı bir yapıya kavuşur. Halkın refah seviyesi de artar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00