Kalifiye eleman yok

Kalifiye eleman yok

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “İthal hammadde bağımlılığı ve kalifiye elaman açığı Konya mobilya sektörünün gelişimini engelliyor” dedi. Sektör temsilcileri mobilya sektöründe uygulanan yüzde 18 KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesini talep etti

Konya Ticaret Odası tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla düzenlenen meslek komiteleri istişare toplantıları yoğun katılımla devam ediyor. 18. Meslek Komitesi’nin toplantısı Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, meslek komitesi üyeleri ve komiteye bağlı çok sayıda Oda üyesinin katılımıyla gerçekleştirildi. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, toplantınını açılışında yaptığı konuşmada gündemdeki ekonomik konular ve sektör ile ilgili değerlendirmede bulundu. Başkan Öztürk, “Türkiye dünya ortalamasının üzerinde büyüme göstermesine rağmen en büyük sorunu olan cari açık devam etmektedir. Cari açığının en büyük sebebi ise ithal hammadde bağımılığıdır. Mobilya sektörünün de hammadde ithalatı hem sektörde maliyeti artırmakta hem de dış ticaret açığına sebep olmaktadır. Aslında tüm imalat sektörleri için sorun teşkil eden bu konuda hükümetimiz de adım attı. Ekonomide dönüşüm programının ilk 9 maddesi özel sektörün dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik hazırlandı. Özellikle İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı ile yerli aramadde ürtimnin artırılması hedeflenmektedir. Mobilya sektörü temsilcilerimiz de bu programa verecekleri destekle sektörün yüksek katma değer üretimini artıracaklardır. Sektörümüzün en önemli sorunlarından birini de kalifiye eleman açığı oluşturmaktadır. Türkiye’de işsizlik ortalaması %9,7 iken Konya yüzde 4,7 ile en az işsizliğe sahip ikinci şehir olmuştıur. Buna rağmen sanayimizin nitelikli ara eleman açığı bulunmaktadır. Bu konuda Odamızın kuracağı Mesleki Eğitim Merkezi ile sanayimize ihtiyaçları doğrultusunda iş gücü yetiştireceğiz. Sektörün Konya’da en önemli sorunu ise markalaşmadır” dedi.

KDV ORANI YÜZDE 8'E DÜŞÜRÜLMELİ

18. Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Fevzi Soyuğurlu da “Konya Ticaret Odamız bu dönemde düzenlediği meslek komiteleri istişare toplantıları ile hem ülkemizin ve şehrimizin ekonomi gündemindeki gelişmeleri değerlendiriyor hem de ilgili sektördeki, komitedeki arkadaşlarımızın sorunlarını dinleyerek ortak çözümler üretmeye çalışıyor. Meslek komitemiz rutin olarak aylık toplantılarını gerçekleştiriyor. Orada üyelerimizen gelen dilek ve şikayetleri, sorunları inceliyor, sektörle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor” dedi. Konuşmaların ardından söz alan katılımcılar mobilya sektöründe uygulanan yüzde 18 KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesi taleplerini dile getirerek, böylelikle sektörde yüksek oranda görülen kayıtdışılığın da önüne geçileceğini ifade ettiler. Yurt içi ve yurt dışı pazarlama için Konya’nın lojistik imkanlarının arırılması gerekliliğini belirten katılımcılar markalaşmanın da sektörün geleceği açısından zorunluluğunu belirttiler. Ayrıca toplantıda, Konya Ticaret Odası tarafından düzenlenen yurt içi ve yurt dışı fuar gezisi organizasyonları ile sektörde gelişen teknolojinin takibinin sağlanabileceği, nitelikli eleman açığının giderilmesi konusunda da Mesleki Eğitim Merkezi’nin kurulmasının büyük fayda getireceği dile getirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.