Kalça kırığı tedavisi artık daha kolay

Kalça kırığı tedavisi artık daha kolay

Yaşlı nüfustaki artışla birlikte kalça kırıklarında her yıl belirgin bir artış gözleniyor. Yaşlılarda oluşan kalça kırıkları yaşamı tehdit edebilen hastayı fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan etkileyebiliyor.

Özel BSK Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmataloji Uzmanı Op. Dr. Faik Türkmen, kalça kırıklarının kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla görüldüğünü belirtti. Türkmen, “Ortopedide en sık görülen kalça kırıkları; femur (uyluk) kemiğinin boyun ve boyna yakın kısmında görülen kırıklarıdır. Genç bir insanda bu bölgede kırık oluşması için çok yüksek enerjili bir travma olmalıdır (yüksekten düşme, trafik kazası gibi). Bunun sebebi bu bölgedeki kemik yapının çok sağlam olmasıdır. Femuru (uyluk) kalçaya bağlayan bölgedeki kemiğin yapısı binen yükü karşılamak üzere özelleşip çok güçlenmiştir” dedi.

Faik Türkmen şöyle devam etti: “Kalça kırıklarının çok az bir kısmı dışındakiler ameliyat ile tedavi edilir. Tedavi şekli ise hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Tedaviyi iki esasta incelenebilir; kalça kırığının onarılarak kaynatılmasına yönelik tedaviler ve kalça eklemine protez uygulanmasına yönelik tedaviler. Kalça kırığının onarılarak kaynatılmasına yönelik tedavilerde amaç kırığı özel çiviler, plaklar ve vidalar ile onarmaktır. Bu tedavi şeklinin avantajı hastanın kendi kemiğinin kullanılıyor olmasıdır. Hastalar ameliyat olduklarının ertesi günü genellikle kaldırılıp, yürütülmektedir. Kalça eklemine protez uygulanan tedavilerde ise kırılan kısım vücuttan çıkartılır. Kalça kemiğine protez yerleştirilir. Ameliyat sonrasında hasta kısa sürede ayağa kaldırılıp tam yük verdirilip yürütülmeye başlanır. Hastanın erken dönemde yürütülmesi, kaynamama riskinin olmaması bu tedavi şeklinin avantajıdır.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.