Kalaycılık bitiyor

Kalaycılık bitiyor

Okullara getirilen zorunlu eğitim sistemi, birçok mesleği olumsuz etkiledi. Bu sistemden bakırcılık ve kalaycılık meslekleride nasibini aldı. Konya'da kalaycı ustaları yetişmeyince meslek de yok olmaya yüz tuttu

8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim sistemi, birçok mesleğin sonunu getirdi. Artık birçok meslekte çırak yetişmiyor. Dükkanlar kapanma noktasına geldi. Bu durumdan şikayetçi olan ve şikayetlerini dile getiren kalay ustası Mehmet Kalender, “52 yaşındayım. 40 yıldır bu mesleğin içerisindeydim. Bu mesleğe ilk girdiğim zamanı ve şuan içinde bulunduğumuz zamanı karşılaştırıyorum da arada dağlar kadar fark var. Çocukluk döneminde girdim bu mesleğe. 6 yıl çıraklık dönemim oldu. Daha sonra kalfa olarak çalıştım ve son olarak ustamla 20 yıl ortak olduk ve aynı dükkanı çalıştırdık. Daha sonra ustam vefat edince dükkan bana tek kaldı. Sorumluluğum daha çok arttı. Bir dükkanın bütün yükümlülükleri bana kaldı. Çırak bulmakta zorluk çektim” diye konuştu.

KONYA'DA YETİŞEN SON ÇIRAKLARDA BİZİZ

Konya'da çırak yetişmediğini, hatta yetişen son çırağın kendiyle beraber iki arkadaşı olduğunu belirten Kalender, “Kalaycılık ve bakırcılık meslekleri, el emeği göz nuru isteyen mesleklerdir. Biz ne şartlardan geçerek ve ne zorluklar yaşayarak ekmek paramızı bu meslekten kazanmak için çabaladık. Ama artık durum öyle değil. Konya'da yetişen son çıraklar da benimle beraber bu işi yapan iki arkaşımdı. Zaten şuan Konya'da bu mesleği yapan benimle beraber 2 arkadaşım daha var. Ben derneğe girdiğimde sene 1989'du. Ve o zaman 58. ruhsatlı dükkan işleten dernek üyesi ben oldum. Yaşam şartlarının değişmesi, okullara getirilen zorunlu eğitim sistemi birçok mesleği bitirdiği gibi, bizim mesleklerimizde bu durumdan nasibini aldı. Büyükşehir Belediye Başkanımız sağolsun, bu mesleğin yaşatılması için elinden geleni yaptı. Bize bir yer tahsis etmek istedi. Mesleğin yaşatılması için elinden gelen her ne varsa yaptı. Ama meslekte eleman yetişmediği için bu kararlar faaliyete geçmedi. Şuan birçok farklı meslekte bile dükkanlar kapanıyor. Ustalar kan ağlıyor. Bitmiş mesleğe eleman gelmez. Son çırak ve ustalar olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.