Kalaycı'dan yapılandırmaya tepki

Kalaycı'dan yapılandırmaya tepki

Vergi ve diğer alacaklarla ilgili af düzenlemelerinin devletin gelir yapısını bozduğunu ifade eden Milletvekili Mustafa Kalaycı, "Vergi kaçıranlar ve vergisini ödemeyenler ödüllendirilmektedir" dedi

Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM’de, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi” görüşmeleri esnasında konuşma yaptı. Vatandaşın borçlarını ödeyemez hâle geldiğini belirten Kalaycı, "Ekonomik sıkıntılardan dolayı milyonlarca insanımız ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Vergilerini ve primlerini zamanında ödeyemez duruma düşmüşler, yüksek gecikme faizi ve gecikme zamlarına maruz kalmışlar ve haciz uygulamaları sonucu faaliyetlerini sürdüremez hale gelmişlerdir. Daha önce gündeme getirdiğimiz ve bu teklifin görüşmeleri sırasında da destek ve katkı verdiğimiz, başta vergi ve sigorta primi olmak üzere bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenleme yapılmaktadır. AKP, esasen Türkiye'yi iyi yönetmediğini ikrar etmektedir. Vatandaşlarımızın borcunu ödeyemez hâle gelmesinin sorumlusu da elbette AKP iktidarıdır" diye konuştu. 

DÜZENLİLERE VERGİ İNDİRİMİ YAPILMALI

"Vergide af uygulamaları, vergisini zamanında ödeyen mükelleflere yapılan en büyük haksızlıktır" diyen Kalaycı, "Bu uygulamalar, toplumda adalet duygusunu zedelemekte, vergiye gönüllü uyumu azaltmaktadır. Vergisini düzenli bir şekilde, zamanında ödeyenler vergi indirimi beklemektedir. Böyle bir düzenleme hem onları psikolojik olarak rahatlatacak hem de vergi ödeme eğilimini olumlu yönde etkileyecektir. MHP milletvekilleri olarak verdiğimiz, üç yıl üst üste vergisini zamanında ödeyen mükelleflerin vergilerinde 5 puan indirim yapılmasına ilişkin önergemiz Hükûmet ve AKP Grubu tarafından reddedilmiştir. Vergi kaçıranları, naylon faturacıları affetmeyi, kara para aklamayı içeren düzenlemeleri büyük bir hevesle yapan Hükûmet, artık toplumsal bir talep hâline gelen ve mutlaka yapılması gereken, vergisini düzenli ödeyenlere vergi indirimi getirilmesi konusunda katı bir duruş sergilemektedir" sözlerini kullandı.

VERGİSİNİ ÖDEMEYENLER HEP KAZANIYOR

Vergi ve diğer alacaklarla ilgili af düzenlemelerinin devletin gelir yapısını bozduğunu ifade eden Kalaycı, "Sıkça çıkarılan af yasaları vergi sistemine olan güveni sarsmış, af konusunda toplumda sürekli bir beklenti ortamının doğmasına neden olmuştur. Bu türlü af düzenlemelerinin, borcunu zamanında ve düzenli ödeyen vatandaşlarımızı küstürdüğünü ifade etmemiz gerekmektedir. Vergisini düzenli ödeyenler her vergi affı kararından sonra haklı olarak 'Hata mı ettik' diye düşünmektedir, 'Yıllardır vergilerimizi zamanında ödüyoruz, gerekirse faizle kredi kullanıyor ya da gayrimenkul satıp vergi ödüyoruz. Biz enayi miyiz' diye büyük tepki göstermektedirler. AKP iktidarında, vergi kaçıranlar, vergisini zamanında ödemeyenler hep kazanmaktadır, vergisini düzenli ödeyenler cezalandırılmakta, vergisini ödemeyenler ise ödüllendirilmektedir" şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRETİN AZALMASI ÖNLENMELİ

Çalışanlar üzerinde adaletsiz ve ağır bir vergi yükünün bulunduğunu da belirten Kalaycı, şunları söyledi: "Çalışanların ücret ve aylıkları vergi kesintileri nedeniyle yıl içinde aydan aya giderek azalmaktadır. Asgari ücretlinin bile vergi oranı yükselmekte ve yıl içinde eline geçen ücreti düşmektedir. Nitekim asgari ücretli iki ay sonra yüzde 20 vergi oranına yakalanacak olup yılın son üç ayında 1.230 lira ücret alacaktır. Asgari ücretin ekim ayından itibaren 70 lira azalacak olması Maliye Bakanının umurunda bile değildir. Patronlardan, sırça köşklerde yaşayanlardan, faizcilerden ve rantçılardan yeterli vergi toplayamayan, Hükûmet gözünü çalışanlara, asgari ücretliye dikmiş durumdadır. Bu haksızlık hemen düzeltilmeli, asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, çalışanların vergi yükü mutlaka hafifletilmelidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.