‘kadın İstihdam Paketi, Hazır Giyim Sektörünü Küçültür’

‘kadın İstihdam Paketi, Hazır Giyim Sektörünü Küçültür’

Hükümet, kadın istihdamını arttırmayı ve toplumda nüfusun daha genç kalmasını sağlamayı amaçlayan kadın istihdam paketini kasım ayında kanunlaştırmayı hedeflerken iş dünyasının tepkisi ise devam ediyor.

Hükümet, kadın istihdamını arttırmayı ve toplumda nüfusun daha genç kalmasını sağlamayı amaçlayan kadın istihdam paketini kasım ayında kanunlaştırmayı hedeflerken iş dünyasının tepkisi ise devam ediyor. Pakete, istihdamın yüzde 80’ini kadınların oluşturduğu hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de tepki gösterdi. Kadın istihdamını arttırmayacağını, aksine gerileteceğini savunan Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, son yıllarda AVM’lerin çoğalmasıyla tekstil ve konfeksiyon sektöründe istihdam konusunda ciddi sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Kadın istihdam paketinin, kanunlaşması durumunda sektörün en öncelikli problemi haline geleceğini ileri süren Kızılgüneşler, konfeksiyon sektöründe büyük bir küçülmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 75 milyonu aşan nüfusunun yüzde 25’inin 0-14 yaş grubunda olduğuna dikkat çeken Kızılgüneşler, “Böylesi bir ortamda, neslin devamından endişe duyarak yasal düzenleme yapmanın çok gerekli olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye şu anda Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesi konumunda. 0-14 yaş arası 19 milyon nüfusumuz var. Türkiye, yıllık yüzde 1,3 olan nüfus artışına gerekli istihdamı sağlayacak yatırımları yapmakta zorlanırken böyle bir yasal düzenleme, çalışan sayısının yüzde 80’ini kadınların oluşturduğu konfeksiyon sektöründe ciddi küçülmeye yol açacaktır. Sektörümüzdeki küçülme Türk ekonomisini, istihdamını ve sosyal barışını çok olumsuz etkiler boyutlara gelecektir.” diye konuştu. Hazır giyim ve tekstil sektörlerinin, yaptıkları iş gereği el emeği daha yoğun ve öncelikli bir işkolu olduğunu hatırlatan Kızılgüneşler, “Bu paket yasalaşacaksa kadın istihdam eden sektörlere eşzamanlı olarak SGK ve vergi konuları başta olmak üzere bazı alanlarda ilave teşvikler verilmelidir.” önerisinde bulundu. İş hayatıyla ilgili her türlü radikal kararın çalışma barışına olumsuz etkisi olduğunu savunan EHKİB Başkanı, kanun çıkarırken çok dikkatli hareket edilmesi, çalışma barışına zarar verecek karar ve uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

PAKETTE NELER VAR?

1- Kadınlara yarım gün çalışma imkanı getirilmesi.
2- Çocuk sayısına göre kademeli emeklilik.
3- Hamile ve çocuk sahibi kadınlara, iş yaşamında her türlü kolaylığın sağlanması.
4- Doğum yapan kadınlara uygulanan 16 haftalık analık izninin, 24 haftaya kadar çıkarılması.
5- İsteğe bağlı olarak çocuğu 3 veya 5 yaşına gelene kadar çalışmama.
6- İşyerlerinde kreş açılması.
7- Doğum yapan kadına, işe dönüş garantisi getirilmesi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.