Kadayıfçılarda mesai çok, satış yok
Özel fırınlarında yaklaşık sıcaklığı 200 dereceyi bulan ortamda tel kadayıfı yapan kadayıfçı esnafı, 10 saat çalışmalarına rağmen, işlerinde beklenen talebin olmadığını söylüyor. Kadayıfçılar, el ile yapılan kadayıf ile hazır kadayıfın da farkına varılmasını tavsiye ediyor.
11 ayın sultanı Ramazan ayı tüm İslam aleminde olduğu gibi Konya'da da coşku ile karşılandı. Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte artan heyecanlı bekleyiş, yerini bu ayın bereketini yaşamaya bıraktı. Özellikle şehir merkezinde bulunan esnaflar bu bereketi en iyi şekilde yaşayabilmek için kavurucu sıcağa aldırmadan çalışıyor. Bu çalışanlardan bir tanesi de kadayıf ustaları. Yaklaşık 42 yıldır yaş kadayıf yapan ve Konya halkının kadayıf ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Kadayıf Ustası Nebi Öken, bu yıl Ramazan ayındaki satışların beklenen düzeyde olmadığını söyledi. Kendisinin üçüncü kuşak olarak kadayıf ustalığı yaptığını belirten Öken, kendi çocuklarını da bu mesleğe hazırladığını ifade etti. Kadayıfın yapımı ile ilgili olarak bilgi veren Öken, dışardaki sıcaklığa aldırış etmeden çalıştıklarını ve çalıştıkları ortamın sıcaklığının daha fazla olduğunu belirtti. Tel kadayıf haline gelecek olan hamurun piştiği ocağın sıcaklığının 200 dereceden fazla olduğunu dile getiren Öken, yüzüne de 80 derecelik sıcaklığın vurduğunu ifade etti.
42 YILDA BU KADAR AZ TALEP OLMADI
Kadayıfın yapımı hakkında da bilgi veren Öken, “Özsüz un ve su karışımından yapılan kadayıf, Ramazan ayında daha çok tüketiliyor. Buradaki hamur yaklaşık sıcaklığı 200 dereceyi bulan fırında 10-12 saniye kadar kalıyor ve burada kıvamına geldiği zaman satışa hazır hale geliyor. Özellikle toplu iftar programlarında yemeklerden sonra kadayıflar en çok ikram edilen tatlılar arasında yer alıyor. Yaptığımız mesleğe bu şekilde talep olunca da bizde yaklaşık 42 yıldır yaptığımız ve dedemizden bize miras kalan bu işi severek yapmaya çalışıyoruz. Bu zamana gelinceye kadar mesaimiz daha fazla idi ancak, bu sene işler fazla iyi değil. Bu zaman kadar işlerin daha çok olmasını bekliyorduk. Ama önümüzdeki günlerde talebin artacağını düşünüyorum” dedi.
200 DERECELİK ALANDA 10 SAAT MESAİ YAPILIYOR
Hem dışarının hem de çalıştığı yerin sıcak olmasına aldırış etmeden yaptığı işi sevdiğini ve ekmek parasını kazanmaya devam ettiğini belirten Öken, “Dışarıda zaten yakıcı bir sıcaklık var. Burada bizim fırında da en az 200 dereceye yakın bir sıcaklık var. Bizim yüzümüze de 80 dereceye yakın sıcaklık vuruyor. Burada yaklaşık 10 saatlik bir mesai ile çalışıyoruz. Biz yine de işimi sevdiğim için bu işi yapmaya devam ediyoruz. Bu nedenle de bu işi oğullarımın da yapmasını istiyorum ve onlarda benim yanımda yetişiyorlar 4. kuşak olarak bu işi yapacaklar” diye konuştu.
HAZIR İLE EL YAPIMININ FARKINI HERKES BİLMİYOR
Vatandaşların kadayıf alırken dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Nebi Öken, hazır satılan kadayıfların kendi işlerini az da olsa olumsuz yönde etkilediğini söyleyerek, “Makinelerde emek harcanmadan yapılan kadayıflar bizim yaptığımız kadayıflardan daha ucuz oluyor. Bir de hazır yapılan kadayıfları sadece marketler veya kuruyemişçiler satmıyor, birçok kişi satıyor. Bazı dönerciler bile işleri kötü gittiği zaman ya da Ramazan ayı ve bayram yaklaştığı sıralarda kadayıf satıyor. Bunu da el yapımı kadayıfın tadını bilmeyen vatandaşlar alıyorlar ve bizim yaptığımız kadayıfların da o şekilde olduğunu düşünüyorlar. Bizim sıcağın altında kendi ellerimizle yaptığımız kadayıflarımıza da ön yargılı bakıyorlar. Oysa hazır kadayıf ile el yapımı kadayıf arasındaki farkı bilen müşterilerimiz bizi ve diğer el ile kadayıf yapan meslektaşlarımızı tercih ediyor. Müşterilerimiz el yapımı kadayıf alırken, kadayıfın soğuk olmasına dikkat etsinler. Ayrıca kadayıf yeneceği zaman da soğuk olan kadayıfa ılık şerbet dökmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
MUSTAFA ÖZÇELİK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.