Kaçak Cumhurbaşkanının Efsane Sarayı Yolsuzluk Müzesi Olarak İbret Dersi Veriyor
İktidarda olduğu 12 yılda 100 milyar dolarlık yolsuzluk yapan devrik Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in efsanevi sarayı ‘Mejigorye’, şimdilerde yolsuzluk müzesi olarak halka ibret dersi veriyor. Yaklaşık 1.400 dönümlük dev arazi üzerine milyarlarca dolar harcanarak inşa edilen, bin kişinin çalıştığı rezidanslardaki odaların sayısı bile bilinmiyor.
Altından yapılmış tuvalet klozeti bile bulunan ve Yanukoviç’in sadece özel ikameti için kullandığı Mejigorye’nin sırları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. SPA merkezinden golf sahalarına, özel botanik ve hayvanat bahçelerinden altınlarla süslenmiş restoran gemisine kadar onlarca müştemilatı barındıran Mejigorye’yi Cihan Haber Ajansı görüntüledi.
Bir günde gezilemeyecek kadar büyük olan israf ve yolsuzluk sembolü Mejigorye’yi gören Ukrayna halkı, Yanukoviç yönetimine veryansın ediyor. Halk, “Bu saray kimin parasıyla yapıldı? Ülkede milyonlarca fakir varken bu israf neden?” diye haykırıyor.
VİLLALARDAN KÜLÇELERLE ALTIN, BALYALARLA DOLAR KAÇIRDI
Yolsuzluk müzesi olarak hizmet veren Mejigorye’nin önemli bir bölümü ise mültecilere tahsis edilmiş durumda. Kiev Denizi’ne nazır Mejigorye’ye sığınan Ukraynalı mültecilere, burada yaşayan Türkler de yardım ediyor.
Külçelerle altın, balyalarla para istiflediği Mejigorye villalarından kamyonlarla milyarlarca dolar değerinde altın ve nakit para kaçıran Yanukoviç’in kaçıramadığı değerli eşyalar bile halkı şoke ediyor. Yanukoviç’in, yakın çevresindekiler üzerinden çok sayıda villa, iş merkezi ve apartman aldığı da ortaya çıktı.
Yanukoviç’in, Rusya’ya kaçarken kamyonlarla 32 milyar dolar değerinde nakit para ve altın götürdüğü tahmin ediliyor. Ülkeden kaçtığı 22 Şubat’tan beri yurt içinde ve dışında dondurulan mal varlığının tutarı ise şimdilik sadece 1 buçuk milyar doları buldu. Yıllar süren yolsuzluk ve hukuksuzluklarda Yanukoviç’in suç ortağı olan önemli isimler de yurtdışına kaçmıştı.
BİR ZAMANLAR İKTİDAR VE GÜCÜ TEMSİL EDEN SARAY, ŞİMDİ UTANÇ ABİDESİ
3,5 kilometrelik parmaklıklarında altın kaplı varaklar kullanılan saray, küçük bir şehir gibi. Yanukoviç’in ihaleler karşılığında kendisine rüşvet verenlerin belgelerini de sakladığı villalar ve hemen yanındaki barajdan onbinlerce yolsuzluk belgesi ‘fışkırmaya’ devam ediyor.
Ülkesini kargaşa ve iç savaş ortamına sürükleyip kaçan Viktor Yanukoviç’in sarayı, 2014 başlarına kadar iktidar ve gücü temsil ediyor, içerisinde birçok gizemi barındırıyordu. Ancak Mejigorye şimdilerde ‘yolsuzluk ve rüşvetin’ sembolü durumunda. Yanukoviç’in 2002 yılında yerleştiği ve hakkında pek konuşmadığı konutunun sırları da yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.
VİLLALAR VE BARAJDAN ONBİNLERCE YOLSUZLUK BELGESİ FIŞKIRMAYA DEVAM EDİYOR
Kaçışı öncesinde Yanukoviç, her ne kadar 3 gün boyunca kamyonlarla kıymetli eşyalarını bilinmeyen bir yere taşıtsa da geride kalanlar bile servet değerinde. Örneğin Mejigorye’de almayı ‘unuttuğu’ tablolar içerisinde kalan orijinal Ayvazovski ve Picasso tabloların değerinin bile 6 milyon dolar olduğu belirtiliyor.
Ukrayna Başsavcılığı, Yanukoviç’in iktidarda olduğu 12 yılda (2002-2014) yaklaşık 100 milyar dolar yolsuzluk yaptığını açıkladı. Yanukoviç’in ihaleler karşılığında kendisine; rüşvet ve hediye verenlerin hepsinin belgesini ve ismini kaydedip saklaması dikkat çekti. Şimdiye kadar en az 25 bin yolsuzluk belgesi ortaya çıktı.
YOLSUZLUĞUN MİLYARLARCA DOLARLIK ‘WIKILEAKS’İ BARAJA ATILDI
Kaçarken bu belgelerin bir kısmını yaktıran Yanukoviç, ileride işine yarayacağını düşündüğü belgeleri ise su geçirmez özel ambalajlar içerisinde, Kiev Denizi diye adlandırılan barajın dibine attırdı. Dalgıçlar tarafından çıkartılan belgeler gönüllü gazeteci, bazı platformlar ve sosyal hareketler tarafından incelenerek YanukovychLeaks.org sitesinde yayınlanmaya devam ediyor.
Her geçen gün yeni belgelere yer verilen ve milli bir ibret projesine dönüşen YanukovychLeaks.org sitesinde yayınlanan 23 bin 456 belgede, hâlihazırda iktidardaki kişiler dâhil birçok kişinin ismi geçiyor. Suda ıslanarak zarar gören belgeler üzerinde ise gönüllülerin çalışmaları devam ediyor.
VİLLASEVER YANUKOVİÇ, DAHA ÖNCE KİRADA YAŞIYORDU
Bir Finlandiya şirketi tarafından inşa edilen Yanukoviç’in Mejigorye’deki kulüp evi Honka’nın maliyeti şimdilik sır. Ancak Honka’nın bir odasının sadece tefrişatına 229 bin euro harcandığı tespit edildi. Seçim öncesi mal varlığı beyanlarında kirada yaşadığını bildiren Yanukoviç’in yakın çevresindekiler üzerine satın aldığı çok sayıda villa, iş merkezi ve apartmanı olduğu sonradan ortaya çıktı.
Devrim sonrasında Yanukoviç’e ait olduğu tespit edilen bütün mal varlıklarına devlet tarafından el konuldu. Mejigorye’nin bir kısmına ise mülteciler yerleştirildi. 140 hektarlık dev arazi, mülteciler için yapılan 3 TL civarındaki bağışla gezilebiliyor. Satılan biletlerden elde edilen bağışlarla Mejigorye’nin elektrik ve benzeri giderleri ile mültecilerin masrafları karşılanıyor.
BU KÜÇÜK YOLSUZLUK ŞEHRİNDE YOK, YOK!
Başkent Kiev’e 10 kilometre mesafedeki Mejigorye, ülke genelinden ve dünyanın dört bir tarafından ziyaretçi akınına uğruyor. 1 milyon 400 bin metrekarelik devasa araziye yayılmış yapıları yürüyerek bir günde gezmek neredeyse imkânsız.
Mejigorye’nin girişi; seyyar satıcı, tur rehberleri, bisiklet ve elektrikli golf aracı kiralayanlar tarafından tutulmuş. Girişte satılan haritalardan alarak Mejigorye diyarını kendi başınıza da gezebiliyorsunuz. İsterseniz golf sahasında ailenizle piknik bile yapabiliyorsunuz.
YERALTI GEÇİDİ, AT ÇİFTLİĞİ, GARAJLAR, SPA, GÖLLER, BAHÇELER, ALTINLAR, MARİNA…
Adeta küçük bir şehir olarak tasarlanan Mejigorye yerleşkesi içerisinde; Yanukoviç’in rezidans olarak kullandığı kulüp evi Honka, cumhurbaşkanlığı idari binaları, çalışma odasından helikopter ve araç parklarına çıkan yer altı geçitleri, Putin’in villası, misafir konutları, hizmetli binaları, koruma müdürlüğü binaları, resepsiyon salonu, itfaiye, SPA merkezi, havuz, açılan 12 kuyunun suyuyla doldurulan göl, tarihi Roma anıtlarının kopyası, şarap mahzenleri, kuş parkı, at çiftliği, sosyal tesisler, 70 araçlık kapalı klasik otomobil garajı, 42 araçlık lüks otomobil ve cip parkı, 12 araçlık kapalı eskort garajı, benzin istasyonu, su arıtma ve pompalama tesisleri, çeşitli sergi salonları, sera, botanik bahçesi, içerisinde Amerika ve Avustralya’dan getirilen nadir kanguru ve tavus gibi hayvanların bulunduğu hayvanat bahçesi, besi çiftliği, golf sahası, kızıl ağaçtan yapılmış içerisi altın ve kristallerle süslü gemi restoran, hayvan bakım evleri, kadın ve erkek olmak üzere iki ayrı manastır, marina ve kapalı yat hangarı, 4G mobil iletişim sağlayan baz istasyonu, iki helikopterlik hangar ve helikopter pisti, halı saha, tenis kortu ve dışarıdan hiçbir şeye ihtiyaç duymayacak şekilde tasarlanmış ekolojik konutlar bulunuyor.
YAPILAN İSRAF, FAKİRLERİN GÖZÜNÜ YAŞARTIYOR
Mejigorye adeta gösteriş ve israfın başkenti. Rezidansların inşaatında hiçbir masraftan kaçınılmamış. Rezidans dışına harcanan paralar, içine harcananlara da ışık tutuyor. Mejigorye’nin Kiev Denizi kıyısındaki 5 kilometre ithal granitten yapılan çevre duvarı ve parmaklıkların metresinin fiyatı 3 bin dolar.
Giriş kısmındaki 3,5 kilometrelik parmaklıklardaki varaklar ise altınla kaplanmış. Tandır damından şadırvana, 400 kilo ağırlığındaki mangala kadar her şeyin düşünüldüğü alandaki 120 çeşit çam ağacı bulunuyor. Bu ağaçların fiyatının 3 bin eurodan başladığı belirtiliyor.
YANUKOVİÇ’İN KAÇIRAMADIĞI “ALTIN ARTIKLARI” BİLE UKRAYNALILARI ŞOKE ETTİ
Mejigorye’de Yanukoviç’ten geride kalanlar bile burayı basan devrimcileri şoke etti. Mejigorye’de altından yapılmış süs eşyaları, tuvalet klozeti, peçetelik ve musluklar dikkat çekti. Devrimcilerin eline geçenler arasında fırıncılar tarafından Yanukoviç’e hediye edilen altın ekmek ve darphanenin bastığı altın Yanukoviç resimli paralar çok konuşuldu.
Şimdilerde mülteciler Mejigorye’de açtıkları mini marketlerde ziyaretçilere alçıdan yapılmış altın renkli ekmek ve klozet maketi, Yanukoviç baskılı tuvalet kâğıdı satarak geçiniyor.
HALK İSYAN EDİYOR: KİMİN PARASIYLA YAPILDI?
Şehir dışından gelen misafirlerini gezdiren Tatyana Mararesko adlı ziyaretçi, hayret ve hayal kırıklığını Cihan Haber Ajansı mikrofonlarına şöyle anlattı: “Burası gerçekten güzel ve muhteşem; ama kimin parasıyla yapıldı? Bir adam için niye bu kadar para harcandı? Günlük yaklaşık 500 bin dolar gideri olduğu söyleniyor. Burasının millileştirilmesi iyi oldu. Şimdi milli park oldu; tek kelimeyle gerçek sahibine, halka döndü.”
Kiev Denizi’nin kıyısında bulunan milli parka dönüştürülen alan, son zamanlarda gelin ve damatların video ve fotoğraf çekimi için tercih ettikleri ‘hatıra mekanı’ olarak da kullanılıyor.
ÜLKENDE BİR SÜRÜ FAKİR VARKEN BU İSRAF NEDEN? SULTANLAR BİLE BÖYLE YAŞAMAZ!
Köşkleri gezmeye gelen Tatyana ve Oksana adlı iki bayan ise Cihan’a Mejigorye izlenimlerini şu şekilde anlattı: “Sultan, tam anlamıyla büyük bir sultan. Çok fazla lüks bana göre… Normal bir insan bu şartlarda yaşamak istemez. Normal bir insana bir ev, bir araba yeter. Ülkende bir sürü fakir insan varken bu şatafat, bu israf neden? Özellikle ülkenin doğusundaki insanlar orta ve batı bölgelerinden daha ağır şartlarda yaşarken buralara bu kadar para harcanması anlamsız. Estetik olarak çok güzel; ama bütün insanlar için bu şekilde olmalı. Özellikle halka hizmet eden insanların bu şekilde yaşaması normal değil. Sultan diyorum; ama sultanlar bile böyle yaşamaz. Hep bana, hep bana anlayışı çok yanlış.”
Köşkü gezen emekli bir kadın ise “Kocam bir adam için bütün bunların az olduğunu söylüyor. Tam bir ironi değil mi?” diye sordu.
TÜRKLER, MÜLTECİLERİ YALNIZ BIRAKMIYOR
Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve ülkenin doğusundaki kanlı çatışmalar nedeniyle söz konusu bölgelerden gelen mültecilerden yaklaşık 900’ü Mejigorye çevresindeki villalara ve hizmet binalarına yerleştirildi. Ukrayna’daki Türk gönüllüler ise Yanukoviç’in hataları nedeniyle mülteci konumuna düşen insanları yalnız bırakmıyor.
Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanların etlerini dağıtan Türkler, mülteciler için hazırladıkları erzak paketleriyle de sürekli yardıma devam ediyor. Mülteci bir kadın, “Ülkemizde çok ağır bir durum var. Bize yardım eden Türk halkına teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
100 ARAÇ VE BİN KİŞİ YANUKOVİÇ’E HİZMET EDİYORDU
Mejigorye bölgesinde ilk olarak 988 yılında bir manastır inşa edildi. 1917 yılında gerçekleşen Rusya Devrimi akabinde kurulan Sovyet yönetimi, 1920 yılında manastırı kapattı. Burası, 1935-1990 yılları arasında Komünist Parti’nin Ukrayna Birinci Sekreteri’nin konutu oldu. SSCB’nin dağılmasıyla ortaya çıkan bağımsız Ukrayna, Mejigorye’yi yabancı devlet konuklarının hizmetine verdi. Yanukoviç ise 2002’de başbakan olduğu dönemde buraya yerleşti. Yerleşkeye çok büyük masraflar ederek yenileme yapan ve çok sayıda müştemilat ekleten Yanukoviç’in buraya yalnız başına yerleşmesi, eşi ve iki oğlunun annesi Lüdmila’yı, Donetsk’te yalnız bırakması dikkat çekti.
Mejigorye arazisinde, Yanukoviç’in hizmetinde 100 araç ve yaklaşık bin kişi bulunuyordu.
Mejigorye 2007 yılında Yanukoviç iktidarı döneminde kendisine yakın Tantalit şirketine satılarak özelleştirildi. Rezidansın bir bölümü 2012 yılında cumhurbaşkanlığı idaresi tarafından yabancı misafirlerin ağırlanması için kiralandı. Yanukoviç, çıkan olaylar sonrasında Mejigorye’den helikopterle 22 Şubat 2014’de Rusya’ya kaçtı. Ukrayna Parlamentosu 23 Şubat’ta Mejigorye’ye el koyarak halka açtı. Milli park olarak ilan edilen bölgedeki Yanukoviç’in kaldığı kulüp evi Honka ise devletleştirilip ‘yolsuzluk müzesi’ne çevrildi.
YOLSUZLUK VE HUKUKSUZLUKLARIN SUÇ ORTAKLARI DA ÜLKEDEN KAÇTI
Aldığı hukuk dışı kararlar ve çıkarttığı yasalarla halkı provoke ederek sokağa döken Yanukoviç’in yasa dışı emirlerini uygulayan polisler diz çöküp halktan özür diledi. Yanukoviç’in baskı ve zulmünü harfiyen yerine getiren Kartal Birlikleri (Berkut) ise dağıtıldı. Yanukoviç ile yolsuzluk ve hukuksuzluklarda işbirliği yapan bakanlar, milletvekilleri, savcılar, hâkimler, askerler, istihbarat şefleri, medya patronları ve valiler de ülkeyi terk etti.
Moskova yakınlarındaki Rublyovka kasabasından 52 milyon dolara malikâne satın alan Yanukoviç, lüks hayatını şimdi burada sürdürüyor. Basında çıkan haberlere göre Yanukoviç, ilhak edilen Kırım yarımadasında çok daha görkemli bir saray yaptırıyor. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.