Kaçak avcıya geçit yok

Kaçak avcıya geçit yok
Yılmaz Kocaman "Kaçak avlanan 230 kişiye toplam 192 bin 646 TL idari para cezası verildi. Toplam 40 adet av tüfeği, 7 adet motorlu araç, akü, ses çıkarıcı cihaz ve düzenekleri, şarjlı el projektörleri, kafes ele geçirildi" dedi

BİLİNÇLİ AVCILAR BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman ile av ve yaban hayvanları hakkında konuştuk. Kocaman, "Sürdürülebilir av ve yaban hayatının sağlanmasında bilinçli avcıların yeri çok önemlidir. Avcılık camiası en büyük paydaşımız olup, Konya’da aktif 39 avcı derneği bulunmaktadır. 23 dernek ile protokol imzalanmıştır. 51 adet avcılık eğitimi kursunda bin 47 kişiye sertifika verilmiştir" diye konuştu.

23 ADET AV ORGANİZASYONU YAPILDI

Av turizmi kapsamında bu yıl 23 adet yaban domuzu av organizasyonu düzenlendiğini belirten Kocaman, "Vatandaşlarımız yaban domuzlarına sahip çıkmalı. Konya'da kış mevsimi sert geçiyor. Yaban hayvanlarının aç kalmaması için bazı hazırlıklar yapıyoruz. Hayvanlar için 25 ton besi yemi, 4 ton yonca-ot, 7 ton pazar artığı, 6 ton sakatat, 2 ton saman ve 3,5 ton yemek artığı bırakılması planlanıyor" sözlerini kullandı.

17-1.20160104100645.jpg

230 KİŞİYE 192 BİN LİRA PARA CEZASI VERİLDİ

**Kaçak av yapanlara yönelik yapılan denetimlerde kaç kişiye ne kadar para cezası kesildi? Kaç tüfek ele geçirildi?

-2015-2016 Merkez Av Komisyonu (MAK) Kararlarına göre 16 Ağustos 2014 tarihinde bütün ülke genelinde başlayan Av Dönemi için denetimlerini en yüksek düzeye çıkaran 8. Bölge Müdürlüğü av döneminin başlangıcından bu yana 850 avcı kontrol edilerek 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na muhalefetten 230 kişiye toplam 192 bin 646 TL idari yaptırım kararı ve tazminat uygulaması yapılmıştır. Bu süre içerisinde toplam 40 adet av tüfeği, 7 adet motorlu araç, akü, ses çıkarıcı cihaz ve düzenekleri, şarjlı el projektörleri, kafes ele geçirildi.

kacak-avlananlar.png

KAÇAK AVCILIKLA MÜCADELE SÜRÜYOR

**Kaçak avlanmayla ilgili yeterli denetim yapılıyor mu? Çünkü kaçak avcıların sayısı hayli fazla.

-Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca 2015 yılının 'Kaçak Avcılıkla Mücadele Yılı' ilan edilmesi nedeni ile ayrı bir önem taşıyan çalışmalarda bölge müdürlüğümüz merkez av koruma ve kontrol ekibi ile il şube müdürlüklerimiz koruma-kontrol ekipleri 24 saat esasına göre av koruma kontrol ve denetim çalışmalarını aralıksız yürütmektedirler. Bölge Müdürlüğü Koruma Ekipleri birbirlerine zaman zaman destek vermekte olup, komşu bölge müdürlükleri ile de sıkı bir işbirliği içinde çalışmalar yürütülmektedir. Yapılan bu koruma kontrol çalışmalarına jandarma teşkilatı, fahri av müfettişleri, avcı dernek başkan ve üyeleri de aktif olarak katılmaktadırlar.

17-3.20160104100711.jpg

KONYA’DA AKTİF 39 AVCI DERNEĞİ VAR

**Konya'da kaç avcı derneği bulunuyor? Avcılara eğitim veriliyor mu? Avcı dernekleriyle işbirliği yapıyor musunuz?

-Sürdürülebilir av ve yaban hayatının sağlanmasında bilinçli avcıların yeri çok önemlidir. Avcılık camiası en büyük paydaşımız olup, Konya’da aktif 39 avcı derneği bulunmaktadır. 23 dernek ile protokol imzalanmıştır. Avcı dernekleri ile iletişim en yüksek düzeyde devam etmektedir. Bu amaçlı avcılık kurslarımız etkin bir şekilde yürütülmekte olup, avcı dernekleri ve üyeleri yerinde ziyaret edilerek bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmektedir. Bölge müdürlüğümüze bağlı illerdeki avcı dernekleri ile yapılan toplantılarda AVBİS (Av Yönetimi Bilgi Sistemi), 2015-2016 MAK Kararları, av dönemi, yeni değişiklikler, koruma kontrol çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verilerek avcılarımızın sorunları dinlenmiştir. 2015 sonu itibari ile 8. Bölge Müdürlüğü olarak gerçekleştirdiğimiz 51 adet avcılık eğitimi kursunda bin 47 kişiye sertifika verilmiştir. Avcılık eğitimi yönetmeliğinde yapılan kolaylaştırıcı değişikliklerle daha çok kişiye ve en ücra köşelere dahi ulaşmak mümkün olmaktadır.

17-2.20160104100720.jpg

7 BİN 333 KAYITLI AVCI BULUNUYOR

**Bölgemizde kayıtlı avcı sayısı ne kadar?

-Bölge Müdürlüğümüze kayıtlı avcı sayısı toplam 7 bin 333 olup bunun 6 bin 271’i aktif avcı durumundadır. Bugüne kadar aktif avcılarımıza 2014-2015 Av Dönemi için 4 bin 879 adet Avlanma İzin Kartı (Avlanma Pulu) satışı yapılarak 361 bin 420 TL gelir elde edilmiştir.

AVDAN ALINAN PARA BELEDİYELERE VERİLDİ

Bölgede yetkililerin izniyle çeşitli av organizasyonları düzenleniyor. Bu yıl kaç av organizasyonu düzenlendi? Organizasyonlardan ne kadar gelir elde edildi?

Ayrıca av turizmi kapsamında Beyşehir'de bu yıl 23 adet yaban domuzu av organizasyonu düzenlenmiş olup 9.200,00 TL gelir elde edilmiş, yarısı ilçe belediyelere aktarılmıştır.

17-4.20160104100800.jpg

DOĞAYA TONLARCA YEM BIRAKILACAK

**Kış aylarında yaban hayvanları yiyecek sıkıntısı çekiyor. Yaban hayvanların aç kalmaması için ne gibi faaliyetler yürütüyorsunuz?

-Konya'da kış mevsimi sert geçiyor. Bu nedenle bölgede bulunan yaban hayvanların aç kalmaması için bazı hazırlıklar yapıyoruz. Kar yağışının yoğun olduğu Bozdağ, Seydişehir, Hadim, Beyşehir ve Akşehir bölgesinde bulunan yabani hayvanlar için yem bırakılıyor. Geçen kış yabani hayvanlar için 5 ton 300 kilogram besi yemi, 4 ton 100 kilogram yonca-ot, 1,5 ton pazar artığı, 2 ton 200 kilogram sakatat, ve 800 kilogram yemek artığı doğaya bırakılmıştı. Kar kalınlığının çok fazla olduğu bölgelere yem konuluyor. Bu yıl ise yaban hayvanları için 25 ton besi yemi, 4 ton yonca-ot, 7 ton pazar artığı, 6 ton sakatat, 2 ton saman ve 3.5 ton yemek artığı alınması planlandı. Alınması planlanan yemler kış mevsimi boyunca hayvanların yemesi için ormanlık alana bırakılacak” diye konuştu.

YABAN HAYVANLARINA SAHİP ÇIKIN

**Yaban hayvanlarının korunması için vatandaşa da iş düşüyor. Yaban hayatının korunmasıyla ilgili vatandaşa ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

-Vatandaşlarımızdan av hayvanlarına ve yaban hayatına sahip çıkmalarını, kurallı avcılık yapmalarını ve kaçak ava geçit vermemelerini talep ediyorum. Bize yaptıkları bildirimlerin anında değerlendirileceğinden emin olmalarını istiyorum.

17-5.20160104100739.jpg

Yılmaz Kocaman kimdir?

1960 yılında Kırşehir'de doğan Yılmaz Kocaman, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü'nden 1984 yılında mezun oldu. Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü'nde Orman İşletme Şefliği yaptı. Isparta Orman Bölge Müdürlüğü'nde Orman İşletme Şefliği yaptı. Daha sonra Ankara Orman Bölge Müdürlüğü'nde Orman İşletme Şefliği, Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü'nde Orman İşletme Müdür Yardımcılığı, Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü Aydın Orman Fidanlığı'nda mühendis olarak görev yaptı. Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü Kocaeli Orman Fidanlığı'nda da bir dönem mühendislik yapan Kocaman, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü'nde (Manisa) Bölge Müdür Yardımcılığı da yaptı. 31.07.2014 tarihi itibariyle

Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü olarak göreve başlayan Yılmaz Kocaman, evli ve 3 çocuk babası.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.