Kabak tadı vermesin

Kabak tadı vermesin

Uzmanlar, aracın yol ile temas ettiği tek nokta olan lastiklerin sürüş güvenliğine uygun olup olmadığını kontrol ettirmeden tatil yolculuğuna çıkılmaması konusunda uyarıyor

Uzmanlar, aracın yol ile temas ettiği tek nokta olan lastiklerin sürüş güvenliğine uygun olup olmadığını kontrol ettirmeden tatil yolculuğuna çıkılmaması konusunda uyarıyor.
Konya Oto Lastikçiler Odası Başkanı Adem Uzman, yaz aylarında aşırı sıcaklardan ısınarak eriyen asfaltın, lastiklerin yol tutuş özelliğini azaltarak trafik kazalarına davetiye çıkarabildiğini söyledi.
Uzman, aşırı kullanım nedeniyle üzerindeki tırnakları eskiyerek özelliğini kaybetmiş, diş derinliği azalmış, ''kabak'' olarak tabir edilen lastiklerin kazaya neden olduğunu pek çok kişinin bildiğini, ancak ''bayat'' lastik kavramından henüz yeterince haberdar olunmadığını söyledi.
Her lastiğin bir üretim tarihi olduğunu, lastiğin üzerindeki diş derinliği aşınmamış bile olsa 4 yılda lastiğin bayatlayarak özelliğini tümüyle yitirdiğini anlatan Uzman, şunları kaydetti:
''Bilinenin aksine, lastiğin dişlerinin aşınmamış olması güvenli sürüş sağlayacağı anlamına gelmez. Dış görünüşüne bakılarak 'bir süre daha idare eder' denilen lastikler, tümüyle işlevini kaybetmiş olabilir. Bayatlayarak ömrünü tamamlamış lastikler, yol güvenliği açısından üzerinde diş kalmayan kabak lastikler kadar tehlikeli olabilir. Lastiğin üzerinde yazan üretim tarihini okumasını bilmek, lastiğin değişme zamanının gelip gelmediğini anlamak için yeterlidir. Lastikler, yanaklarına damgalanan üretim tarihinden 4 yıl sonra kullanım ömrünü tamamlar. Yanakta, 'DOT' yazan kısımda üretim yılının son iki rakamı ve yılın kaçıncı haftasında üretildiği yazmaktadır. Örneğin, '1012' şeklindeki üretim tarihi, lastiğin 2012 yılının 10. haftasında, yani mart ayında üretildiğini gösterir.''
Uzman, tatile çıkmadan önce, aracın lastikleri üzerindeki üretim tarihine bakılarak, gerektiğinde yeni lastikler takılmasının muhtemel kazaları büyük oranda önleyeceğini ifade etti.
''LASTİKLERE KAÇ HAVA BASALIM-'' MUAMMASI
Ayrıca pek çok sürücünün, lastiklere ne kadar hava basılacağı konusunda ancak kulaktan dolma bilgilere sahip olduğunu vurgulayan Uzman, şöyle devam etti:
''Lastiklere ne kadar hava basılacağı konusunda maalesef sürücülerimizin çoğu yeterli ve net bilgilere sahip değil. Oysa lastiğin üzerinde 32PSI, 44PSI gibi ifadeler, lastiğe uygulanacak azami basınç değerini gösterir. Örneğin üzerinde 44PSI yazan lastik, eğer araç aşırı yüklü değilse, bu değerden 10 birim düşük yani 34PSI değerinde şişirilebilir. Aracın içinde hem kişi sayısı hem de yük miktarı fazlaysa bu lastik üzerindeki değer kadar, yani 44PSI oranında şişirilebilir. Lastiklerdeki hava basıncı gereğinden yüksekse yere temas eden sırt bölgesinden yuvarlanma olur, bu da lastiğin yol tutuşunu zayıflatır. Lastiklerin havası gereğinden az olduğunda ise aşırı sürtünme nedeniyle hem yakıt tüketimi artar hem de lastik kolayca yarılabilir.''
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum