Japonlardan sınır ötesi operasyon

Japonlardan sınır ötesi operasyon

Japon telekomünikasyon firması Softbankın aynı sektördeki ABD'li Sprint Nextel firmasının yüzde 70'ini satın almak için 20 milyar dolara anlaştığı belirtildi.

Japon firma, doğrudan Sprint’in elinde bulunan her bir hisse için 5.2 dolar vererek 8 milyar dolar ödeyecek. Sprint’in hisselerini elinde tutan diğer hissedarlara ise hisse başına 7.3 dolar ile 12 milyar dolar verecek. Böylece toplam rakam 20 milyar dolara ulaşacak. 

Anlaşmayla beraber Japonya’daki telefon satışları son beş yılda yüzde 27 düşen Softbank ABD pazarına açılacak. Sprint ise 4G kablosuz ağ şebekesine daha hızlı yatırım yapmasına olanak verecek sermayeye ulaşacak ve borçlarını temizleyecek.      

2006 yılında Vodafone Japonya’yı satın alan Softbank, ABD pazarına girerek telefon satış karını yükseltmek istiyor. ABD’de 2007 yılında 182 milyon olan cep telefonu satış adedi 2011’de 191 milyon adede çıktı. Öte yandan Japonya’da telefon satışları 2007’de 52 milyon adetken 2011’de 38 milyon adede düştü.    

Bundan önce Japan Tobacco, 2007’de İngiliz Gallaher’i 19 milyar dolara satın almıştı.

Softbank’ın Tokyo borsasındaki hisseleri bugün yüzde 6.3 düşerek 28 dolar seviyesine geldi. Sprint’in New York borsasındaki değeri ise yüzde 0.5 değer kaybederek yaklaşık 6 dolara seviyesine indi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.