İztuzu Plajı İhalesinin Yürütmesini Durdurma Kararı Kaldırıldı (Özel)

İztuzu Plajı İhalesinin Yürütmesini Durdurma Kararı Kaldırıldı (Özel)

Deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından biri olan ve İngiliz The Times gazetesi tarafından yapılan araştırmada "Avrupa'nın en iyi açık alanı" seçilen İztuzu Plajı'nın ihalesine yönelik olarak Muğla 1. İdari Mahkemesi, önceden...

Deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından biri olan ve İngiliz The Times gazetesi tarafından yapılan araştırmada "Avrupa'nın en iyi açık alanı" seçilen İztuzu Plajı'nın ihalesine yönelik olarak Muğla 1. İdari Mahkemesi, önceden verdiği yürütmeyi durdurma kararını itiraz üzerine kaldırdı.

Ortaca Kaymakamlığı'nın, plajın Ortaca Belediyesi'nden alınarak ihaleyi kazanan firmaya teslim edilmesine ilişkin karara karşı açtığı davada mahkeme, 23 Haziran 2014'te yürütmeyi durdurma kararı aldı. Aynı mahkeme, itirazlar üzerine durdurma kararını 29 Eylül'de kaldırdı. Ortaca Belediyesi'nin 2. İdare Mahkemesi'nde açtığı ikinci davada ise İztuzu Plajı'nın Muğla Valiliği tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne devredilmesine ilişkin kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebi henüz sonuçlanmadı.

Dalyan Mahallesi'nde bulunan İztuzu Plajı'nın belediyeden alınarak özel bir şirkete verilmesine, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik'in tepkisi ise devam ediyor. Karaçelik, plajın Dağdibi ve Boğazağzı mevkilerinin ihale edilmeden bir şahsa verildiğinin kendilerine telefonla bildirildiğini söyledi. Valilikle konuyu görüştüğünü belirten Başkan Karaçelik, şöyle konuştu: "Bu kararı tanımadığımızı ve tanımayacağımız, kararın yeniden gözden geçirilmesinin Ortaca ve Dalyan halkının menfaatine olacağı konusunda ilgililere uyarılarımızı ilettik. Bu plaj, 15 yıldır Dalyan Belediyesi'nce çalıştırılmaktaydı. 6370 Sayılı Büyükşehir Yasası ile Dalyan Belediyesi'nin belediye niteliğinin kaybolmasıyla Ortaca Belediyesi, plajların çalıştırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne yılbaşından önce resmi müracaatını yapmıştır. Buna rağmen plajın özel bir şahsa verildiği bize telefonla tebliğ edildi. Sahillerin kişilere kazanç amaçlı kullandırılmaması gerekir. Plaj belediyenin elinden alınırsa yapılaşma olacak. Plajın özel bir kişiye kazanç getirecek diye verilmesi, yok olması anlamına geliyor. Bu karardan geri dönülmezse dünyaya rezil oluruz."

İngiliz The Independent gazetesi tarafından da dünyanın en iyi 10 kumsalı" arasında gösterilen, bir tarafı tatlı su, diğer tarafı Akdeniz'e bakan 5.5 kilometrelik İztuzu Plajı'nın belediyeden alınarak özel bir şirkete verilmesine, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar da tepki gösteriyor. Bu kapsamda İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP), imza kampanyası başlattı. İKUP sözcüsü Binnaz Ceylan, İztuzu Plajı Boğazağzı Günübirlik Alanı'nın kamuoyu bilgilendirilmeden, ihale yapılmadan kiralandığını ve Ortaca Belediyesi'nin taleplerinin yok sayıldığını öne sürdü. Ceylan, "12 Haziran 2014'ten sadece iki gün önce, 10 Haziran 2014 tarihinde kurulmuş bir anonim şirkettir. Belediye ile en fazla üç yıllık sözleşme yapılırken bu şirket, telefon ihalesi ile sekiz yıl için sözleşme yaptığını iddia etmektedir. Ne bir ilan ne bir duyuru ne şartname ne yeterlilik sorgusu; hepsinden muaf olan ama görünüşe göre telefonu nasıl kullanacağını bilen bir şirket vardır karşımızda. Bu şirketin faaliyet alanı içinde planör, delta kanat, sörf tahtası, su kayağı, golf sopası, kamp malzemesi, saha oyunları için malzeme, oyuncak vardır. İztuzu kumsallarının vizyonu bu mu olacaktır? Jetski, muz, su kayağı mı göreceğiz kumsalımızda? Bakanlık, bu kumsalı böyle mi koruyacaktır?" diye sordu.

Plajın işletme hakkını sekiz yıllığına kiralayan ve eleştirilere hedef olan Dalçev A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç ise hukukdışı hiçbir yolu kullanmadıklarını söyledi. İhale sürecinde hukukdışı hiçbir yola tevessül etmediklerini, her şeyin kanunlar çerçevesinde yapıldığını kaydetti.

Bu arada CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, konuyu Meclis'e taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesi şöyle: "Muğla Ortaca'da, dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nın Ortaca Kaymakamlığı'nca yabancı bir kuruluşun da ortak olduğu özel bir şirkete kiralanması aleyhine açılan davada, daha önce yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Verilen yürütmeyi durdurma kararı, 29 Eylül Pazartesi günü alınan ikinci bir kararla kaldırıldı. Büyükşehir Yasası'yla ihale bile edilmeden peşkeş çekilen İztuzu Plajı için verilen yürütmeyi durdurma kararının kaldırılması, plajın geleceğini tehlikeye atmaktadır, endişeleri arttırmaktadır. İztuzu Plajı'nın korunması için daha geniş daha etkin önlemler alınacak mıdır?" CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.