İzto Başkanı Demirtaş: Türk Okulları Expo’da Hep Yanımızda

İzto Başkanı Demirtaş: Türk Okulları Expo’da Hep Yanımızda

Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan EXPO'ya 2020 yılında evsahipliği yapacak şehrin belirlenmesi için geri sayım başladı.

Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan EXPO'ya 2020 yılında evsahipliği yapacak şehrin belirlenmesi için geri sayım başladı. Paris’te 27 Kasım 2013 tarihinde yapılacak oylamada İzmir, Dubai, Sao Paulo ve Ekaterinburg yarışacak. EXPO 2015'i az farkla Milano’ya kaptıran İzmir, 2020’yi almak için var gücüyle çalışıyor. Cumhurbaşkanı’ndan Başbakanı’na, Dışişleri’nden Türk okullarına kadar her kesim, ipi İzmir’in göğüslemesi için mücadele ediyor. Bu süreçte 150’den fazla ülkede faaliyet gösteren Türk okulları ayrı bir önem arz ediyor. 2015 oylamasında bu okulların rolüne dikkat çeken İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, aynı gayreti yine beklediklerini söyledi. Türk okullarını EXPO oylamalarında hep yanlarında gördüklerini belirten Demirtaş, “2015 oylamasında en az 10 oyu, Türk okullarının desteğiyle aldık. Bulundukları ülkelerin oy kullanacak delegelerini uçağa bindirip Paris’e gönderdiler. Biz de onları havalimanından alarak oylarını kullandırdık. Çok büyük katkıları oldu. Bu okullarda, pek çok karar organlarının çocukları okuyor. Bu bizim için büyük bir avantaj. Dolayısıyla 2020 oylamasında da Türk okullarının katkısı büyük önem taşıyor.” dedi.

EXPO sürecinde yapılan çalışmaları da değerlendiren İZTO Başkanı Demirtaş, bütün aday şehirlerin var gücüyle çalıştığını ancak yarışın İzmir ile Dubai arasında geçeceğini söyledi. EXPO’ların, düzenlendiği şehirleri kalkındırması açısından en az 10 olimpiyata bedel olduğuna dikkat çekerek, “Bütün aday şehirler gibi İzmir de var gücüyle çalışıyor. Valisi, belediye başkanı ve tüm sivil toplum kuruluşlarıyla bu hedefe kitlendik. Son ana kadar bütün imkanlarımızı kullanarak çaba göstereceğiz.” şeklinde konuştu. EXPO 2015 çalışmalarını bizzat yürüttüğünü hatırlatan Demirtaş, 2020 için de Afrika'yla temaslarda bulunduğunu aktardı. EXPO’nun alınmasında en büyük katkıyı başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı ve Türk okullarının yapacağını vurgulayan Demirtaş, şöyle devam etti: “Bütün bu çalışmalarda herkes üzerine düşen görevi yaparsa sonuç olumlu olacaktır. Oylamalarda 'kazan-kazan' modeli var. Bir ülke, diğerine boşa oy vermiyor. İlişkileri çerçevesinde birbirlerini destekliyor ama bazı ülkeler de Yunanistan gibi, anlam veremediğimiz bir şekilde rakip ülkeleri destekliyor.”

‘DOSTLUK VE KOMŞULUĞUN GEREĞİ BU OLMAMALIYDI’

Ekrem Demirtaş, Dubai’yi destekleyeceğini açıklayan Yunanistan’a da sitem etti. Başbakan Antonis Samaras’a kararlarını değiştirmeleri için mektup gönderdiğini belirterek, “Yunanistan maalesef hiçbir anlam veremediğimiz şekilde mart ayında Başbakanımız'a, Dubai’ye destek olacakları şekilde bildirim yapmış. Biz de öğrendik. İzmir olarak Yunanistan ile çok yakın ilişki içindeydik. Ticaretimizi geliştirmek için çok emek verdik ancak Yunanistan’ın tavrı bizi çok üzdü. Ekim ayında yapılacak olan ekonomik forumu iptal ettik. Adalarla olan vize anlaşmasını askıya aldık, bütün adalar ayaklandı. Selanik Belediye Başkanı, Dubai’den vazgeçerek İzmir’in desteklenmesi için meclis kararı aldı. Ayrıca Yunanistan Parlamentosu’nda soru önergesi verildi ama Başbakan Samaras, bana mektup gönderiyor ve diyor ki, “Bu iş başkadır. İzmir ve İZTO işbirliğimiz farklıdır.” Bize göre böyle değil. Dostluğun, bu kadar yakınlığın, daha da önemlisi komşuluğun gereği bu olmamalıydı.” şeklinde konuştu. “Olimpiyatları kaybettik, EXPO’yu kaybetmemiz lazım.” diyen Demirtaş, “Türkiye’nin prestiji için almamız lazım. İki uluslararası organizasyona aday oluyoruz. İkisini de kaybetmemiz çok ağır gelir, o nedenle son gücümüze kadar çalışmamız lazım.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.