İzmir Kurban Bayramı'na Hazır

İzmir Kurban Bayramı'na Hazır

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala İzmir’de hazırlıklar tamamlandı. İzmirlilerin güven içinde geçirebileceği bir bayram için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri gerekli önlemleri aldı. İl Müdürü Ahmet Güldal...

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala İzmir’de hazırlıklar tamamlandı. İzmirlilerin güven içinde geçirebileceği bir bayram için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri gerekli önlemleri aldı. İl Müdürü Ahmet Güldal ve İl Müftüsü Ramazan Muslu, önceki yıllarda karşılaşılan olumsuz durumlara sebebiyet vermemek için yürütülen çalışmaları yerinde incelemek üzere Işıkkent Kurban Satış Yeri’ne gitti. Denetimde kurbanlıkların veteriner sağlık raporu, nakil belgesi, küpeleri kontrol edildi ve ultrason cihazıyla gebelik muayenesi yapıldı.

Çalışmalarıyla ilgili bilgi veren yapan Güldal, İzmirlilerin güvenilir gıda yiyebilmesi için il ve ilçe müdürlüklerinde görevli personelin denetimleri sıkı tuttuğunu söyledi. Pasaportu, veteriner sağlık raporu, nakil belgesi ve küpesi olmayan küçükbaş ve büyükbaş hayvan satışına izin verilmeyeceğini kaydeden Güldal, kolluk kuvvetleriyle birlikte yol kontrolu yapılarak, belgesiz ve kaçak hayvan hareketlerinin denetlendiğini belirtti.

İzmir İl Kurban Komisyonu'nun belirlediği satış ve kesim yerlerinin belediyelerle yapılan işbirliğiyle periyodik olarak denetlendiğinin ve ilaçlandığının altını çizen Ahmet Güldal, dişi hayvanların ultrasonla muayenesi yapılarak, gebe olanların satışına müsaade edilmeyeceğini vurguladı. Güldal ayrıca geçmiş yıllarda görülen hayvanlara yönelik olumsuz davranışların bu yıl tekrarlanmaması için hayvan sahiplerinin bilgilendirildiğini açıkladı. Nakli, barınması ve kesimi esnasında hayvan refahına uygun olarak muamele edilmesi konusunda gerekli uyarıların yapıldığını ifade eden Güldal, İl Kurban Komisyonu tarafından belirlenen kesim ücretlerine de değindi. Büyükbaş hayvanda ilk gün 220 ve sonra 200 lira, küçükbaş hayvanda ise ilk gün 60 ve sonra 50 lira olduğunu söyledi. Güldal, “İl müdürlüğünde görevli veteriner hekimler, satışı yapılmayan kurbanlıkların geri dönüş işlemleri için bayram boyunca mesai yapacak.” dedi.

Kurban kesimi sırasında dikkat edilecek hususlara vurgu yapan İl Müftüsü Muslu ise, “Kurban olarak seçilecek hayvanların, dinen kurban olmaya elverişli olması gerek. Özellikle hayvanlara eziyet edilmemesi ve mümkün olan en kısa sürede kesim işleminin tamamlanması lazım.” diye konuştu. Kesim işlemine diğer hayvanların şahitlik etmesinin dinen uygun olmadığını ifade eden Muslu, kesilen hayvanın etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasının ihmal edilmemesini isteyerek, bunun sünnet olduğunu kaydetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.