İtfaiye teyakkuzda

İtfaiye teyakkuzda

Konya'da bu yıl içerisinde toplam bin 454 yangın meydana geldi.

Konya'da bu yıl içerisinde toplam bin 454 yangın meydana geldi. Çıkan yangınlarda 2 kişi hayatını kaybetti. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, "Yangın ihbarı aldığımızda 30 saniye içeresinde daireden çıkıyoruz" dedi

Yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük ili olan Konya'da, itfaiyecilere de büyük görev düşüyor. Yangın, doğal afet, trafik kazası, arama-kurtarma gibi hayati önem taşıyan olaylara en kısa sürede yetişen itfaiyeciler, hayatlarını tehlikeye atarak hayat kurtarıyor. Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte sorumlulukları bir kat daha artan Konya itfaiyesi 24 saat çalışarak, uzak yakın demeden büyük bir özveriyle çalışıyor. Konya'da merkez ve taşra ilçelerle birlikte 105 İtfaiye şubesinde binden fazla itfaiyeci görev yapıyor. 300’ün üzerinde ise itfaiye aracı bulunuyor. Personel sayısı da 272’den bine ulaşırken, ilerleyen yıllarda bu sayının artması bekleniyor. Mahalle olan 584 köye de yangın söndürme tankerleri takviye edildi. Tankerler, muhtarların kontrolüne bırakıldı. “Gönüllü İtfaiyecilik Yönetmeliği”ni de bu sene uygulamaya girdi.

İTFAİYE'NİN ENVANTERİ GENİŞLİYOR

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte görev alanlarının genişlediğini söyledi. 46 bin metrekareye hizmet götürdüklerini kaydeden İşbitirici, "Beldelerin Büyükşehir Belediyesi'nin kontrolüne geçmesiyle birlikte 300 itfaiye aracı Büyükşehir'e bağlandı ama araçların gerekli donanımlara sahip olmadığı için sadece 50 tanesi kullanılabilir durumu geçti. Envanteri de genişlete Konya İtfaiye Daire Başkanlığı'na 2014 model 42 metre yüksekliğe çıkan 1 milyon 500 bin lira değerinde yeni kurtarma aracı alındı. Konya'da tarım arazileri geçiş olduğu için hasat yangınları çok fazla oluyor. Yine aynı şekilde saman yüklü balyalarda yangınları kontrol etmek çok zor oluyor. Yeni aldığımız pompalı cihaz ile artık yanan balyaları kontrol etmek kolaylaştı. Ucu sivri olan pompayı balyanın içine sokuluyor. Tazyikle birlikte 360 derece çapında su pompalanıyor. Bu da yangını büyümeden kısa sürede kontrol edilmesini sağlıyor" dedi.

BİZDE GÖNÜLLÜLÜK ESASTIR

Konya'da 1000 itfaiye görevlisinin de çalıştığını belirten İşbitirici, "Ancak Konya'nın büyük olmasından dolayı. Daha fazla itfaiyeci ihtiyaç duyuluyor. Sonuç olarak Hollanda kadar büyüklüğe sahip bir şehriz. Hollanda'nın bir şehri Konya'nın Akşehir ilçesi kadar büyük. O büyüklükteki bir şehirde ise 2 binin üzerinde itfaiye görevlisi çalışıyor. Vatandaş ise itfaiyenin sadece yangın söndürdüğünü düşünüyor. Ama itfaiye trafik kazaları, intihar, kurtarma gibi daha birçok alanda görev yapıyor. Bizim meslekte gönüllülük esastır. Çünkü bizler 24 saat çalışıyoruz. Bizde mesai kavramı olmuyor. Trafik kazası olduğunda yeri ve zamanı bizim için önemli olmuyor" diye konuştu.

7 DAKİKADA OLAY YERİNDE

"Binadan 30 saniye içerisinde çıkmak zorundayız" diyen İşbitirici, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Bu kısa süre içerisinde olay yerini maksimum 7 dakika içerisinde ulaşırız. Şimdiye kadar 7 dakikanın üzerine çıktığımız görülmemiştir. Olay yerine gittiğimizde kaza nedeniyle sıkışan yaralıyı maksimum dikkatlilikle sıkıştığı yerden çıkartırız. Doktorlar hayat kurtarıyor. Biz ise kendi hayatımızı tehlikeye atarak hayat kurtarıyoruz. İtfaiyeci hemen hemen bütün konulara hakim olmalıdır. Araç içerisinde sıkışan yaralıyı en kısa süre içerisinde doğru adımlar atarak kurtarmalıyız. En küçük bir hata yaralının hayatını kaybetmesine neden olabilir. Çünkü; sıkışan yaralıyı olduğu yerden çıkartırken, aracın neresi kesilmesi gerektiği iyi bilinmelidir. Kesim sırasında hava yastığı açılmamış olabilir ve bir anda patlayabilir. Yine aynı şekilde kesim sırasında yaralının hayatını kaybetmemesi için doğru adımlar atmak gerekir."

KONYA'NIN YANGIN GRAFİĞİ

Konya'da bu yıl içerisinde ise toplam bin 454 yangın meydana geldi. Çıkan yangınlarda ilk sırada ise bina yangınları geliyor. 328 binada çıkan yangında 7 bina tamamen yanarken, 233'ü kısmen yanarak kurtarıldı. 88'i ise başlangıçta söndürüldü. Kamu binalarında ise yıl boyunca sadece 3 yangın meydana geldi. Yıl içerisinde de 832 arazi yangını meydana geldi. Bu rakamın ortaya çıkmasına da anız yangınlarının etkili olduğu düşünülüyor. En çok yangına ise sigara ve kibrit neden oldu. Sigara ve kibrit yüzünden tam bin 111 yangın meydana geldi. İkinci sırada ise elektrik kontağı gelirken, üçüncü sırada ocak, soba ve kalorifer kazanı yer aldı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.