İşyerlerindeki Ek Eğitimde De Ayrımcılık Yapılıyor

İşyerlerindeki Ek Eğitimde De Ayrımcılık Yapılıyor

Son yıllarda sık sık kalifiye eleman eksikliğinin gündeme geldiği Almanya'da çalışanların mesleğinde kendilerini geliştirmeleri de hayati önem taşıyor.

Son yıllarda sık sık kalifiye eleman eksikliğinin gündeme geldiği Almanya'da çalışanların mesleğinde kendilerini geliştirmeleri de hayati önem taşıyor. Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) bir araştırmasına göre ise firmaların sunduğu ek eğitimlere daha çok yüksek mevkilerde çalışan kişiler katılıyor. Part time çalışanlar, yaşlılar ve göçmenler ise ek eğitimden gerektiği kadar yararlanamıyor.

Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından yapılan bir araştırmaya göre işyerlerinde ek eğitim verilmesi konusunda çalışanlar arasında ayrımcılık yapılıyor. Buna göre işyerinde kazancı iyi ve yüksek bir konumda olan çalışanlar, diğerlerine kıyasla kendini geliştirme ve yükseltme eğitimlerine daha fazla katılıyor.

Part time çalışan ve yaşlı işçilerin de bu eğitimlere katılma şansı oldukça düşük. Özellikle iyi eğitimli genç çalışanlara öncelik verilirken, yetkililer Alman işverenlerin 'kimin yeteneği varsa o desteklensin' prensibi ile hareket ettiği iddia ediliyor. İstatistik Daireleri, Federal Hükümet ve Meslek Eğitim Enstitüsü verileri baz alınarak yapılan değerlendirmede, meslek eğitimi olmayan çalışanların yüzde 32'si, yüksek okul mezunlarının ise yüzde 64'ü genel olarak ek eğitime katıldı. Herhangi bir işyerinde sunulan ek eğitime ise üniversite mezunlarının yüzde 42'si ve düşük eğitim seviyesi olanların yüzde 22'si katıldı.

Brüt maaşı 4 bin Euro'nun üzerinde olan çalışanların yüzde 78'i ve brüt maaşı bin Euro'ya kadar olan çalışanların ise yüzde 43'ü mesleğinde ilerleme eğitimi almış. Küçük işyerlerinde çalışanların yüzde 36'sı meslek ilerleme eğitimine katılırken, büyük işletmelerde ise bu rakam yüzde 63'e çıkıyor.

Bu durumdan göçmen vatandaşlar da olumsuz etkilendi. Almanlar arasında ek eğitimlere katılım oranı 2007 yılından beri artarken, göçmen ve yabancı toplumun ancak üçte biri genel olarak ek eğitim aldı. İşyerlerinin sunduğu eğitime ise sadece yüzde 18'i gitti.

Buna karşılık Almanların yüzde 52'si genel eğitim alırken, yüzde 36'sı işyerinde ek eğitim aldı. Almanya'nın nüfusunun yaşlandığına dikkat çeken uzmanlar meslekte ilerleme eğitimlerinin önemine dikkat çekerken, ek eğitime katılan çalışanlar ise öğrendikleri bilgileri iş yerinde kullandıklarını ifade ediyor. Bu nedenle uzmanlar, çalışanların kendilerini geliştirmeleri için onların maddi olarak desteklenmesini ve işyerlerine daha fazla meslekte gelişim eğitimi zorunluluğu getirilmesini talep ediyor.

MÜSİAD Münih Sektör Kurulu Başkanı Sait Yüksel, büyük ölçekli işyerlerinde genellikle yönetici kadrodaki kişilerin eğitim ve mesleki gelişim ihtiyaçlarına yönelik eğitim verildiği için işyerinde pozisyonu ve maaşı iyi olanların bu eğitimlere daha sık katılabildiğini belirtti.

Küçük ölçekli firmaların yönetici ve sahiplerinin ise hem bilinçsizlikten hem de maddi giderden dolayı çalışanlarını ek seminerlere gönderemediğini açıkladı. MÜSİAD olarak daha çok göçmen ve küçük ölçekli işletmelere hitap ettiklerini anlatan Yüksel, bu işverenlerin eğitim konusundaki sorunlarını tespit etmek için onları bir araya getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Yüksel, büyük ölçekli firmalarda sorunun çözümü için devlet yetkililerine, firmalarda çalışan alt sınıf işçilerin eğitimi için teşvik verilmesini tavsiye etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.