İsveç’te Azınlık Koalisyon Hükümet Kuruluyor

İsveç’te Azınlık Koalisyon Hükümet Kuruluyor

İsveç’te 14 Eylül’de yapılan seçimlerin ardından bugün yeni azınlık koalisyon hükümeti kurulacağı yönünde karar verildi.Seçimlerde aldığı yüzde 31,2 oy oranı ile ülkenin en büyük partisi olmasına rağmen, hükümet kurmak için...

İsveç’te 14 Eylül’de yapılan seçimlerin ardından bugün yeni azınlık koalisyon hükümeti kurulacağı yönünde karar verildi.

Seçimlerde aldığı yüzde 31,2 oy oranı ile ülkenin en büyük partisi olmasına rağmen, hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu sağlayamayan ana muhalefet partisi Sosyal Demokratlar (S), yüzde 6,8 oy alan Yeşiller Partisi ile azınlık hükümeti kurma konusunda anlaşmaya vardı.

Geçtiğimiz hafta Meclis Başkanı Per Westerberg’dan hükümeti kurma yetkisi alan Sosyal Demokrat Parti Lideri Stefan Löfven, bir haftalık destek arayışlarının ardından bugün ülkenin dördüncü büyük partisi Yeşiller ile azınlık koalisyonu kuracağını bildirdi.

Stefan Löfven, 2 Ekim’de yapılacak güven yoklamasından bir gün sonra kabinesini açıklayacak. İsveç’te parlamentoda temsil edilen koalisyon ortakları Yeşiller ve S dışındaki 6 parti, bu yoklamada çekimser oy kullanarak Löfven’in başkanlığını onaylayacaklarını daha önce açıklamışlardı.

Sosyal Demokratların Lideri, 17 Kasım’da da meclise bütçesini sunacak. Löfven, bütçe konusunda Sol Parti’nin desteğini alacağını umuyor, ancak henüz verilmiş bir söz yok. Eğer Sol Parti’den bu desteği alamaz ve diğer sağ blok partileri de alternatif bütçe sunarlarsa, ki sunacaklarını seçimden hemen sonra bildirmişlerdi; ve bu bütçe, daha fazla oy alırsa hükümet düşer. Hükümetin düşmesi durumunda İsveç, üç ay içerisinde erken seçime gidecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.